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Dried apple snacks enriched with mandarin juice improves antioxidant capacity and decreases inflammation in obese children

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Dried apple snacks enriched with mandarin juice improves antioxidant capacity and decreases inflammation in obese children

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dc.contributor.author Codoñer Franch, Pilar es_ES
dc.contributor.author Betoret Valls, María Ester es_ES
dc.contributor.author Betoret Valls, Noelia es_ES
dc.contributor.author López Jaén, Ana Belén es_ES
dc.contributor.author Valls Bellés, Maria Victoria es_ES
dc.contributor.author Fito Maupoey, Pedro es_ES
dc.date.accessioned 2016-06-14T08:28:08Z
dc.date.available 2016-06-14T08:28:08Z
dc.date.issued 2013
dc.identifier.issn 0212-1611
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10251/65839
dc.description.abstract [EN] Background: A favorable effect over development of degenerative diseases is derived of an adecuate intake of fruit and vegetables, mainly due to their antioxidant compounds Objectives: The goal of this study was to test the effect in vivo over oxidant status and inflammation in obese children of a novel food product made of dried apples enriched with mandarin juice by vacuum impregnation. Methods: A four-week intervention study was conducted in 41 obese children (> 2 standard deviation score-body mass index). Participants were instructed to follow their usual diet supplemented with 40 g/day of the developed product. Anthropometric parameters were determined including body mass index, waist circumference and estimations of body fat percentage using bioelectrical impedance. Dietary intake was assessed by questionnaire. Metabolic risk factors (blood pressure, lipid profile, glucose and insulin resistance) were recorded. To determine oxidant status, plasma total antioxidant capacity and 8- hydroxydeoxyguanosine, as marker of oxidative damage to DNA, were investigated. High-sensitive C-reactive protein, tumor necrosis factor-α, and interleukins 6 and 1-α were measured as inflammatory markers. Measurements were collected at baseline and at the end of the intervention period. Results: Significant improvement in systolic blood pressure and lipid profile after intervention period was noted. A significant increase in the antioxidant capacity of plasma (ABTS and FRAP assays) and reductions in DNA oxidative damage and inflammatory markers were also found. Conclusion: Overall, adding the product to the diet contributes to ameliorate oxidant and inflammatory status in obese children and several risk factors for athe - rosclerosis. es_ES
dc.description.abstract [ES] Antecedentes: Una adecuada ingesta de vegetales previene el desarrollo de enfermedades degenerativas, principalmente debido a sus compuestos antioxidantes. Objetivo: Evaluamos el efecto in vivo en los niños obesos de un nuevo producto alimenticio hecho de manzanas deshidratadas enriquecidas con zumo de mandarina mediante impregnación a vacío. Métodos: Estudio prospectivo longitudinal de cuatro semanas de duración. Se estudiaron 41 niños obesos que suplementaron su dieta habitual con 40 g/día del producto desarrollado. Se determinaron parámetros antropométricos (índice de masa corporal, circunferencia de la cintura) y estimación de la de grasa corporal con impedancia bioeléctrica. La ingesta dietética se evaluó por cuestionario. Se registraron factores de riesgo metabólico (presión sanguínea, perfil lipídico, glucosa y resistencia insulínica). El estado oxidante se investigó mediante la capacidad antioxidante total del plasma y la 8-hydroxideoxiguanosina (marcador de daño oxidativo al ADN) y como marcadores de inflamación valoramos la proteína C-reactiva ultrasensible, el factor de necrosis tumoral-α y las interleukinas 6 y 1-α. Las mediciones se recogieron al inicio y al final del período de intervención. Resultados: Encontramos una mejoría significativa en la presión arterial sistólica y en el perfil lipídico después del período de intervención. Igualmente demostramos un aumento significativo de la capacidad antioxidante del plasma, una reducción del daño oxidativo del ADN y de los marcadores inflamatorios. Conclusión: La adición a la dieta del producto elaborado con manzana deshidratada, y enriquecido con zumo de mandarina mediante impregnación al vacío, contribuye a mejorar el estado oxidante e inflamatorio en los niños obesos, así como diversos factores de riesgo cardiometabólico es_ES
dc.description.sponsorship We appreciate the support of the Ministerio de Ciencia e Innovacion of Spain for its contribution through project PET2008_0015. en_EN
dc.language Inglés es_ES
dc.relation.ispartof Nutricion Hospitalaria es_ES
dc.rights Reserva de todos los derechos es_ES
dc.subject Obesity es_ES
dc.subject Fruits es_ES
dc.subject Children es_ES
dc.subject Antioxidants es_ES
dc.subject Antioxidantes es_ES
dc.subject Riesgo cardiovascular es_ES
dc.subject Niños. Frutas es_ES
dc.subject Obesidad es_ES
dc.subject Frutas es_ES
dc.subject Niños es_ES
dc.subject Cardiovascular risk es_ES
dc.subject.classification TECNOLOGIA DE ALIMENTOS es_ES
dc.title Dried apple snacks enriched with mandarin juice improves antioxidant capacity and decreases inflammation in obese children es_ES
dc.title.alternative La ingestión de un producto derivado de manzana deshidratada enriquecido con zumo de mandarina mediante tecnología de impregnación al vacio mejora la capacidad antioxidante y disminuye la inflamación en los niños obesos es_ES
dc.type Artículo es_ES
dc.identifier.doi 10.3305/nh.2013.28.4.6580
dc.relation.projectID info:eu-repo/grantAgreement/MICINN//PET2008_0015/ES/Desarrollo de un proceso industrial para la fabricación de una fruta deshidratada enriquecida con zumo de mandarina concentrado y valoración funcional de la misma/ es_ES
dc.rights.accessRights Abierto es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Departamento de Tecnología de Alimentos - Departament de Tecnologia d'Aliments es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Instituto Universitario de Ingeniería de Alimentos para el Desarrollo - Institut Universitari d'Enginyeria d'Aliments per al Desenvolupament es_ES
dc.description.bibliographicCitation Codoñer Franch, P.; Betoret Valls, ME.; Betoret Valls, N.; López Jaén, AB.; Valls Bellés, MV.; Fito Maupoey, P. (2013). Dried apple snacks enriched with mandarin juice improves antioxidant capacity and decreases inflammation in obese children. Nutricion Hospitalaria. 28(4):1177-1183. https://doi.org/10.3305/nh.2013.28.4.6580 es_ES
dc.description.accrualMethod S es_ES
dc.relation.publisherversion http://dx.doi.org/10.3305/nh.2013.28.4.6580 es_ES
dc.description.upvformatpinicio 1177 es_ES
dc.description.upvformatpfin 1183 es_ES
dc.type.version info:eu-repo/semantics/publishedVersion es_ES
dc.description.volume 28 es_ES
dc.description.issue 4 es_ES
dc.relation.senia 262373 es_ES
dc.contributor.funder Ministerio de Ciencia e Innovación es_ES


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