- -

Control hormonal y nutricional de frutos partenocárpicos de níspero japonés (Eriobotrya japonica Lindl.)

RiuNet: Institutional repository of the Polithecnic University of Valencia

Share/Send to

Cited by

Statistics

  • Estadisticas de Uso

Control hormonal y nutricional de frutos partenocárpicos de níspero japonés (Eriobotrya japonica Lindl.)

Show simple item record

Files in this item

dc.contributor.advisor Reig Valor, Carmina es_ES
dc.contributor.author Iranzo Ricart, Daniel es_ES
dc.date.accessioned 2015-09-07T07:55:04Z
dc.date.available 2015-09-07T07:55:04Z
dc.date.created 2015-07-17
dc.date.issued 2015-09-07 es_ES
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10251/54346
dc.description.abstract [EN] The asexual flower set in the loquat is a rare phenomenon. However, in some cases, depending mainly on the low temperatures during filling, aspermos fruits appear. This phenomenon exists in many fruit species and is known as stenospermocarpy. There are also polyploid cultivars of loquat with parthenocarpic capacity. Finally, you can get parthenocarpic disengaging the effective pollination period by applying gibberellic acid (GA3) during flowering. In all cases, the final size reached these fruits is not suitable commercially. In this paper they were obtained by parthenocarpic flower emasculation and treated with GA3 to cause it flower set, and techniques able to improve their final size were tested. To this end, the beginning of the linear phase of fruit growth auxin synthesis was applied, the 3, 5, 6-trichloro-2-piridoxilacético (3, 5, 6-TPA), acid and streaked for branches stimulate growth. In the treated fruits they were measured the diameter at the time of harvest, and their concentration in total soluble solids (TSS), the free acid content and color in the time of harvest was determined. Likewise the development of carbohydrate concentration and reducing transport continued, and plant hormones. The results show that the application of 3, 5, 6-TPA able to increase the final diameter of the fruit on the untreated castrated without this corresponds to an increased accumulation of sugars. Moreover, there has been a breakthrough in parthenocarpic fruit ripening compared to fruits with seeds. es_ES
dc.description.abstract [ES] El cuajado asexual en el níspero japonés es un fenómeno poco común. No obstante, existen cultivares poliploides con capacidad partenocárpica, y en algunas ocasiones, dependiendo fundamentalmente de las bajas temperaturas durante el cuajado, frutos aspermos. Este fenómeno, existe en muchas especies frutales y se conoce como estenospermocarpia. También se pueden conseguir frutos partenocárpicos mediante la aplicación de ácido giberélico (GA3) durante la floración pero el tamaño final que alcanzan no es adecuado comercialmente. Con el fin de mejorar el tamaño final de estos frutos, se aplicará una auxina de síntesis, el ácido 3,5,6-tricloro-2-piridoxilacético (3,5,6-TPA) y se rayarán las ramas, al inicio de la fase lineal de crecimiento, de frutos partenocárpicos obtenidos mediante la emasculación de las flores y tratadas inmediatamente después con (GA3). Para ello, se realizará un seguimiento del diámetro del fruto desde el momento del tratamiento hasta la recolección y se determinarán los parámetros de madurez interna (SST y acidez libre) y externa (color), así como el contenido endógeno en carbohidratos y hormonas vegetales. es_ES
dc.language Español es_ES
dc.publisher Universitat Politècnica de València es_ES
dc.rights Reconocimiento - No comercial - Sin obra derivada (by-nc-nd) es_ES
dc.subject Carbohydrates es_ES
dc.subject Emasculation es_ES
dc.subject Parthenocarpy es_ES
dc.subject Partenocarpia es_ES
dc.subject Emasculación es_ES
dc.subject Carbohidratos es_ES
dc.subject Fitorreguladores. es_ES
dc.subject.classification PRODUCCION VEGETAL es_ES
dc.subject.other Grado en Ingeniería Agroalimentaria y del Medio Rural-Grau en Enginyeria Agroalimentària i del Medi Rural es_ES
dc.title Control hormonal y nutricional de frutos partenocárpicos de níspero japonés (Eriobotrya japonica Lindl.) es_ES
dc.type Proyecto/Trabajo fin de carrera/grado es_ES
dc.rights.accessRights Abierto es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Escuela Técnica Superior de Ingeniería Agronómica y del Medio Natural - Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Departamento de Producción Vegetal - Departament de Producció Vegetal es_ES
dc.description.bibliographicCitation Iranzo Ricart, D. (2015). Control hormonal y nutricional de frutos partenocárpicos de níspero japonés (Eriobotrya japonica Lindl.). http://hdl.handle.net/10251/54346. es_ES
dc.description.accrualMethod TFGM es_ES
dc.relation.pasarela TFGM\32603 es_ES


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record