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Paper and pencil vs online self-administered food frequency questionnaire(FFQ) applied to university population: a pilot study

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Paper and pencil vs online self-administered food frequency questionnaire(FFQ) applied to university population: a pilot study

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dc.contributor.author González Carrascosa, Rebeca es_ES
dc.contributor.author García Segovia, Purificación es_ES
dc.contributor.author Martínez Monzó, Javier es_ES
dc.date.accessioned 2013-04-29T11:37:00Z
dc.date.available 2013-04-29T11:37:00Z
dc.date.issued 2011-06
dc.identifier.issn 0212-1611
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10251/28304
dc.description.abstract Objective: To test the reliability of dietary intake data measured with an online food frequency questionnaires (FFQ) applied to a university population by comparing the results with those from a paper and pencil version. Materials and methods: A total of 50 students were recruited from the second-year Food Technology course at the Universitat Politècnica de València (Comunidad Valenciana, Spain) in the academic year 2008-2009. The students were between the ages of 20- 32. The participants completed both presentation modes of the FFQ (paper and pencil and online) in a cross-over study with a time interval of 3-week. To study the effect of ordering of the questionnaires, participants were randomly assigned to group A (paper and pencil FFQ first) and group B (online FFQ first). Both self-administered semi-quantitative presentations of the FFQ included 84 food items divided into six groups (dairy products; eggs, meat and fish; vegetables, legumes and fruits; bread, cereals and similar; oils, fats and sweets; beverages and pre-cooked). Participants were asked how frequently and how much each food item they had consumed in the previous year. Results: The response rate was 78% (39 students, 23% men and 77% women). For the total sample, the median dietary intakes were higher for the paper and pencil FFQ than the online version for energy (2,077 vs. 1,635 kcal/day), proteins (96 vs. 88 g/day), carbohydrates (272 vs. 211 g/day), and fat (70 vs. 58 g/day), respectively. These differences were statistically significant. However, there were not significant differences between the two presentations when the consumption by groups of food was calculated, except for "beverages and pre-cooked" group. Conclusions: The pilot testing showed that this online FFQ is a useful tool for estimating the intake of food groups in this university population. On the other hand, the differences found in the results of the absolute quantities of energy and nutrients intakes were not clear. These differences could be due to the problems that the participants had for reporting portion size in the paper and pencil FFQ as photographs of portion sizes were not presented. es_ES
dc.description.abstract [ES] Objetivo: Estudiar la fiabilidad de los datos de ingesta dietética medidos con un cuestionario de frecuencia de consumo de alimentos online aplicado a la población universitaria comparando los resultados con los obtenidos mediante el cuestionario en formato papel. Materiales y métodos: Un total de 50 estudiantes del segundo curso de Ciencia y Tecnología de los Alimentos en la Universitat Politècnica de València (Comunidad Valenciana, España) en el año académico 2008-2009 participaron en el estudio. El rango de edad de los participantes oscilaba entre 20 y 32 años. En un estudio cruzado, los participantes completaron ambas presentaciones del cuestionario (formato papel y versión online) en un intervalo de 3 semanas. Para estudiar el efecto del orden de autoadministración de los cuestionarios, los participantes fueron asignados al azar en el grupo A (realizaron primero el cuestionario en formato papel) y en el grupo B (realizaron primero la versión online). Ambas presentaciones del cuestionario eran autoadministradas y semicuantitativas e incluían una lista de 84 alimentos divididos en seis grupos (productos lácteos; huevos, carne y pescado; vegetales, legumbres y frutas; pan, cereales y similares; aceites, grasas y dulces; bebidas y precocinados). Para cada alimento que los participantes habían consumido el año anterior debían indicar la