Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.advisor | San Bautista Primo, Alberto | es_ES |
dc.contributor.advisor | Calatayud Chover, Ángeles | es_ES |
dc.contributor.author | Arias Giménez, Enrique | es_ES |
dc.date.accessioned | 2015-09-07T07:17:13Z | |
dc.date.available | 2015-09-07T07:17:13Z | |
dc.date.created | 2015-07-14 | |
dc.date.issued | 2015-09-07 | es_ES |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10251/54342 | |
dc.description.abstract | [EN] Salinity is an environmental problem that restricts the crop production. Grafted is a respectful and green solution for the environment. It consists of attaching a tolerant rootstock to certain problems as diseases or environmental stresses (in this case the salt stress) with a scion susceptible to those problems, but with desired characteristics. In our study we researched 8 genotypes of the genus Capsicum annum L. to see the way they behave versus salinity with an EC of 7dS/m-1 . In order to evaluate the responses of different genotypes against salinity stress, in this work different photosynthetic parameters were studied: net photosynthetic rate (AN, µmol CO2 m-2 s -1 ), stomatal conductance to water vapour (gs, mol H2O m-2 s -1 ), transpiration (E, µmol H2O m-2 s -1 ) and substomatal CO2 concentration (Ci, µmol CO2 mol-1 (air)); as well as hydric relations : water potential (ΨW, Mpa), osmotic potential (ΨS, Mpa) and pressure potential (ΨP, Mpa). The results of this final project prove that the genotype has higher statistic influence on all the photosynthetic parameters than the salinity conditions per-se, indicating that genotype factor has more influence than the saline treatment. This result indicates that the selection process is being correctly done. There weren't significant differences in the genotypes A33, A35 y A36 between the control and saline treatments conditions in terms of net photosynthetic parameters (AN) and stomatal conductance (gs). Our results indicate net photosynthesis could be a useful parameter in order to select genotypes tolerant to salt stress, and moreover these genotypes could be used as rootstocks better production, in terms of yield and quality of the fruit under salinity conditions in grafted plants | es_ES |
dc.description.abstract | [ES] La salinidad limita la producción mundial de numerosos cultivos incluido el pimiento. Una técnica de cultivo que puede ser utilizada para aumentar la resistencia al estrés salino es la utilización de portainjertos. Aprovechando esta tecnología, en este estudio se han utilizado diferentes accesiones de pimiento como portainjertos para analizar su comportamiento frente a la salinidad. En este trabajo constituye una parte de las líneas de trabajo de un proyecto de investigación del Instituto Nacional de Investigaciones Agrarias (INIA), en el que colaboran la UPV y el Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias (IVIA). Diferentes accesiones de pimiento se sembraron y desarrollaron en los invernaderos del IVIA, y se sometieron a un estrés salino (7 dS m-1). Posteriormente, se analizaron diferentes parámetros fisiológicos como la fotosíntesis, conductancia estomática, carbono interno, transpiración y los potenciales hídrico y osmótico. La selección de las accesiones de pimiento se ha realizado en base a estos parámetros fisiológicos. | es_ES |
dc.language | Español | es_ES |
dc.publisher | Universitat Politècnica de València | es_ES |
dc.rights | Reserva de todos los derechos | es_ES |
dc.subject | Rootstock | es_ES |
dc.subject | Osmotic potential | es_ES |
dc.subject | Salinity | es_ES |
dc.subject | Genotype | es_ES |
dc.subject | Pepper | es_ES |
dc.subject | Pimiento | es_ES |
dc.subject | Salinidad | es_ES |
dc.subject | Portainjerto | es_ES |
dc.subject | Estrés salino | es_ES |
dc.subject | Fotosíntesis | es_ES |
dc.subject | Potencial hídrico | es_ES |
dc.subject | Potencial osmótico | es_ES |
dc.subject.classification | PRODUCCION VEGETAL | es_ES |
dc.subject.other | Grado en Ingeniería Agroalimentaria y del Medio Rural-Grau en Enginyeria Agroalimentària i del Medi Rural | es_ES |
dc.title | Selección de diferentes accesiones de pimiento frente al estrés salino para ser utilizadas como porta-injertos | es_ES |
dc.type | Proyecto/Trabajo fin de carrera/grado | es_ES |
dc.rights.accessRights | Abierto | es_ES |
dc.contributor.affiliation | Universitat Politècnica de València. Escuela Técnica Superior de Ingeniería Agronómica y del Medio Natural - Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural | es_ES |
dc.contributor.affiliation | Universitat Politècnica de València. Departamento de Producción Vegetal - Departament de Producció Vegetal | es_ES |
dc.description.bibliographicCitation | Arias Giménez, E. (2015). Selección de diferentes accesiones de pimiento frente al estrés salino para ser utilizadas como porta-injertos http://hdl.handle.net/10251/54342. | es_ES |
dc.description.accrualMethod | TFGM | es_ES |
dc.relation.pasarela | TFGM\32661 | es_ES |