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Encapsulación en liposomas de aceites esenciales para mejorar su retención en la elaboración de films de quitosano

RiuNet: Repositorio Institucional de la Universidad Politécnica de Valencia

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Encapsulación en liposomas de aceites esenciales para mejorar su retención en la elaboración de films de quitosano

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dc.contributor.advisor Chiralt Boix, Mª Amparo es_ES
dc.contributor.author Jiménez Serrallé, Miriam es_ES
dc.date.accessioned 2015-09-10T10:56:46Z
dc.date.available 2015-09-10T10:56:46Z
dc.date.created 2015-07-22
dc.date.issued 2015-09-10 es_ES
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10251/54488
dc.description.abstract [EN] The effect of encapsulation of eugenol and cinnamon leaf essential oil (CLEO) in lecithin liposomes on the losses of these compounds during the chitosan film formation process, by casting, was evaluated. Film forming dispersions (FFD) with eugenol or CLEO (free compounds and from encapsulated compounds), and pure chitosan films and those containing lecithin liposomes were also obtained. Films with the 6 different formulations were characterized as to microstructure, optical and mechanical properties, water vapour barrier capacity and thermostability. Losses of eugenol in the active films were determined by solvent extraction and GC analysis. Encapsulation of eugenol or essential oil in lecithin liposomes lead to a 40- 50% retention of this compounds in the films, whereas only 1-2% was retained when compounds were incorporated by emulsification. Films with liposomes exhibit a lamellar structure which improved film extensibility and increased the water vapour barrier capacity. Liposomes modified optical properties of the films, reducing their gloss, increasing colour saturation and giving them redness. Encapsulation of volatile active compounds in liposomes appears as a good strategy to obtain active films with essential oils. es_ES
dc.description.abstract [ES] Se ha encapsulado aceite esencial de hoja de canela o eugenol en liposomas de lecitina para incorporarlos a films de quitosano como antimicrobianos/antioxidantes y mejorar su retención durante la etapa de formación del film por extensión y secado. Films control con los activos no encapsulados fueron también preparados para evaluar la mejora en la retención de compuestos activos. Los films obtenidos fueron caracterizados en la retención de compuestos activos y sus propiedades físicas y micro estructurales. La encapsulación mejoró en gran medida la retención de los aceites y la incorporación de las nano-capsulas afectó a la estructura y propiedades funcionales de los films es_ES
dc.language Español es_ES
dc.publisher Universitat Politècnica de València es_ES
dc.rights Reserva de todos los derechos es_ES
dc.subject Eugenol es_ES
dc.subject Chitosan es_ES
dc.subject Film es_ES
dc.subject Encapsulación es_ES
dc.subject Aceites esenciales es_ES
dc.subject Retención de activos es_ES
dc.subject Films activos es_ES
dc.subject Quitosano es_ES
dc.subject.classification TECNOLOGIA DE ALIMENTOS es_ES
dc.subject.other Máster Universitario en Ciencia e Ingeniería de los Alimentos-Màster Universitari en Ciència i Enginyeria Dels Aliments es_ES
dc.title Encapsulación en liposomas de aceites esenciales para mejorar su retención en la elaboración de films de quitosano es_ES
dc.type Tesis de máster es_ES
dc.rights.accessRights Abierto es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Escuela Técnica Superior de Ingeniería Agronómica y del Medio Natural - Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Departamento de Tecnología de Alimentos - Departament de Tecnologia d'Aliments es_ES
dc.description.bibliographicCitation Jiménez Serrallé, M. (2015). Encapsulación en liposomas de aceites esenciales para mejorar su retención en la elaboración de films de quitosano. http://hdl.handle.net/10251/54488. es_ES
dc.description.accrualMethod TFGM es_ES
dc.relation.pasarela TFGM\32756 es_ES


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