Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author | Munera-Picazo, S. | es_ES |
dc.contributor.author | Besada Ferreiro, Cristina María | es_ES |
dc.contributor.author | Aleixos Borrás, María Nuria | es_ES |
dc.contributor.author | Talens Oliag, Pau | es_ES |
dc.contributor.author | Salvador, Alejandra | es_ES |
dc.contributor.author | Sun, Da-Wen | es_ES |
dc.contributor.author | Cubero-García, Sergio | es_ES |
dc.contributor.author | Blasco Ivars, José | es_ES |
dc.date.accessioned | 2017-05-29T08:56:29Z | |
dc.date.available | 2017-05-29T08:56:29Z | |
dc.date.issued | 2017-04 | |
dc.identifier.issn | 0023-6438 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10251/81877 | |
dc.description.abstract | The internal quality of intact persimmon cv. Rojo Brillante was assessed trough visible and near infrared hyperspectral imaging. Fruits at three stages of commercial maturity were exposed to different treatments with CO2 to obtain fruit with different ripeness and level of astringency (soluble tannin content). Spectral and spatial information were used for building classification models to predict ripeness and astringency trough multivariate analysis techniques like linear and quadratic discriminant analysis (LDA and QDA) and support vector machine (SVM). Additionally, flesh firmness was predicted by partial least square regression (PLSR). The full spectrum was used to determine the internal properties and later principal component analysis (PCA) was used to select optimal wavelengths (580, 680 and 1050 nm). The correct classification was above 92% for the three classifiers in the case of ripeness and 95% for QDA in the case of astringency. A value of R2 = 0.80 and a ratio of prediction deviation (RPD) of 1.86 were obtained with the selected wavelengths for the prediction of firmness which demonstrated the potential of hyperspectral imaging as a non-destructive tool in the assessment of the firmness, ripeness state and astringency level of Rojo Brillante persimmon. | es_ES |
dc.description.sponsorship | This work has been partially funded by the INIA and FEDER through projects RTA2012-00062-C04-01, RTA2012-00062-C04-03 and RTA2013-00043-C02, GVA through the project AICO/2015/122, the International S&T Cooperation Programs of China (2015DFA71150), and the International S&T Cooperation Program of Guangdong Province, China (2013B051000010). Sandra Munera thanks INIA for the grant FPI-INIA #43 (CPR2014-0082) partially supported by FSE funds. | en_EN |
dc.language | Inglés | es_ES |
dc.publisher | Elsevier | es_ES |
dc.relation.ispartof | Food Science and Technology | es_ES |
dc.rights | Reserva de todos los derechos | es_ES |
dc.subject | Diospyros kaki | es_ES |
dc.subject | Internal fruit quality | es_ES |
dc.subject | Soluble tannins | es_ES |
dc.subject | Astringency | es_ES |
dc.subject | Classification | es_ES |
dc.subject | Computer vision | es_ES |
dc.subject.classification | TECNOLOGIA DE ALIMENTOS | es_ES |
dc.subject.classification | EXPRESION GRAFICA EN LA INGENIERIA | es_ES |
dc.title | Non-destructive assessment of the internal quality of intact persimmon using colour and VIS/NIR hyperspectral imaging | es_ES |
dc.type | Artículo | es_ES |
dc.identifier.doi | 10.1016/j.lwt.2016.11.063 | |
dc.relation.projectID | info:eu-repo/grantAgreement/MINECO//RTA2012-00062-C04-01/ES/Nuevas técnicas de inspección basadas en espectrometría para la estimación de propiedades y determinación automática de la calidad interna y sanidad de productos agroalimentarios aplicadas a líneas de inspección y manipulación (SPEC-DACSA)/ / | es_ES |
dc.relation.projectID | info:eu-repo/grantAgreement/ISTCP//2015DFA71150/CN/ | es_ES |
dc.relation.projectID | info:eu-repo/grantAgreement/DEGP//2013B051000010/CN/ | es_ES |
dc.relation.projectID | info:eu-repo/grantAgreement/GVA//AICO%2F2015%2F122/ES/INCORPORACION DE NUEVAS TECNOLOGIAS OPTICAS NO DESTRUCTIVAS PARA EVALUAR LA CALIDAD Y SEGURIDAD ALIMENTARIA DE FRUTAS/ | es_ES |
dc.relation.projectID | info:eu-repo/grantAgreement/INIA//43 (CPR2014-0082)/ | es_ES |
dc.relation.projectID | info:eu-repo/grantAgreement/MINECO//RTA2012-00062-C04-03/ES/Nuevas técnicas de inspección basadas en visión por computador multiespectral para la estimación de propiedades y determinación automática de la calidad y sanidad de la producción agroalimentaria en líneas de inspección y manipulación (VIS-DACSA)/ | es_ES |
dc.relation.projectID | info:eu-repo/grantAgreement/MINECO//RTA2013-00043-C02-01/ES/CARACTERIZACIÓN Y EVALUACIÓN POSTCOSECHA DE NUEVAS VARIEDADES DE CAQUI E INNOVACIÓN DE LA TECNOLOGÍA POSTCOSECHA PARA EL CULTIVAR ROJO BRILLANTE/ | es_ES |
dc.rights.accessRights | Abierto | es_ES |
dc.contributor.affiliation | Universitat Politècnica de València. Departamento de Mecanización y Tecnología Agraria - Departament de Mecanització i Tecnologia Agrària | es_ES |
dc.contributor.affiliation | Universitat Politècnica de València. Escuela Técnica Superior de Ingenieros Industriales - Escola Tècnica Superior d'Enginyers Industrials | es_ES |
dc.contributor.affiliation | Universitat Politècnica de València. Departamento de Tecnología de Alimentos - Departament de Tecnologia d'Aliments | es_ES |
dc.contributor.affiliation | Universitat Politècnica de València. Escuela Técnica Superior de Ingeniería Agronómica y del Medio Natural - Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural | es_ES |
dc.description.bibliographicCitation | Munera-Picazo, S.; Besada Ferreiro, CM.; Aleixos Borrás, MN.; Talens Oliag, P.; Salvador, A.; Sun, D.; Cubero-García, S.... (2017). Non-destructive assessment of the internal quality of intact persimmon using colour and VIS/NIR hyperspectral imaging. Food Science and Technology. 77:241-248. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2016.11.063 | es_ES |
dc.description.accrualMethod | S | es_ES |
dc.relation.publisherversion | http://doi.org/10.1016/j.lwt.2016.11.063 | es_ES |
dc.description.upvformatpinicio | 241 | es_ES |
dc.description.upvformatpfin | 248 | es_ES |
dc.type.version | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | es_ES |
dc.description.volume | 77 | es_ES |
dc.relation.senia | 321456 | es_ES |
dc.identifier.eissn | 1096-1127 | |
dc.contributor.funder | Ministerio de Economía y Competitividad | es_ES |
dc.contributor.funder | International Science and Technology Cooperation Programme, China | es_ES |
dc.contributor.funder | Department of Education of Guangdong Province | es_ES |
dc.contributor.funder | Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria | es_ES |
dc.contributor.funder | Generalitat Valenciana | es_ES |