Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author | Pascual España, Bernardo | es_ES |
dc.contributor.author | Maroto Borrego, José Vicente | es_ES |
dc.contributor.author | López Galarza, Salvador Vicente | es_ES |
dc.contributor.author | San Bautista Primo, Alberto | es_ES |
dc.contributor.author | Alagarda Pardo, José | es_ES |
dc.date.accessioned | 2016-11-18T13:34:31Z | |
dc.date.available | 2016-11-18T13:34:31Z | |
dc.date.issued | 2000-10 | |
dc.identifier.issn | 0013-0001 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10251/74373 | |
dc.description | © The New York Botanical Garden Press 2000 | es_ES |
dc.description.abstract | [EN] Tubers of Cyperus esculentus were an important food in ancient Egypt. in Spain the tubers are used to make a beverage named horchata, and are also consumed as fresh after soaking. in other countries tubers are used in sweetmeats or uncooked as a side dish. New products obtained can enhance the interest in this crop: as a source of dietary jiber in food technology; as a high quality cooking/salad oil or as biodiesel fue/; as caramel to add body, flavor or color to other products; as a source of starch; as an antioxidant-containing food, etc. The results of a twenty-year research program on nutrition, fertilization, lodging control, planting date, soil texture and use of herbicides are shown. Three cultivars ( 'Ametlla Bonrepos', 'Gegant Africana', and 'Llargueta Alboraia' ) are selected and characterized using horticultura/ and morphological traits, the chemical composition of tubers and horchatas, and the RAPD technique. | es_ES |
dc.description.abstract | [ES] Los tubérculos de Cyperus esculentus, que fueron un importante alimento en el antiguo Egipto, se utilizan, en España, para obtener una bebida refrescante denominada horchata y para consumo en fresco. En otros países se consume como entremés y en confitería. Su interés podría incrementarse con la obtención de nuevos productos de aplicación como materia prima en tecnología de alimentos (fibra; aceite de gran calidad, sustitutivo del aceite de oliva; aditivos de sabor, color y cuerpo; almidón; capacidad antioxidante), como combustible biodiesel, etc. Se presentan los resultados obtenidos en veinte años de investigación en aspectos agronómicos (nutrición, fertilización, control del encamado, fecha de plantación, textura del suelo y utilización de herbicidas) y de selección y caracterización varietal (características morfológicas y agronómicas, composición química de tubérculos y horchatas, utilización de la técnica RAPD), que han permitido la selección y caracterización de tres cultivares: 'Ametlla Bonrepos ', 'Gegant Africana', y 'Llargueta Alboraia ' | es_ES |
dc.language | Inglés | es_ES |
dc.publisher | Springer Verlag (Germany) | es_ES |
dc.publisher | The New York Botanical Garden Press | es_ES |
dc.relation.ispartof | Economic Botany | es_ES |
dc.rights | Reserva de todos los derechos | es_ES |
dc.subject | Yellow nutsedge | es_ES |
dc.subject | Tuber | es_ES |
dc.subject | Cultivar | es_ES |
dc.subject | Weed | es_ES |
dc.subject | Antioxidant | es_ES |
dc.subject | Horchata | es_ES |
dc.subject.classification | PRODUCCION VEGETAL | es_ES |
dc.title | Chufa (Cyperus esculentus L. var. sativus Boeck.): An Unconventional Crop. Studies Related to Applications and Cultivation | es_ES |
dc.type | Artículo | es_ES |
dc.identifier.doi | 10.1007/BF02866543 | |
dc.rights.accessRights | Abierto | es_ES |
dc.contributor.affiliation | Universitat Politècnica de València. Departamento de Producción Vegetal - Departament de Producció Vegetal | es_ES |
dc.description.bibliographicCitation | Pascual España, B.; Maroto Borrego, JV.; López Galarza, SV.; San Bautista Primo, A.; Alagarda Pardo, J. (2000). Chufa (Cyperus esculentus L. var. sativus Boeck.): An Unconventional Crop. Studies Related to Applications and Cultivation. Economic Botany. 54(4):425-435. doi:10.1007/BF02866543 | es_ES |
dc.description.accrualMethod | S | es_ES |
