Resumen:
|
[CAT] La planta de la vinya té un vigor elevat i l'equilibri vegetatiu afecta en gran manera a la composició del raïm i el seu potencial enològic. Aquest vigor es veu influenciat pel tipus de sòl en què es cultiva, per ...[+]
[CAT] La planta de la vinya té un vigor elevat i l'equilibri vegetatiu afecta en gran manera a la composició del raïm i el seu potencial enològic. Aquest vigor es veu influenciat pel tipus de sòl en què es cultiva, per això és tan important el maneig del sòl en viticultura. Els sòls de vinya es mantenen lliures de vegetació, bé a través del conreu convencional o amb vegetació a través del maneig de cobertes vegetals, sense oblidar que existeix el risc d'una competència desfavorable per l'aigua amb la vinya. Així i tot, l'ús de cobertes vegetals és interessant ja que permet controlar el consum d'aigua per la vinya i obtindre en alguns casos produccions òptimes associades a una millora en la qualitat. L'objectiu d'aquest treball és realitzar un estudi comparatiu l'any 2023 en la zona vitícola de Moixent, utilitzant per a això diferents cobertes vegetals en el cultiu de la vinya. Aquest treball es realitzarà en el cultivar Macabeu, amb gran difusió en la zona d'estudi, per a establir les possibles diferències en el creixement vegetatiu i la qualitat del raïm amb destinació enològica. Per a aconseguir la finalitat buscada es realitzarà un estudi sobre el creixement dels pàmpols, i la superfície foliar, així com una anàlisi morfomètrica dels raïms i baies. Establint alguna de les característiques dels mostos quant a paràmetres de qualitat enològica. El nostre objectiu particular serà establir diferències si n'hi ha entre diferents cobertes vegetals, sembrades o no. Comparant-les en tot moment amb un maneig tradicional del sòl vitícola.
[-]
[EN] The vine plant has a high vigorousness and the vegetative balance greatly affects
the composition of the grape and its oenological potential. This vigor is influenced
by the type of soil in which it is grown, which ...[+]
[EN] The vine plant has a high vigorousness and the vegetative balance greatly affects
the composition of the grape and its oenological potential. This vigor is influenced
by the type of soil in which it is grown, which is why soil management in viticulture
is so important.
Vineyard soils are kept free of vegetation, either through conventional tillage or
with vegetation through the use of ground covers, without forgetting that there is
a risk of unfavorable competition with the vines for water. Even so, the use of
vegetation covers is interesting because it allows to control water consumption
by the vine and to obtain in some cases optimal productions associated with an
improvement in quality.
The objective of this work is to carry out a comparative study in the year 2023 in
the Moixent wine-growing area, using different plant covers in the cultivation of
grapevines. This work will be carried out on the Macabeo cultivar, which is
widespread in the study area, in order to establish possible differences in
vegetative growth and quality of grapes for oenological use.
In order to achieve the desired objective, a study will be carried out on the growth
of the shoots and the leaf surface, as well as a morphometric analysis of the
clusters and berries. Establishing some of the characteristics of the musts in
terms of oenological quality parameters.
In order to achieve the desired purpose, a study of the growth of the vine shoots
and the leaf surface, as well as a morphometric analysis of the clusters and
berries, will be carried out. Establishing some of the characteristics of the musts
in terms of oenological quality parameters.
Our particular objective will be to establish differences, if any, between different
plant covers, planted or not. Comparing them at all times with traditional vineyard
soil management.
[-]
|