Arias, P. (2012). Análisis genómico de la integridad celular en Saccharomyces cerevisiae. Tesis doctoral, Universidad Complutense de Madrid, Departamento de Microbiología II.
Buchanan, R. ., Whiting, R. ., & Damert, W. . (1997). When is simple good enough: a comparison of the Gompertz, Baranyi, and three-phase linear models for fitting bacterial growth curves. Food Microbiology, 14(4), 313-326. doi:10.1006/fmic.1997.0125
Carbó, R., Ginovart, M., Carta, A., Portell, X., & del Valle, L. J. (2015). Effect of aerobic and microaerophilic culture in the growth dynamics of Saccharomyces cerevisiae and in training of quiescent and non-quiescent subpopulations. Archives of Microbiology, 197(8), 991-999. doi:10.1007/s00203-015-1136-x
[+]
Arias, P. (2012). Análisis genómico de la integridad celular en Saccharomyces cerevisiae. Tesis doctoral, Universidad Complutense de Madrid, Departamento de Microbiología II.
Buchanan, R. ., Whiting, R. ., & Damert, W. . (1997). When is simple good enough: a comparison of the Gompertz, Baranyi, and three-phase linear models for fitting bacterial growth curves. Food Microbiology, 14(4), 313-326. doi:10.1006/fmic.1997.0125
Carbó, R., Ginovart, M., Carta, A., Portell, X., & del Valle, L. J. (2015). Effect of aerobic and microaerophilic culture in the growth dynamics of Saccharomyces cerevisiae and in training of quiescent and non-quiescent subpopulations. Archives of Microbiology, 197(8), 991-999. doi:10.1007/s00203-015-1136-x
CIPOLLINA, C., VAI, M., PORRO, D., & HATZIS, C. (2007). Towards understanding of the complex structure of growing yeast populations. Journal of Biotechnology, 128(2), 393-402. doi:10.1016/j.jbiotec.2006.10.012
Coelho, M. A. Z., Belo, I., Pinheiro, R., Amaral, A. L., Mota, M., Coutinho, J. A. P., & Ferreira, E. C. (2004). Effect of hyperbaric stress on yeast morphology: study by automated image analysis. Applied Microbiology and Biotechnology, 66(3), 318-324. doi:10.1007/s00253-004-1648-9
Garzón, S., Hernández, C. (2009). Estudio comparativo para la producción de etanol entre Saccharomyces cerevisiae silvestre, Saccharomyces cerevisiae ATCC 9763 y Candida utilis ATCC 9950. Trabajo final de grado, Universidad Tecnológica de Pereira, Facultad de Tecnologías, Pereira.
Gaspar, E., Oprean, L., Lengyel, E., Iancu, R., Olosutean, H. (2011). Bio–technological characterization of the Saccharomyces bayanus yeast strains in order to preserve the local specificity. Scientific Papers: Animal Science and Biotechnologies, 44, 383 – 388.
Groves, J. D., Falson, P., le Maire, M., & Tanner, M. J. (1996). Functional cell surface expression of the anion transport domain of human red cell band 3 (AE1) in the yeast Saccharomyces cerevisiae. Proceedings of the National Academy of Sciences, 93(22), 12245-12250. doi:10.1073/pnas.93.22.12245
Martínez, Á., Sampedro, A. (1994). Técnicas de microscopía, manipulación y análisis: Proceso digital de imágenes microscópicas. A Coru-a, Espa-a: Universidade da Coru-a, Servicio de Publicaciones.
Portell, X., Ginovart, M., Carbó, R., & Vives-Rego, J. (2010). Differences in stationary-phase cells of a commercial Saccharomyces cerevisiae wine yeast grown in aerobic and microaerophilic batch cultures assessed by electric particle analysis, light diffraction and flow cytometry. Journal of Industrial Microbiology & Biotechnology, 38(1), 141-151. doi:10.1007/s10295-010-0839-x
Ribas, J., Pérez, A. (2012). Desarrollo de Saccharomyces cerevisiae en condiciones aeróbicas y microaerófilas. Trabajo final de carrera, Universitat Politècnica de Catalunya, Escuela Superior de Agricultura de Barcelona.
James Rohlf, F., & Marcus, L. F. (1993). A revolution morphometrics. Trends in Ecology & Evolution, 8(4), 129-132. doi:10.1016/0169-5347(93)90024-j
Tibayrenc, P., Preziosi-Belloy, L., & Ghommidh, C. (2010). Single-cell analysis of S. cerevisiae growth recovery after a sublethal heat-stress applied during an alcoholic fermentation. Journal of Industrial Microbiology & Biotechnology, 38(6), 687-696. doi:10.1007/s10295-010-0814-6
Toro Ibacache, M. V., Manriquez Soto, G., & Suazo Galdames, I. (2010). Morfometría Geométrica y el Estudio de las Formas Biológicas: De la Morfología Descriptiva a la Morfología Cuantitativa. International Journal of Morphology, 28(4), 977-990. doi:10.4067/s0717-95022010000400001
[-]