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dc.contributor.author | Egas Astudillo, Luis Alberto | es_ES |
dc.contributor.author | Silva Espinoza, Marilú Andrea | es_ES |
dc.contributor.author | Uscanga Ramos, Mariana Aziyadé | es_ES |
dc.contributor.author | Martínez Navarrete, Nuria | es_ES |
dc.contributor.author | Camacho Vidal, Mª Mar | es_ES |
dc.date.accessioned | 2019-02-14T07:28:23Z | |
dc.date.available | 2019-02-14T07:28:23Z | |
dc.date.issued | 2018-09-07 | |
dc.identifier.isbn | 9788490486887 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10251/116739 | |
dc.description.abstract | [EN] The freeze-drying kinetics and the superficial porosity development of grapefruit puree. The impact of biopolymers addition (gum Arabic and bamboo fiber) and to apply (40 ºC) or not shelf temperature (room temperature) was considered. To increase the shelves temperature during freeze-drying allowed to an important drying time reduction and doesn’t supposed a lower porosity related to the collapse development of the structure. Biopolymers do not affect the drying kinetics. From this results, biopolymers addition and to heat at least up to 40 ºC during grapefruit freeze-drying should be recommended. | es_ES |
dc.description.sponsorship | The authors thank the Ministerio de Economía y Competitividad and the Ministerio de Economía, Industria y Competitividad for the financial support given through the Projects AGL 2012-39103 and AGL 2017-89251-R (AEI/FEDER-UE), respectively. Egas-Astudillo, L.A thanks the Secretary of Higher Education, Science, Technology and Innovation (SENECYT) of the Republic of Ecuador for the contribution to this research. | es_ES |
dc.format.extent | 8 | es_ES |
dc.language | Inglés | es_ES |
dc.publisher | Editorial Universitat Politècnica de València | es_ES |
dc.relation.ispartof | IDS 2018. 21st International Drying Symposium Proceedings | es_ES |
dc.rights | Reconocimiento - No comercial - Sin obra derivada (by-nc-nd) | es_ES |
dc.subject | Drying | es_ES |
dc.subject | Dehydration | es_ES |
dc.subject | Dewatering | es_ES |
dc.subject | Emerging technologies | es_ES |
dc.subject | Products quality | es_ES |
dc.subject | Process control | es_ES |
dc.subject | Environmental | es_ES |
dc.subject | Evaporation | es_ES |
dc.subject | Sublimation | es_ES |
dc.subject | Diffusion | es_ES |
dc.subject | Energy | es_ES |
dc.subject | Intensification | es_ES |
dc.subject | Freeze-drying | es_ES |
dc.subject | Shelf temperature | es_ES |
dc.subject | Drying kinetics | es_ES |
dc.subject | Image analysis | es_ES |
dc.subject | Pore size distribution | es_ES |
dc.title | Impact of shelf temperature on freeze-drying process and porosity development | es_ES |
dc.type | Capítulo de libro | es_ES |
dc.type | Comunicación en congreso | es_ES |
dc.identifier.doi | 10.4995/IDS2018.2018.7481 | |
dc.relation.projectID | info:eu-repo/grantAgreement/MINECO//AGL2012-39103/ES/EFECTO DEL PROCESADO EN LA CALIDAD DEL POMELO EN POLVO Y EN LA BIODISPONIBILIDAD DE SUS COMPONENTES FUNCIONALES/ | es_ES |
dc.relation.projectID | info:eu-repo/grantAgreement/AEI/Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2013-2016/AGL2017-89251-R/ES/IMPACTO DE LAS CONDICIONES DE LIOFILIZACION EN LA CALIDAD DE PRODUCTOS DE FRUTA. INFLUENCIA DE LA MATRIZ/ | es_ES |
dc.rights.accessRights | Abierto | es_ES |
dc.contributor.affiliation | Universitat Politècnica de València. Departamento de Tecnología de Alimentos - Departament de Tecnologia d'Aliments | es_ES |
dc.contributor.affiliation | Universitat Politècnica de València. Escuela Técnica Superior de Ingeniería Agronómica y del Medio Natural - Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural | es_ES |
dc.description.bibliographicCitation | Egas Astudillo, LA.; Silva Espinoza, MA.; Uscanga Ramos, MA.; Martínez Navarrete, N.; Camacho Vidal, MM. (2018). Impact of shelf temperature on freeze-drying process and porosity development. En IDS 2018. 21st International Drying Symposium Proceedings. Editorial Universitat Politècnica de València. 843-850. https://doi.org/10.4995/IDS2018.2018.7481 | es_ES |
dc.description.accrualMethod | OCS | es_ES |
dc.relation.conferencename | 21st International Drying Symposium | es_ES |
dc.relation.conferencedate | Septiembre 11-14,2018 | es_ES |
dc.relation.conferenceplace | Valencia, Spain | es_ES |
dc.relation.publisherversion | http://ocs.editorial.upv.es/index.php/IDS/ids2018/paper/view/7481 | es_ES |
dc.description.upvformatpinicio | 843 | es_ES |
dc.description.upvformatpfin | 850 | es_ES |
dc.type.version | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | es_ES |
dc.relation.pasarela | OCS\7481 | es_ES |
dc.contributor.funder | Ministerio de Economía y Competitividad | es_ES |
dc.contributor.funder | Agencia Estatal de Investigación | es_ES |