Abstract:
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[EN] Limited supplies and the exponential increasing demand of fishmeal and fish oil, have
led the industry to search for alternative sources for aqua feed. Vegetable and animal sources
of protein and vegetable oils are ...[+]
[EN] Limited supplies and the exponential increasing demand of fishmeal and fish oil, have
led the industry to search for alternative sources for aqua feed. Vegetable and animal sources
of protein and vegetable oils are considered good potential substitutes, but their inclusion in
fish feeds may have adverse effects on the quality and nutritional value of the fish for human
consumption, as well as on fish growth parameters and fish health, affecting the efficiency of
the production. There is little information about nutritional research in Seriola dumerili and the
few researches about the use of alternative sources for the diets are mainly focused in the
replacement of fishmeal.
Therefore, the objective of this research is formulate and design sustainable diets on
the environmental and economic point of view for the Seriola dumerili, one specie that satisfy
the criteria for the selection of new species for aquaculture. Thus, in this research will be
evaluated the combined effect in the replacement of vegetables sources instead of fishmeal
and fish oil (and also animal sources in the case of protein sources) on the diet.
Feeding trials were carried out in pre-fattening, feeding fishes with diets with different
replacement levels of vegetables sources instead of fishmeal and fish oil. Will be studied the
effect of the diet composition in growth, body composition, nutrients use and retention, and
health condition of the fishes.
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[ES] El exponencial crecimiento de la acuicultura mundial, unida a la decreciente
disponibilidad mundial de harinas y aceites de pescado, ha obligado a la industria a explorar
materias primas alternativas para los alimentos ...[+]
[ES] El exponencial crecimiento de la acuicultura mundial, unida a la decreciente
disponibilidad mundial de harinas y aceites de pescado, ha obligado a la industria a explorar
materias primas alternativas para los alimentos de peces. Las fuentes vegetales y animales de
proteína y los aceites vegetales se consideran ingredientes válidos, pero su inclusión en la
dieta de los peces puede tener efectos adversos sobre el valor nutritivo del pescado para
consumo humano, así como sobre el crecimiento y la salud de los peces, afectando la
eficiencia de la producción. Hay poca información sobre estudios nutricionales en Seriola
dumerili y los pocos trabajos sobre el uso de fuentes alternativas para las dietas se centran
únicamente en la sustitución de harinas de pescado.
Por lo tanto, el objetivo de este trabajo es formular y diseñar piensos sostenibles
desde el punto de vista medioambiental y económico para la Seriola dumerili, una especie
candidata para la acuicultura. Para ello, en este trabajo se evaluará el efecto combinado de la
sustitución de harina y aceite de pescado por fuentes vegetales (y también animales en el caso
de fuentes proteicas) en los piensos.
Se realizarán pruebas de alimentación en fases de pre-engorde alimentando los peces
con piensos con distintos niveles de sustitución de harinas y aceites de pescado por fuentes
vegetales. Se estudiará el efecto de la composición de la dieta sobre el crecimiento,
composición corporal, utilización y retención de nutrientes, y el estado de salud de los peces
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