dc.relation.publisherversion | https://dx.doi.org/10.1007/BF02866543 | es_ES |
dc.description.upvformatpinicio | 425 | es_ES |
dc.description.upvformatpfin | 435 | es_ES |
dc.type.version | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | es_ES |
dc.description.volume | 54 | es_ES |
dc.description.issue | 4 | es_ES |
dc.relation.senia | 18178 | es_ES |
dc.identifier.eissn | 1874-9364 | |
dc.description.references | Abad, P., B. Pascual, J. V. Maroto, S. López-Galarza, M. J. Vicente, and J. Alagarda. 1998. RAPD analysis of cultivated and wild yellow nutsedge(Cyperus esculentus L.). Weed Science 46: 319–321. | es_ES |
dc.description.references | Adebajo, L. O. 1993 Microbial counts and invert sugars in juice extracts from stored tubers ofCyperus esculentus (earth almond). Nahrung 37:607–612. | es_ES |
dc.description.references | Alonso, S. I., J. J. Eyherabide, and M. I. Leaden. 1997. Caracterización morfológica de clones deCyperus rotundus andC. esculentus del sudeste de la provincia de Buenos Aires. Revista Facultad Agronomía, La Plata 102:33–44. | es_ES |
dc.description.references | Cantalejo, M. J. 1996. Development of new products from earth-almond. Fruit Processing 3:87–91. | es_ES |
dc.description.references | —. 1997. Analysis of volatile components derived from raw and roasted earth-almond(Cyperus esculentus L.). Journal of Agricultural Food Chemistry 45:1853–1860. | es_ES |
dc.description.references | Cook, J. A., D. J. VanderJagt, A. Dasgupta, G. Mounkaila, R. S. Glew, W. Blackwell, and R. H. Glew. 1998. Use of the Trolox assay to estimate the antioxidant content of seventeen edible wild plants of Niger. Life Sciences 63:106–110. | es_ES |
dc.description.references | Dancza, I. 1994. A mandulapalka(Cyperus esculentus L.) elofordulaca Kesthely-Heviz hataraban. Novenyvedelem 30:475–476. | es_ES |
dc.description.references | de Vries, F. T. 1991. Chufa(Cyperus esculentus, Cyperaceae): a weedy cultivar or a cultivated weed?. Economic Botany 45:27–37. | es_ES |
dc.description.references | Diario Oficial Generalidad Valenciana. 1989. Ordre per la qual es regulen les denominacions especifiques “Xufa de Valencia” i “Orxata Valenciana de Xufes” i el seu Conseil Regulador. Diari Oficial Generalitat Valenciana, Spain 1034:2031–2043. | es_ES |
dc.description.references | Eerkens, C. 1986. An holistic approach to evaluate the potential productivity of unconventional crops. Pages 104–114in W. F. Raymond and P. Larvor, eds., Alternative uses for agricultural surpluses. Elsevier Applied Science, London. | es_ES |
dc.description.references | Esuoso, K. O., R. A. Oderinde, F. J. Vega-Catalán, and F. O. Barnim. 1993. Optimization of batch alcoholic fermentation ofCyperus esculentus. Nahrung 37:274–276. | es_ES |
dc.description.references | Gerhold, K. H. 1992. Breitet sich Erdmandelgras weiter aus?. Pflanzenschutz Praxis 1:29. | es_ES |
dc.description.references | Holm, L. G., D. L. Plucknett, J. V. Pancho, andJ. P. Herberger. 1977. The world’s worst weeds. Distribution and biology. Hawaii University Press, Honolulu. | es_ES |
dc.description.references | Holt, J. S. 1994. Genetic variation in life history in yellow nutsedge(Cyperus esculentus L.) from California. Weed Science 42:378–384. | es_ES |
dc.description.references | Kapseu, C., C. M. F. Mbofung, and G. J. Kayem. 1997 Acides gras triglycérides des huiles de fruits deCyperus esculentus. Sciences des aliments 17:531–537. | es_ES |
dc.description.references | Keeley, P. E., and R. J. Thullen. 1993. Weeds in cotton: their biology, ecology, and control. Tech. Bull. USDA, 1810, Shafter, CA. | es_ES |
dc.description.references | Kelley, J. R. 1990. Biomass production of chufa(Cyperus esculentus) in a seasonally flooded wetland. Wetlands 10:61–67. | es_ES |
dc.description.references | Killinger, G. B., and W. E. Stokes. 1951. Chufas in Florida. Univ. of Florida, Agricultural Experiment Station, Bull. 419, Gainesville, FL. | es_ES |
dc.description.references | Kükenthal, G. 1936. Cyperaceae, Scirpoideae, Cypereae. Pages 116–121in A. Elder, Das Pflanzenreich 4. 20. Verlag Engelman, Leipzig. | es_ES |
