Resumen:
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[EN] Background: A favorable effect over development of
degenerative diseases is derived of an adecuate intake of
fruit and vegetables, mainly due to their antioxidant
compounds
Objectives: The goal of this study was ...[+]
[EN] Background: A favorable effect over development of
degenerative diseases is derived of an adecuate intake of
fruit and vegetables, mainly due to their antioxidant
compounds
Objectives: The goal of this study was to test the effect
in vivo over oxidant status and inflammation in obese
children of a novel food product made of dried apples
enriched with mandarin juice by vacuum impregnation.
Methods: A four-week intervention study was conducted
in 41 obese children (> 2 standard deviation score-body
mass index). Participants were instructed to follow their
usual diet supplemented with 40 g/day of the developed
product. Anthropometric parameters were determined
including body mass index, waist circumference and estimations
of body fat percentage using bioelectrical impedance.
Dietary intake was assessed by questionnaire. Metabolic
risk factors (blood pressure, lipid profile, glucose
and insulin resistance) were recorded. To determine
oxidant status, plasma total antioxidant capacity and 8-
hydroxydeoxyguanosine, as marker of oxidative damage
to DNA, were investigated. High-sensitive C-reactive
protein, tumor necrosis factor-α, and interleukins 6 and
1-α were measured as inflammatory markers. Measurements
were collected at baseline and at the end of the
intervention period.
Results: Significant improvement in systolic blood pressure
and lipid profile after intervention period was noted.
A significant increase in the antioxidant capacity of plasma
(ABTS and FRAP assays) and reductions in DNA oxidative
damage and inflammatory markers were also found.
Conclusion: Overall, adding the product to the diet
contributes to ameliorate oxidant and inflammatory
status in obese children and several risk factors for athe -
rosclerosis.
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[ES] Antecedentes: Una adecuada ingesta de vegetales previene
el desarrollo de enfermedades degenerativas, principalmente
debido a sus compuestos antioxidantes.
Objetivo: Evaluamos el efecto in vivo en los niños obesos
de ...[+]
[ES] Antecedentes: Una adecuada ingesta de vegetales previene
el desarrollo de enfermedades degenerativas, principalmente
debido a sus compuestos antioxidantes.
Objetivo: Evaluamos el efecto in vivo en los niños obesos
de un nuevo producto alimenticio hecho de manzanas
deshidratadas enriquecidas con zumo de mandarina
mediante impregnación a vacío.
Métodos: Estudio prospectivo longitudinal de cuatro
semanas de duración. Se estudiaron 41 niños obesos que
suplementaron su dieta habitual con 40 g/día del producto
desarrollado. Se determinaron parámetros antropométricos
(índice de masa corporal, circunferencia de la cintura)
y estimación de la de grasa corporal con impedancia
bioeléctrica. La ingesta dietética se evaluó por cuestionario.
Se registraron factores de riesgo metabólico
(presión sanguínea, perfil lipídico, glucosa y resistencia
insulínica). El estado oxidante se investigó mediante la
capacidad antioxidante total del plasma y la 8-hydroxideoxiguanosina
(marcador de daño oxidativo al ADN) y
como marcadores de inflamación valoramos la proteína
C-reactiva ultrasensible, el factor de necrosis tumoral-α y
las interleukinas 6 y 1-α. Las mediciones se recogieron al
inicio y al final del período de intervención.
Resultados: Encontramos una mejoría significativa en
la presión arterial sistólica y en el perfil lipídico después
del período de intervención. Igualmente demostramos un
aumento significativo de la capacidad antioxidante del
plasma, una reducción del daño oxidativo del ADN y de
los marcadores inflamatorios.
Conclusión: La adición a la dieta del producto elaborado
con manzana deshidratada, y enriquecido con zumo
de mandarina mediante impregnación al vacío, contribuye
a mejorar el estado oxidante e inflamatorio en los
niños obesos, así como diversos factores de riesgo cardiometabólico
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