Resumen:
|
[CA] L'obtenció d'olis essencials de plantes aromàtiques pot realitzar-se a partir de material
fresc, immediatament després de la seua recol·lecció, o després d'un procés d'assecat que pot
dur-se a terme mitjançant ...[+]
[CA] L'obtenció d'olis essencials de plantes aromàtiques pot realitzar-se a partir de material
fresc, immediatament després de la seua recol·lecció, o després d'un procés d'assecat que pot
dur-se a terme mitjançant diferents mètodes. Tant l'assecat a l'aire, a temperatura ambient, com
en instal·lacions amb ventilació forçada a diferents temperatures, permeten reduir notablement
el contingut en humitat, donant lloc, conseqüentment, a un major rendiment d'oli essencial en
relació a la massa de material vegetal destil·lat.
No obstant açò, d'acord amb els resultats de nombrosos estudis a aquest efecte, tant el
rendiment (referit a material vegetal exempt d'humitat) com la composició de l'oli essencial
obtingut, poden veure's notablement alterats en funció de l'assecat previ i del mètode utilitzat
per a dur-ho a terme. La seua elecció vindrà determinada pel tipus d'aplicació que se li done a
l'oli essencial. En la seua utilització com a additius alimentaris el tractament previ al que se
sotmet la planta prèviament a l'extracció de l'oli essencial pot limitar la presència de
components potencialment tòxics o incrementar la d'aquells que per la seua activitat biològica o
les seues característiques organolèptiques són particularment efectius.
L'objectiu d'aquest treball és estudiar la influència de diversos tractaments previs a
l'extracció de l'oli essencial de tres plantes aromàtiques representatives: Sàlvia officinalis L
(sàlvia), Rosmarinus officinalis L (romer) i Ocimum basilicum L (alfàbega).
Els tractaments que s'aplicaran són els següents:
1. Assecat a l'aire fins a pes constant.
2. Assecat en estufa amb ventilació forçada a 40ºC.
3. Liofilització i destil·lació immediata.
4. Destil·lació de material fresc.
L'anàlisi qualitatiu de referència s’ha dut a terme mitjançant cromatografia de gasos amb
detector de espectroscopia de masses (GC/MS) i per a la quantificació s’ha empleat la
cromatografia de gasos amb detector d'ionització de flama (GC/*FID). Les dades quantitatives
obtingudes han sigut sotmeses a un anàlisi ordinari de variància per a avaluar la significació de
les diferències entre els diferents tractaments.
Després d’aquests anàlisis, pel que fa a la composició dels olis, s’han observat algunes
diferències significatives entre els diferents tipus de tractaments, encara que sense afectar molt
al seu perfil característic, ja que en la seua majoria eren compostos de petita proporció. Pel que
fa als rendiments d’oli, aquests són molt pareguts quan es refereixen a matèria seca de producte
però no quan parlem de material processat, on les mostres fresques decreixen considerablement
el seu rendiment.
[-]
[ES] La obtención de aceites esenciales de plantas aromáticas puede realizarse a partir de
material fresco, inmediatamente después de su recolección, o tras un proceso de secado que
puede llevarse a cabo mediante diferentes ...[+]
[ES] La obtención de aceites esenciales de plantas aromáticas puede realizarse a partir de
material fresco, inmediatamente después de su recolección, o tras un proceso de secado que
puede llevarse a cabo mediante diferentes métodos. Tanto el secado al aire, a temperatura
ambiente, como en instalaciones con ventilación forzada a diferentes temperaturas, permiten
reducir notablemente el contenido en humedad, dando lugar, consecuentemente, a un mayor
rendimiento de aceite esencial en relación a la masa de material vegetal destilado.
No obstante, de acuerdo con los resultados de numerosos estudios al efecto, tanto el
rendimiento (referido a material vegetal exento de humedad) como la composición del aceite
esencial obtenido, pueden verse notablemente alterados en función del secado previo y del
método utilizado para llevarlo a cabo. Su elección vendrá determinada por el tipo de aplicación
que se le dé al aceite esencial. En su utilización como aditivos alimentarios el tratamiento previo
a que se somete la planta previamente a la extracción del aceite esencial puede limitar la
presencia de componentes potencialmente tóxicos o incrementar la de aquellos que por su
actividad biológica o características organolépticas son particularmente efectivos.
El objetivo de este trabajo es entonces estudiar la influencia de diversos tratamientos
previos a la extracción del aceite esencial de tres plantas aromáticas representativas: Salvia
officinalis L (salvia), Rosmarinus officinalis L (romero) y Ocimum basilicum L (albahaca).
Los tratamientos que se aplicarán son los siguientes:
1. Secado al aire hasta peso constante.
2. Secado en estufa con ventilación forzada a 40ºC.
3. Liofilización y destilación inmediata.
4. Destilación de material fresco.
El análisis cualitativo de referencia se ha llevado a cabo mediante cromatografía de gases
con detector de espectroscopía de masas (GC/MS) y la cuantificación empleando cromatografía
de gases con detector de ionización de llama (GC/FID). Los datos cuantitativos obtenidos han
sido sometidos a un análisis ordinario de varianza para evaluar la significación de las diferencias
entre los distintos tratamientos.
Después de estos análisis, por lo que respecta a la composición de los aceites, se han
observado algunas diferencias significativas entro los diferentes tratamientos, aunque sin afectar
mucho a su perfil característico ya que en su mayoría eran compuestos de pequeña proporción.
En el tema de los rendimientos, estos son muy parecidos cuando se refieren a materia seca de
producto pero no cuando hablamos de material procesado, donde las muestras secas decrecen
considerablemente su rendimiento.
[-]
[EN] The production of essential oils from aromatic plants can be made from fresh material
immediately after collection or after a drying process which can be carried out by different
methods. Both, air drying at room ...[+]
[EN] The production of essential oils from aromatic plants can be made from fresh material
immediately after collection or after a drying process which can be carried out by different
methods. Both, air drying at room temperature and in installations with forced ventilation at
different temperatures can significantly reduce the moisture content, resulting in a higher yield
of essential oil in relation to the mass of distilled vegetable material.
However, according to the results of numerous studies in this respect, both the yield
(based on moisture-free vegetable material) and the composition of the essential oil obtained
can be significantly altered depending on the previous drying and the method used to carry it
out. The choice will be determined by the type of application given to the essential oil. In its use
as food additives the pre-treatment applied to the plant is subjected prior to the extraction of the
essential oil may limit the presence of potentially toxic components or increase those which by
their biological activity or organoleptic characteristics are particularly effective.
The objective of this study is to know the influence of various treatments prior to
extracting the essential oil from three representative aromatic plants: Salvia officinalis L (sage),
Rosmarinus officinalis L (rosemary) and Ocimum basilicum L (basil).
The treatments that will be applied are the following ones:
1. Air drying until reach constant weight.
2. Drying in convective oven with forced ventilation at 40ºC.
3. Lyophilization and immediate distillation.
4. Distillation of fresh material.
The qualitative reference analysis has been carried out by gas chromatography with mass
spectrometry detector (GC / MS) and quantization was carried out by gas chromatography with
flame ionization detector (GC / FID). The quantitative data obtained has been subjected to an
ordinary analysis of variance to evaluate the significance of the differences between the
different treatments.
After these analyses, with respect to the composition of the oils, some significant
differences between the different treatments have been observed, although without much
affecting to their characteristic profile because they were mostly small proportion compounds.
In the matter of yields, these are very similar when referring to dry matter of product but not
when we speak of processed material, where dry samples decrease their yield considerably.
[-]
|