dc.description.references | Linssen, J. P. H., J. L. Cozijnsen, and W. Pilnik. 1989. Chufa(Cyperus esculentus L.): a new source of dietary fibre. Journal Science Food Agricultural 49:291–296. | es_ES |
dc.description.references | Maroto, J. V., and B. Pascual. 1984. Estudio sobre la respuesta productiva del cultivo de la chufa(Cyperus esculentus L.) a diferentes combinaciones de fertilización mineral. Anales del Institute Nacional de Investigaciones Agrarias. Serie Agrícola 25:55–65. | es_ES |
dc.description.references | —,J. Alagarda, and S. López-Galarza. 1986a. Respuesta productiva a distintos abonados nitrogenados en el cultivo de la chufa(Cyperus esculentus L.). ITEA. 6:105–110. | es_ES |
dc.description.references | —,S. López-Galarza, and J. Alagarda. 1986b. Estudio sobre la hipotética influencia de la aplicación de un retardador del crecimiento sobre el encamado y la productividad del cultivo de la chufa(Cyperus esculentus L.). Agricola Vergel 58: 571–573. | es_ES |
dc.description.references | —,J. Alagarda, and S. López-Galarza. l986c. Estudio de la fecha de plantación sobre diversos parámetres productivos del cultivo de la chufa(Cyperus esculentus L.). Actas II Congreso Nacional de la Sociedad Española de Ciencias Hortícolas 1:450–458. | es_ES |
dc.description.references | Maynard, D. N., and G. J. Hochmuth. 1997. Knott’s handbook for vegetable growers. John Wiley & Sons, New York. | es_ES |
dc.description.references | Ministerio de Agricultura Pesca y Alimentatión. 1997. Anuario de estadística agraria. M.A.P.A., Secretaría General Técnica, Madrid, Spain. | es_ES |
dc.description.references | Morell, J., and S. Barber. 1983. Chufa y horchata: características físicas, químicas y nutritivas. Institute de Agroquímica y Tecnología de Alimentes (C.S.I.C), Valencia, Spain. | es_ES |
dc.description.references | Negbi, M. 1992. A sweetmeat plant, a perfume plant and their weedy relatives: a chapter in the history ofCyperus esculentus L. andC. rotundus L. Economic Botany 46:64–71. | es_ES |
dc.description.references | Oderinde, R. A., and A. O. Tairu. 1992. Determination of the triglyceride, phospholipid and unsaponifiable fractions of yellow nutsedge tuber oil. Food Chemistry 45:279–282. | es_ES |
dc.description.references | Okoli, C. A. N., D. G. Shilling, R. L. Smith, and T. A. Bewick. 1997. Genetic diversity in purple nutsedge(Cyperus rotundus L.) and yellow nutsedge(Cyperus esculentus L.). Biological Control 8:111–118. | es_ES |
dc.description.references | Omode, A. A., O. S. Fatoki, and K. A. Olaogun. 1995. Physicochemical properties of some underexploited and nonconventional oilseeds. Journal of Agricultural Food Chemistry 43:2850–2853. | es_ES |
dc.description.references | Pascual, B., and J. V. Maroto. 1981. Influencia de la textura en la cuantía y calidad de los tubérculos de las chufas(Cyperus esculentus L.). Agricultura 592:873–875. | es_ES |
dc.description.references | —. 1984a. Estudios agronómicos realizados en el cultivo de la chufa(Cyperus esculentus L.). Diputación Provincial de Valencia, Spain. | es_ES |
dc.description.references | —. 1984b. Estudio básico sobre la hipotética latencia de los tubérculos de las poblaciones valencianas de chufa(Cyperus esculentus L.). Anales del Institute Nacional de Investigaciones Agrarias, Serie Agricola 25:67–77. | es_ES |
dc.description.references | —. 1984c. Ensayos en contenedores y en pleno campo sobre la influencia de la fecha de plantación del cultivo de la chufa(Cyperus esculentus L.). Anales del Institute Nacional de Investigaciones Agrarias, Serie Agrícola 25:79–86. | es_ES |
dc.description.references | -,J. Alagarda, S. López-Galarza, and J. V. Maroto. 1989. El cultivo de la chufa (Cyperus esculentus L.) en Espana. 4TH Symposium on weed problems in the mediterranean climates. European Weed Research Society: 141–151. | es_ES |
