Resumen:
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[EN] Functional foods (FF) have benefi cial effects on specifi c functions of the human body,
beyond the usual nutritional effects, and are effective in improving the health and
welfare of people or reducing the risk of ...[+]
[EN] Functional foods (FF) have benefi cial effects on specifi c functions of the human body,
beyond the usual nutritional effects, and are effective in improving the health and
welfare of people or reducing the risk of disease. The presence of FF on the market
requires scientifi c guarantees regarding their composition, reliability and added health
benefi ts. Authorities must ensure a high level of protection of the life and health of
consumers of FF. General EU food law is fully applicable to FF in the absence of specifi c
legislation. In particular, legislation on nutrition and health claims on foods is relevant.
Spanish legislation must respect EU legislation in this area. Consumption of FF can
potentially generate addiction in people, in the false belief that other foods are not
healthy or benefi cial to the body. This danger must be avoided. Regulation on control
and compliance of advertising and information provided to the consumer of FF is
essential for this purpose.
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[ES] Los alimentos funcionales (AF) poseen efectos benefi ciosos sobre funciones específi cas
del organismo humano, más allá de los efectos nutricionales habituales, y son efectivos
para mejorar la salud y el bienestar ...[+]
[ES] Los alimentos funcionales (AF) poseen efectos benefi ciosos sobre funciones específi cas
del organismo humano, más allá de los efectos nutricionales habituales, y son efectivos
para mejorar la salud y el bienestar de las personas o reducir el riesgo de enfermar. La
presencia de los alimentos funcionales en el mercado exige garantías científi cas acerca
de su composición, fi abilidad y benefi cios añadidos para la salud. Debe asegurarse un
nivel elevado de protección de la vida y la salud de los consumidores de AF. La legislación
alimentaria comunitaria general resulta plenamente aplicable a los AF, a falta de una
normativa específi ca. En particular, resulta relevante la legislación sobre declaraciones
nutricionales y de propiedades saludables en los alimentos. La legislación española debe
respetar el rango jerárquico de la normativa de la UE en esta materia. Debe evitarse que
el consumo de AF pueda llegar a generar adicción en las personas, ante la falsa creencia
de que otro tipo de alimentos no son saludables o benefi ciosos para el organismo. A tal
efecto, el control, la condicionalidad y la regulación de la publicidad e información de los
AF suministrada al consumidor resulta esencial.
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