Resumen:
|
[ES] Se está llevando a cabo un experimento de selección de dos líneas de forma divergente por contenido en grasa del músculo Longissimus en conejo. Se analizará la respuesta correlacionada en caracteres de calidad de la ...[+]
[ES] Se está llevando a cabo un experimento de selección de dos líneas de forma divergente por contenido en grasa del músculo Longissimus en conejo. Se analizará la respuesta correlacionada en caracteres de calidad de la canal y de la carne. Este experimento permitirá conocer las relaciones genéticas entre la grasa intramuscular, la grasa de la canal, la composición de ácidos grasos así como las relaciones con otros caracteres productivos.
[-]
[CA] El greix intramuscular (GIM) és un dels principals caràcters que afecta la suculència, tendresa i
flavor
de la carn. En la Universitat Politècnica de València s'està realitzant un experiment ...[+]
[CA] El greix intramuscular (GIM) és un dels principals caràcters que afecta la suculència, tendresa i
flavor
de la carn. En la Universitat Politècnica de València s'està realitzant un experiment de
selecció divergent per GIM del múscul Longissimus dorsi en conills a les 9 setmanes d'edat.
L'objectiu d'este treball és estudiar la resposta a la selecció divergent
per GIM en conill i les
respostes correlacionades en caràcters de qualitat de canal i carn en l'octava generació de selecció.
Així mateix es pretén estudiar el paper del fetge en la diferent deposició de GIM en les línies
seleccionades.
Els caràcters de qu
alitat de la canal i de la carn mesurats van ser: pes viu, pes de la canal comercial,
pes de la canal de referència, pes del fetge, pes del greix perirrenal i escapular, ràtio músculo/hueso,
color de la canal i carn, GIM i pH. Les línies seleccionades per
alt i baix contingut en GIM van
mostrar una diferència de 0.39 g de GIM/100 g de múscul. La línia seleccionada per alt contingut en
GIM va mostrar major pes dels depòsits grassos i del fetge, i major ràtio músculo/hueso que la línia
seleccionada per baix c
ontingut en GIM, mentres que la selecció a penes va afectar altres caràcters
de qualitat de la canal i de la carn.
Es va mesurar l'activitat dels enzims lipogénics glucosa
-
6
-
fosfato
-
deshidrogenasa (G6PDH), enzim
màlic (EM) i àcid gras sintasa (FAS) en el
fetge. L'activitat lipogénica dels enzims G6PDH i EM va
ser superior en la línia seleccionada per alt contingut en GIM, mentres que no va haver
-
hi
diferències entre línies per a l'activitat lipogénica de l'enzim FAS.
També es va mesurar la concentració d'a
lguns paràmetres sanguinis relacionats amb la funció
hepàtica (glucosa, triglicéridos, colesterol, proteïna total, albúmina i bilirubina total) i dany hepàtic
(aspartato aminotransferasa (AST), alanina aminotransferasa (ALT) i fosfatasa alcalina (FAL)). El
s
paràmetres de funció hepàtica, triglicérids, colesterol i bilirubina van ser superiors en la línia
seleccionada per baix contingut de GIM; però l'albúmina va ser superior en la línia d'alta GIM i els
altres paràmetres no s'han vist modificats per la sele
cció. En quant als paràmetres sanguinis de dany
hepàtic, l'ALT va ser superior en la línia seleccionada per alt GIM i la FAL va resultar superior en
la línia de baixa GIM, sense a penes modificació de la AST. No pareix existir una relació clara entre
els p
aràmetres sanguinis de dany hepàtic i el contingut de GIM.
En conclusió, la resposta a la selecció per GIM és alta. Hi ha respostes correlacionades positives
amb la deposició de greix, el ràtio músculo/hueso i la grandària del fetge; també s'ha incrementat
l'activitat lipogénica en el fetge. La selecció per GIM provoca algunes modificacions en els
paràmetres sanguinis de funció hepàtica (triglicéridos, colesterol, bilirubina i albúmina); però
l'increment de GIM per selecció no pareix tindre una relació clar
a amb els paràmetres sanguinis de
dany hepàtic
[-]
|