- -

Influència del mètode d’assecat en el rendiment i composició d’olis essencials

RiuNet: Repositorio Institucional de la Universidad Politécnica de Valencia

Compartir/Enviar a

Citas

Estadísticas

  • Estadisticas de Uso

Influència del mètode d’assecat en el rendiment i composició d’olis essencials

Mostrar el registro sencillo del ítem

Ficheros en el ítem

dc.contributor.advisor García Pérez, José Vicente es_ES
dc.contributor.advisor Llorens Molina, Juan Antonio es_ES
dc.contributor.advisor Vacas González, Sandra es_ES
dc.contributor.author Cebrián Ortega, Guillem es_ES
dc.date.accessioned 2017-07-18T11:21:15Z
dc.date.available 2017-07-18T11:21:15Z
dc.date.created 2017-06-30
dc.date.issued 2017-07-18 es_ES
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10251/85382
dc.description.abstract [CA] L'obtenció d'olis essencials de plantes aromàtiques pot realitzar-se a partir de material fresc, immediatament després de la seua recol·lecció, o després d'un procés d'assecat que pot dur-se a terme mitjançant diferents mètodes. Tant l'assecat a l'aire, a temperatura ambient, com en instal·lacions amb ventilació forçada a diferents temperatures, permeten reduir notablement el contingut en humitat, donant lloc, conseqüentment, a un major rendiment d'oli essencial en relació a la massa de material vegetal destil·lat. No obstant açò, d'acord amb els resultats de nombrosos estudis a aquest efecte, tant el rendiment (referit a material vegetal exempt d'humitat) com la composició de l'oli essencial obtingut, poden veure's notablement alterats en funció de l'assecat previ i del mètode utilitzat per a dur-ho a terme. La seua elecció vindrà determinada pel tipus d'aplicació que se li done a l'oli essencial. En la seua utilització com a additius alimentaris el tractament previ al que se sotmet la planta prèviament a l'extracció de l'oli essencial pot limitar la presència de components potencialment tòxics o incrementar la d'aquells que per la seua activitat biològica o les seues característiques organolèptiques són particularment efectius. L'objectiu d'aquest treball és estudiar la influència de diversos tractaments previs a l'extracció de l'oli essencial de tres plantes aromàtiques representatives: Sàlvia officinalis L (sàlvia), Rosmarinus officinalis L (romer) i Ocimum basilicum L (alfàbega). Els tractaments que s'aplicaran són els següents: 1. Assecat a l'aire fins a pes constant. 2. Assecat en estufa amb ventilació forçada a 40ºC. 3. Liofilització i destil·lació immediata. 4. Destil·lació de material fresc. L'anàlisi qualitatiu de referència s’ha dut a terme mitjançant cromatografia de gasos amb detector de espectroscopia de masses (GC/MS) i per a la quantificació s’ha empleat la cromatografia de gasos amb detector d'ionització de flama (GC/*FID). Les dades quantitatives obtingudes han sigut sotmeses a un anàlisi ordinari de variància per a avaluar la significació de les diferències entre els diferents tractaments. Després d’aquests anàlisis, pel que fa a la composició dels olis, s’han observat algunes diferències significatives entre els diferents tipus de tractaments, encara que sense afectar molt al seu perfil característic, ja que en la seua majoria eren compostos de petita proporció. Pel que fa als rendiments d’oli, aquests són molt pareguts quan es refereixen a matèria seca de producte però no quan parlem de material processat, on les mostres fresques decreixen considerablement el seu rendiment. es_ES
dc.description.abstract [ES] La obtención de aceites esenciales de plantas aromáticas puede realizarse a partir de material fresco, inmediatamente después de su recolección, o tras un proceso de secado que puede llevarse a cabo mediante diferentes métodos. Tanto el secado al aire, a temperatura ambiente, como en instalaciones con ventilación forzada a diferentes temperaturas, permiten reducir notablemente el contenido en humedad, dando lugar, consecuentemente, a un mayor rendimiento de aceite esencial en relación a la masa de material vegetal destilado. No obstante, de acuerdo con los resultados de numerosos estudios al efecto, tanto el rendimiento (referido a material vegetal exento de humedad) como la composición del aceite esencial obtenido, pueden verse notablemente alterados en función del secado previo y del método utilizado para llevarlo a cabo. Su elección vendrá determinada por el tipo de aplicación que se le dé al aceite esencial. En su utilización como aditivos alimentarios el tratamiento previo a que se somete la planta previamente a la extracción del aceite esencial puede limitar la presencia de componentes potencialmente tóxicos o incrementar la de aquellos que por su actividad biológica o características organolépticas son particularmente efectivos. El objetivo de este trabajo es entonces estudiar la influencia de diversos tratamientos previos a la extracción del aceite esencial de tres plantas aromáticas representativas: Salvia officinalis L (salvia), Rosmarinus officinalis L (romero) y Ocimum basilicum L (albahaca). Los tratamientos que se aplicarán son los siguientes: 1. Secado al aire hasta peso constante. 