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Effect of Food 3D Printing Process on the Rheological Properties of Rice Protein Printing Inks

RiuNet: Repositorio Institucional de la Universidad Politécnica de Valencia

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Effect of Food 3D Printing Process on the Rheological Properties of Rice Protein Printing Inks

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dc.contributor.author Barrios-Rodríguez, Yeison Fernando es_ES
dc.contributor.author Igual Ramo, Marta es_ES
dc.contributor.author Martínez-Monzó, Javier es_ES
dc.contributor.author García-Segovia, Purificación es_ES
dc.date.accessioned 2024-07-02T18:08:35Z
dc.date.available 2024-07-02T18:08:35Z
dc.date.issued 2023-10-14 es_ES
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10251/205711
dc.description.abstract [EN] Different statistical approaches were used to analyze the rheological properties of a rice-protein-based product before and after printing. The printing ink was composed of 30% rice protein and 70% water, with the addition of 0.5% xanthan gum. Printing parameters: The layer height (1 and 1.5 mm), printing speed (50 and 35 mm/s), and nozzle diameter (1.2 and 1.7 mm) were evaluated. Rheological properties were determined before and after printing using an oscillatory test from 0.1 to 10 Hz at 1 Pa. The decomposition of the curves into principal components helped us better understand the variations of the rheological properties along the frequency, differentiating the samples before and after printing. es_ES
dc.description.sponsorship This research was funded by Conselleria de Innovación, Universidades, Ciencia y Sociedad Digital, Generalitat Valenciana, grant number AICO/2021/137, project AGROALNEXT/2022/001, and from MCIN/AEI/10.13039/501100011033/ through project PID2020-115973RB-C22 and the FPI Ph.D. contract granted by Conselleria de Innovación, Universidades, Ciencia y Sociedad Digital, Generalitat Valenciana, grant number CIGRIS/2021/105. es_ES
dc.language Inglés es_ES
dc.publisher MDPI AG es_ES
dc.relation.ispartof Biology and Life Sciences Forum es_ES
dc.rights Reconocimiento (by) es_ES
dc.subject Component analysis es_ES
dc.subject Food 3D printing es_ES
dc.subject Vegetable protein es_ES
dc.subject Storage module es_ES
dc.subject Loss module es_ES
dc.subject.classification TECNOLOGIA DE ALIMENTOS es_ES
dc.title Effect of Food 3D Printing Process on the Rheological Properties of Rice Protein Printing Inks es_ES
dc.type Artículo es_ES
dc.identifier.doi 10.3390/Foods2023-15061 es_ES
dc.relation.projectID info:eu-repo/grantAgreement/AEI/Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2017-2020/PID2020-115973RB-C22/ES/IMPRESION 3D DE MATRICES ALIMENTARIAS PARA LA OBTENCION DE ALIMENTOS MAS SALUDABLES MEDIANTE LA INCORPORACION DE COMPONENTES MICROENCAPSULADOS CON DISTRIBUCION NO HOMOGENEA. / es_ES
dc.relation.projectID info:eu-repo/grantAgreement/GV INNOV.UNI.CIENCIA//AGROALNEXT%2F2022%2F001//Utilización de la impresión 3D para una alimentación personalizada y sostenible/ es_ES
dc.relation.projectID info:eu-repo/grantAgreement/GENERALITAT VALENCIANA//AICO%2F2021%2F137//DESAFIOS DE LA APLICACIÓN DE LA IMPRESIÓN 3D EN EL DISEÑO DE ALIMENTOS FUNCIONALES PERSONALIZADOS/ es_ES
dc.relation.projectID info:eu-repo/grantAgreement/CIUCSD//CIGRIS%2F2021%2F105/ es_ES
dc.rights.accessRights Abierto es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Escuela Técnica Superior de Ingeniería Agronómica y del Medio Natural - Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Departamento de Tecnología de Alimentos - Departament de Tecnologia d'Aliments es_ES
dc.description.bibliographicCitation Barrios-Rodríguez, YF.; Igual Ramo, M.; Martínez-Monzó, J.; García-Segovia, P. (2023). Effect of Food 3D Printing Process on the Rheological Properties of Rice Protein Printing Inks. Biology and Life Sciences Forum. 26(1). https://doi.org/10.3390/Foods2023-15061 es_ES
dc.description.accrualMethod S es_ES
dc.relation.publisherversion https://doi.org/10.3390/Foods2023-15061 es_ES
dc.type.version info:eu-repo/semantics/publishedVersion es_ES
dc.description.volume 26 es_ES
dc.description.issue 1 es_ES
dc.identifier.eissn 2673-9976 es_ES
dc.relation.pasarela S\505392 es_ES
dc.contributor.funder GENERALITAT VALENCIANA es_ES
dc.contributor.funder AGENCIA ESTATAL DE INVESTIGACION es_ES
dc.contributor.funder Conselleria de Innovación, Universidades, Ciencia y Sociedad Digital, Generalitat Valenciana es_ES


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