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Aplicación de sensores metálicos en la identificación de la adición de jarabes en mieles

RiuNet: Repositorio Institucional de la Universidad Politécnica de Valencia

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Aplicación de sensores metálicos en la identificación de la adición de jarabes en mieles

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dc.contributor.advisor Soto Camino, Juan es_ES
dc.contributor.advisor Escriche Roberto, Mª Isabel es_ES
dc.contributor.author González García, Ángela Isabel es_ES
dc.date.accessioned 2015-09-04T10:30:16Z
dc.date.available 2015-09-04T10:30:16Z
dc.date.created 2015-07-17
dc.date.issued 2015-09-04 es_ES
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10251/54284
dc.description.abstract [EN] Honey is one of the foods most likely to be adulterated. In this final degree work, it was evaluated the ability of an electronic tongue system, based on electrochemical techniques (potentiometry, cyclic voltammetry and pulse voltammetry) with metal sensors, for identifying adding syrup in honey. The electronic tongue used in this work, was developed by the Center for Molecular Recognition and Technological Development (IDM) of the Polytechnic University of Valencia (UPV). This tongue used 8 metal sensors with different reactivities, as working electrodes: 4 noble metals (Ir, Rh, Pt and Au) and 4 non‐noble metals (Ag, Co, Cu and Ni). The work was developed with two types of honey (sunflower and heather) and 3 types of syrup (corn, agave and cane), that were mixed in different proportions. Potentiometric technique did not provide good results. However, voltammetric techniques, both cyclically and pulse, together with multivariate statistical tools (PCA), were able to identify adding syrup in honey. Furthermore, Partial Least Squares analysis (PLS), yielded good prediction models. es_ES
dc.description.abstract [ES] El presente estudio tiene como objetivo la aplicación de una lengua electrónica basada en sensores de metales nobles y no nobles en la identificación de la adición de diferentes proporciones de jarabes en mieles es_ES
dc.language Español es_ES
dc.publisher Universitat Politècnica de València es_ES
dc.rights Reconocimiento - No comercial - Sin obra derivada (by-nc-nd) es_ES
dc.subject Syrups es_ES
dc.subject Adulteration es_ES
dc.subject Sensors es_ES
dc.subject Honey es_ES
dc.subject Miel es_ES
dc.subject Sensores es_ES
dc.subject Jarabes es_ES
dc.subject Adulteración es_ES
dc.subject.classification QUIMICA INORGANICA es_ES
dc.subject.classification TECNOLOGIA DE ALIMENTOS es_ES
dc.subject.other Grado en Ciencia y Tecnología de los Alimentos-Grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments es_ES
dc.title Aplicación de sensores metálicos en la identificación de la adición de jarabes en mieles es_ES
dc.type Proyecto/Trabajo fin de carrera/grado es_ES
dc.rights.accessRights Abierto es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Escuela Técnica Superior de Ingeniería Agronómica y del Medio Natural - Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Departamento de Tecnología de Alimentos - Departament de Tecnologia d'Aliments es_ES
dc.description.bibliographicCitation González García, AI. (2015). Aplicación de sensores metálicos en la identificación de la adición de jarabes en mieles. http://hdl.handle.net/10251/54284. es_ES
dc.description.accrualMethod TFGM es_ES
dc.relation.pasarela TFGM\29155 es_ES


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