2. Secado en estufa con ventilación forzada a 40ºC. 3. Liofilización y destilación inmediata. 4. Destilación de material fresco. El análisis cualitativo de referencia se ha llevado a cabo mediante cromatografía de gases con detector de espectroscopía de masas (GC/MS) y la cuantificación empleando cromatografía de gases con detector de ionización de llama (GC/FID). Los datos cuantitativos obtenidos han sido sometidos a un análisis ordinario de varianza para evaluar la significación de las diferencias entre los distintos tratamientos. Después de estos análisis, por lo que respecta a la composición de los aceites, se han observado algunas diferencias significativas entro los diferentes tratamientos, aunque sin afectar mucho a su perfil característico ya que en su mayoría eran compuestos de pequeña proporción. En el tema de los rendimientos, estos son muy parecidos cuando se refieren a materia seca de producto pero no cuando hablamos de material procesado, donde las muestras secas decrecen considerablemente su rendimiento. es_ES
dc.description.abstract [EN] The production of essential oils from aromatic plants can be made from fresh material immediately after collection or after a drying process which can be carried out by different methods. Both, air drying at room temperature and in installations with forced ventilation at different temperatures can significantly reduce the moisture content, resulting in a higher yield of essential oil in relation to the mass of distilled vegetable material. However, according to the results of numerous studies in this respect, both the yield (based on moisture-free vegetable material) and the composition of the essential oil obtained can be significantly altered depending on the previous drying and the method used to carry it out. The choice will be determined by the type of application given to the essential oil. In its use as food additives the pre-treatment applied to the plant is subjected prior to the extraction of the essential oil may limit the presence of potentially toxic components or increase those which by their biological activity or organoleptic characteristics are particularly effective. The objective of this study is to know the influence of various treatments prior to extracting the essential oil from three representative aromatic plants: Salvia officinalis L (sage), Rosmarinus officinalis L (rosemary) and Ocimum basilicum L (basil). The treatments that will be applied are the following ones: 1. Air drying until reach constant weight. 2. Drying in convective oven with forced ventilation at 40ºC. 3. Lyophilization and immediate distillation. 4. Distillation of fresh material. The qualitative reference analysis has been carried out by gas chromatography with mass spectrometry detector (GC / MS) and quantization was carried out by gas chromatography with flame ionization detector (GC / FID). The quantitative data obtained has been subjected to an ordinary analysis of variance to evaluate the significance of the differences between the different treatments. After these analyses, with respect to the composition of the oils, some significant differences between the different treatments have been observed, although without much affecting to their characteristic profile because they were mostly small proportion compounds. In the matter of yields, these are very similar when referring to dry matter of product but not when we speak of processed material, where dry samples decrease their yield considerably. es_ES
dc.format.extent 42 es_ES
dc.language Español es_ES
dc.publisher Universitat Politècnica de València es_ES
dc.rights Reserva de todos los derechos es_ES
dc.subject Essential oil es_ES
dc.subject Chemical composition es_ES
dc.subject Yield es_ES
dc.subject Drying method es_ES
dc.subject Salvia officinalis L. es_ES
dc.subject Rosmarinus officinalis L. es_ES
dc.subject Ocimum basilicum L. es_ES
dc.subject Oli essencial es_ES
dc.subject Composició química es_ES
dc.subject Rendiment es_ES
dc.subject Mètode d'assecat es_ES
dc.subject Aceite esencial es_ES
dc.subject Composición química es_ES
dc.subject Rendimiento es_ES
dc.subject Método de secado es_ES
dc.subject.classification TECNOLOGIA DE ALIMENTOS es_ES
dc.subject.classification QUIMICA ANALITICA es_ES
dc.subject.other Grado en Ciencia y Tecnología de los Alimentos-Grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments es_ES
dc.title Influència del mètode d’assecat en el rendiment i composició d’olis essencials es_ES
dc.type Proyecto/Trabajo fin de carrera/grado es_ES
dc.rights.accessRights Abierto es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Escuela Técnica Superior de Ingeniería Agronómica y del Medio Natural - Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Departamento de Química - Departament de Química es_ES
dc.description.bibliographicCitation Cebrián Ortega, G. (2017). Influència del mètode d’assecat en el rendiment i composició d’olis essencials. http://hdl.handle.net/10251/85382. es_ES
dc.description.accrualMethod TFGM es_ES
dc.relation.pasarela TFGM\61801 es_ES


Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)

Mostrar el registro sencillo del ítem