Resumen:
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Objective: To test the reliability of dietary intake data measured with an online food frequency questionnaires (FFQ) applied to a university population by comparing the results with those from a paper and pencil version. ...[+]
Objective: To test the reliability of dietary intake data measured with an online food frequency questionnaires (FFQ) applied to a university population by comparing the results with those from a paper and pencil version. Materials and methods: A total of 50 students were recruited from the second-year Food Technology course at the Universitat Politècnica de València (Comunidad Valenciana, Spain) in the academic year 2008-2009. The students were between the ages of 20- 32. The participants completed both presentation modes of the FFQ (paper and pencil and online) in a cross-over study with a time interval of 3-week. To study the effect of ordering of the questionnaires, participants were randomly assigned to group A (paper and pencil FFQ first) and group B (online FFQ first). Both self-administered semi-quantitative presentations of the FFQ included 84 food items divided into six groups (dairy products; eggs, meat and fish; vegetables, legumes and fruits; bread, cereals and similar; oils, fats and sweets; beverages and pre-cooked). Participants were asked how frequently and how much each food item they had consumed in the previous year. Results: The response rate was 78% (39 students, 23% men and 77% women). For the total sample, the median dietary intakes were higher for the paper and pencil FFQ than the online version for energy (2,077 vs. 1,635 kcal/day), proteins (96 vs. 88 g/day), carbohydrates (272 vs. 211 g/day), and fat (70 vs. 58 g/day), respectively. These differences were statistically significant. However, there were not significant differences between the two presentations when the consumption by groups of food was calculated, except for "beverages and pre-cooked" group. Conclusions: The pilot testing showed that this online FFQ is a useful tool for estimating the intake of food groups in this university population. On the other hand, the differences found in the results of the absolute quantities of energy and nutrients intakes were not clear. These differences could be due to the problems that the participants had for reporting portion size in the paper and pencil FFQ as photographs of portion sizes were not presented.
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[ES] Objetivo: Estudiar la fiabilidad de los datos de ingesta
dietética medidos con un cuestionario de frecuencia de
consumo de alimentos online aplicado a la población universitaria comparando los resultados con los ...[+]
[ES] Objetivo: Estudiar la fiabilidad de los datos de ingesta
dietética medidos con un cuestionario de frecuencia de
consumo de alimentos online aplicado a la población universitaria comparando los resultados con los obtenidos
mediante el cuestionario en formato papel.
Materiales y métodos: Un total de 50 estudiantes del
segundo curso de Ciencia y Tecnología de los Alimentos
en la Universitat Politècnica de València (Comunidad
Valenciana, España) en el año académico 2008-2009 participaron en el estudio. El rango de edad de los participantes oscilaba entre 20 y 32 años. En un estudio cruzado, los
participantes completaron ambas presentaciones del
cuestionario (formato papel y versión online) en un intervalo de 3 semanas. Para estudiar el efecto del orden de
autoadministración de los cuestionarios, los participantes
fueron asignados al azar en el grupo A (realizaron primero el cuestionario en formato papel) y en el grupo B
(realizaron primero la versión online). Ambas presentaciones del cuestionario eran autoadministradas y semicuantitativas e incluían una lista de 84 alimentos divididos en seis grupos (productos lácteos; huevos, carne y
pescado; vegetales, legumbres y frutas; pan, cereales y
similares; aceites, grasas y dulces; bebidas y precocinados). Para cada alimento que los participantes habían
consumido el año anterior debían indicar la frecuencia y
la cantidad consumida.
Resultados:La tasa de respuesta fue del 78% (39 estudiantes, 23% hombre y 77% mujeres). Para el total de la
muestra, la mediana de la ingesta dietética fue mayor en el
cuestionario en papel que en la versión online para la energía (2.077 vs 1.635 kcal/día), las proteínas (96 vs 88 g/día),
los hidratos de carbono (272 vs 211 g/día) y las grasas (70
vs. 58 g/día), respectivamente. Estas diferencias fueron
estadísticamente significativas. Sin embargo, no hubieron
diferencias significativas entre ambas presentaciones
cuando el consumo por grupos de alimentos fue calculado,
excepto para el grupo de ¿bebidas y precocinados¿.
Conclusiones:El estudio piloto mostró que este cuestionario online es una herramienta útil para estimar la
ingesta de los grupos de alimentos en esta población universitaria. En cambio, las diferencias encontradas en los
resultados de energía y nutrientes no fueron concluyentes. Éstas pudieron deberse a los problemas que tuvieron los participantes para indicar el tamaño de porción ingerida en el cuestionario en papel porque las fotografías de
los tamaños de ración no se mostraban.
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