dc.description.references | —,V. Castell-Zeising, S. López-Galarza, and J. V. Maroto. 1990. Ensayo de desyerbe químico en el cultivo de la chufa(Cyperus esculentus L.). Actas de Horticulture 5:326–331. | es_ES |
dc.description.references | —,M. Bono, and J. V. Maroto. 1993. Estudios de tipificación y selección de líneas clonales cultivadas deCyperus esculentus L. Actas II Congreso Ibérico de Ciencias Hortícolas 2:1015–1020. | es_ES |
dc.description.references | —,J. V. Maroto, S. López-Galarza, V. Castell-Zeising, and J. Alagarda. 1997a. Fertilizacion y nutrición nitrogenada y potásica en el cultivo de la chufa. Actas de Horticulture 17:228–233. | es_ES |
dc.description.references | —,J. Alagarda, and V. Castell-Zeising. 1997b. El cultivo de la chufa (Cyperus esculentus L.). Estudios realizados. Generalitat Valenciana, Conselleria de Agriculture, Pesca y Alimentatión, Valencia, Spain. | es_ES |
dc.description.references | —,V. Castell-Zeising, S. López-Galarza, A. Sanbautista, and J. V. Maroto. 2000. Selection and characterisation of chufa cultivars(Cyperus esculentus L. var.Sativus Boeck). Acta Horticulturae 523:37–44. | es_ES |
dc.description.references | Rotteveel, A. J. W. 1993. Tien jaar knolcyperus(Cyperus esculentus L.) in the Netherlands. Gorteria 19:65–73. | es_ES |
dc.description.references | Schmitt, R. 1995. Die “neuen” unkrauter Knollchen-Zypergras und Aleppo-Hirse. Agrarforschung 2:276–278. | es_ES |
dc.description.references | —,and A. Sahli. 1992. Eine in der Schweiz als Unkraut neu auftretende Unterart desCyperus esculentus L. Landwirtschaft Schweiz 5:273–278. | es_ES |
dc.description.references | Serra, J. A., and R. Peiró. 1984. Estudio analítico de la variatión a lo largo del ciclo de cultivo del calcio, magnesio y principales micronutrientes en los distintos órganos de la planta de chufa, y evaluatión de las extracciones totales. Pages 75–84in B. Pascual, and J. V. Maroto, eds., Estudios agronómicos realizados en el cultivo de la chufa(Cyperus esculentus L.). Diputación Provincial de Valencia, Spain. | es_ES |
dc.description.references | Serrallach, J. 1927. Die wurzelknolle vonCyperus esculentus L. Ph.D. thesis, University Frankfurt am Main. | es_ES |
dc.description.references | Täckholm, V., and M. Drar. 1950. Flora of Egypt. Vol. II. Fouad University Press, Cairo. | es_ES |
dc.description.references | ter Borg, S. J., and P. Schippers. 1992. Distribution of varieties ofCyperus esculentus L. (yellow nutsedge) and their possible migration in Europe. IXe Colloque International sur la biologie des mauvaises herbes. Annales: 417-425. | es_ES |
dc.description.references | Thomas, P. E. L. 1967. A preliminary study on the dormance ofCyperus esculentus tubers. PANS 13:329–333. | es_ES |
dc.description.references | Tumbleson, M. E., and T. Kommedahl. 1962. Factors affecting dormancy in tubers ofCyperus esculentus. Botanical Gazette 123:186–190. | es_ES |
dc.description.references | Umerie, S. C, and J. N. Enebeli. 1996. Malt caramel from tubers ofCyperus esculentus. Bioresource Technology 57:215–216. | es_ES |
dc.description.references | —,N. A. N. Obi, and E. O. Okafor. 1997. Isolation and characterization of starch fromCyperus esculentus tubers. Bioresource Technology 62:63–65. | es_ES |
dc.description.references | —,and A. S. Uka. 1998. Brew wort fromCyperus esculentus tubers. Bioresource Technology 66:83–85. | es_ES |
dc.description.references | Wills, G. D. 1987. Description of purple and yellow nutsedge(Cyperus rotundus andC. esculentus L.). Weed Technology 1:2–9. | es_ES |
dc.description.references | Zhang, H. Y., M. A. Hanna, Y. Ali, and L. Nan. 1996. Yellow nutsedge(Cyperus esculentus L.) tuber oil as fuel. Industrial crops and products 5:177–181. | es_ES |
dc.description.references | Zohary, D. 1986. The origin and early spread of agriculture in the Old World. Pages 3–20in C. Barigozzi, ed., The origin and domestication of cultivated plants. Elsevier, Amsterdam. | es_ES |
dc.description.references | —,and M. Hopf. 1993. Domestication of plants in the Old World. Clarendon Press, Oxford. | es_ES |