frecuencia y la cantidad consumida. Resultados:La tasa de respuesta fue del 78% (39 estudiantes, 23% hombre y 77% mujeres). Para el total de la muestra, la mediana de la ingesta dietética fue mayor en el cuestionario en papel que en la versión online para la energía (2.077 vs 1.635 kcal/día), las proteínas (96 vs 88 g/día), los hidratos de carbono (272 vs 211 g/día) y las grasas (70 vs. 58 g/día), respectivamente. Estas diferencias fueron estadísticamente significativas. Sin embargo, no hubieron diferencias significativas entre ambas presentaciones cuando el consumo por grupos de alimentos fue calculado, excepto para el grupo de ¿bebidas y precocinados¿. Conclusiones:El estudio piloto mostró que este cuestionario online es una herramienta útil para estimar la ingesta de los grupos de alimentos en esta población universitaria. En cambio, las diferencias encontradas en los resultados de energía y nutrientes no fueron concluyentes. Éstas pudieron deberse a los problemas que tuvieron los participantes para indicar el tamaño de porción ingerida en el cuestionario en papel porque las fotografías de los tamaños de ración no se mostraban. es_ES
dc.description.sponsorship Gonzalez-Carrascosa, R. has a predoctoral scholarship of the Generalitat Valenciana (Spain). en_EN
dc.language Inglés es_ES
dc.publisher Grupo Aula Médica, S.L. es_ES
dc.relation.ispartof Nutricion Hospitalaria es_ES
dc.rights Reserva de todos los derechos es_ES
dc.subject Diet es_ES
dc.subject Food frequency questionnaire es_ES
dc.subject Online es_ES
dc.subject University population es_ES
dc.subject Adult es_ES
dc.subject Article es_ES
dc.subject Body weight es_ES
dc.subject Caloric intake es_ES
dc.subject Carbohydrate diet es_ES
dc.subject Clinical trial es_ES
dc.subject Comparative study es_ES
dc.subject Controlled clinical trial es_ES
dc.subject Controlled study es_ES
dc.subject Crossover procedure es_ES
dc.subject Fat intake es_ES
dc.subject Feeding behavior es_ES
dc.subject Female es_ES
dc.subject Food es_ES
dc.subject Food preference es_ES
dc.subject Human es_ES
dc.subject Internet es_ES
dc.subject Lifestyle es_ES
dc.subject Male es_ES
dc.subject Methodology es_ES
dc.subject Motor activity es_ES
dc.subject Pilot study es_ES
dc.subject Protein intake es_ES
dc.subject Questionnaire es_ES
dc.subject Randomized controlled trial es_ES
dc.subject Reproducibility es_ES
dc.subject Smoking es_ES
dc.subject Statistical analysis es_ES
dc.subject University es_ES
dc.subject Cross-Over Studies es_ES
dc.subject Data Interpretation, Statistical es_ES
dc.subject Diet Surveys es_ES
dc.subject Dietary Carbohydrates es_ES
dc.subject Dietary Fats es_ES
dc.subject Dietary Proteins es_ES
dc.subject Energy Intake es_ES
dc.subject Food Habits es_ES
dc.subject Food Preferences es_ES
dc.subject Humans es_ES
dc.subject Life Style es_ES
dc.subject Pilot Projects es_ES
dc.subject Questionnaires es_ES
dc.subject Reproducibility of Results es_ES
dc.subject Universities es_ES
dc.subject Young Adult es_ES
dc.subject.classification TECNOLOGIA DE ALIMENTOS es_ES
dc.title Paper and pencil vs online self-administered food frequency questionnaire(FFQ) applied to university population: a pilot study es_ES
dc.title.alternative CUESTIONARIO DE FRECUENCIA DE CONSUMO DE ALIMENTOS AUTOADMINISTRADO EN FORMATO PAPEL VSONLINE APLICADO A LA POBLACIÓN UNIVERSITARIA: UN ESTUDIO PILOTO es_ES
dc.type Artículo es_ES
dc.identifier.doi 10.3305/nh.2011.26.6.5261
dc.rights.accessRights Abierto es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Departamento de Tecnología de Alimentos - Departament de Tecnologia d'Aliments es_ES
dc.description.bibliographicCitation González Carrascosa, R.; García Segovia, P.; Martínez Monzó, J. (2011). Paper and pencil vs online self-administered food frequency questionnaire(FFQ) applied to university population: a pilot study. Nutricion Hospitalaria. 26(6):1378-1384. doi:10.3305/nh.2011.26.6.5261 es_ES
dc.description.accrualMethod S es_ES
dc.relation.publisherversion http://www.nutricionhospitalaria.com/pdf/5261.pdf es_ES
dc.description.upvformatpinicio 1378 es_ES
dc.description.upvformatpfin 1384 es_ES
dc.type.version info:eu-repo/semantics/publishedVersion es_ES
dc.description.volume 26 es_ES
dc.description.issue 6 es_ES
dc.relation.senia 216397
dc.contributor.funder Generalitat Valenciana


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