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Selección de diferentes accesiones de pimiento frente al estrés salino para ser utilizadas como porta-injertos

RiuNet: Repositorio Institucional de la Universidad Politécnica de Valencia

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Selección de diferentes accesiones de pimiento frente al estrés salino para ser utilizadas como porta-injertos

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dc.contributor.advisor San Bautista Primo, Alberto es_ES
dc.contributor.advisor Calatayud Chover, Ángeles es_ES
dc.contributor.author Arias Giménez, Enrique es_ES
dc.date.accessioned 2015-09-07T07:17:13Z
dc.date.available 2015-09-07T07:17:13Z
dc.date.created 2015-07-14
dc.date.issued 2015-09-07 es_ES
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10251/54342
dc.description.abstract [EN] Salinity is an environmental problem that restricts the crop production. Grafted is a respectful and green solution for the environment. It consists of attaching a tolerant rootstock to certain problems as diseases or environmental stresses (in this case the salt stress) with a scion susceptible to those problems, but with desired characteristics. In our study we researched 8 genotypes of the genus Capsicum annum L. to see the way they behave versus salinity with an EC of 7dS/m-1 . In order to evaluate the responses of different genotypes against salinity stress, in this work different photosynthetic parameters were studied: net photosynthetic rate (AN, µmol CO2 m-2 s -1 ), stomatal conductance to water vapour (gs, mol H2O m-2 s -1 ), transpiration (E, µmol H2O m-2 s -1 ) and substomatal CO2 concentration (Ci, µmol CO2 mol-1 (air)); as well as hydric relations : water potential (ΨW, Mpa), osmotic potential (ΨS, Mpa) and pressure potential (ΨP, Mpa). The results of this final project prove that the genotype has higher statistic influence on all the photosynthetic parameters than the salinity conditions per-se, indicating that genotype factor has more influence than the saline treatment. This result indicates that the selection process is being correctly done. There weren't significant differences in the genotypes A33, A35 y A36 between the control and saline treatments conditions in terms of net photosynthetic parameters (AN) and stomatal conductance (gs). Our results indicate net photosynthesis could be a useful parameter in order to select genotypes tolerant to salt stress, and moreover these genotypes could be used as rootstocks better production, in terms of yield and quality of the fruit under salinity conditions in grafted plants es_ES
dc.description.abstract [ES] La salinidad limita la producción mundial de numerosos cultivos incluido el pimiento. Una técnica de cultivo que puede ser utilizada para aumentar la resistencia al estrés salino es la utilización de portainjertos. Aprovechando esta tecnología, en este estudio se han utilizado diferentes accesiones de pimiento como portainjertos para analizar su comportamiento frente a la salinidad. En este trabajo constituye una parte de las líneas de trabajo de un proyecto de investigación del Instituto Nacional de Investigaciones Agrarias (INIA), en el que colaboran la UPV y el Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias (IVIA). Diferentes accesiones de pimiento se sembraron y desarrollaron en los invernaderos del IVIA, y se sometieron a un estrés salino (7 dS m-1). Posteriormente, se analizaron diferentes parámetros fisiológicos como la fotosíntesis, conductancia estomática, carbono interno, transpiración y los potenciales hídrico y osmótico. La selección de las accesiones de pimiento se ha realizado en base a estos parámetros fisiológicos. es_ES
dc.language Español es_ES
dc.publisher Universitat Politècnica de València es_ES
dc.rights Reserva de todos los derechos es_ES
dc.subject Rootstock es_ES
dc.subject Osmotic potential es_ES
dc.subject Salinity es_ES
dc.subject Genotype es_ES
dc.subject Pepper es_ES
dc.subject Pimiento es_ES
dc.subject Salinidad es_ES
dc.subject Portainjerto es_ES
dc.subject Estrés salino es_ES
dc.subject Fotosíntesis es_ES
dc.subject Potencial hídrico es_ES
dc.subject Potencial osmótico es_ES
dc.subject.classification PRODUCCION VEGETAL es_ES
dc.subject.other Grado en Ingeniería Agroalimentaria y del Medio Rural-Grau en Enginyeria Agroalimentària i del Medi Rural es_ES
dc.title Selección de diferentes accesiones de pimiento frente al estrés salino para ser utilizadas como porta-injertos es_ES
dc.type Proyecto/Trabajo fin de carrera/grado es_ES
dc.rights.accessRights Abierto es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Escuela Técnica Superior de Ingeniería Agronómica y del Medio Natural - Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Departamento de Producción Vegetal - Departament de Producció Vegetal es_ES
dc.description.bibliographicCitation Arias Giménez, E. (2015). Selección de diferentes accesiones de pimiento frente al estrés salino para ser utilizadas como porta-injertos http://hdl.handle.net/10251/54342. es_ES
dc.description.accrualMethod TFGM es_ES
dc.relation.pasarela TFGM\32661 es_ES


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