Abstract:
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[EN] The main objective of this work is to study the antifungal activity of essential oils of Cinnamon (Cinnamomum zeylanicum) and Bay leaf (Laurus nobilis) against Fusarium oxysporum, isolated from tomato. The bioassays ...[+]
[EN] The main objective of this work is to study the antifungal activity of essential oils of Cinnamon (Cinnamomum zeylanicum) and Bay leaf (Laurus nobilis) against Fusarium oxysporum, isolated from tomato. The bioassays were conducted over dose of 300 μg/mL from the essential oil in the PDA culture medium. It was calculated the speed of growth of the fungi (mm/day), the daily average radial growth (mm), and the micelial growth inhibition (MGI).
The speed of growth of the fungi was 5,75 mm/day in PDA, 5,22 mm/day in bay leaf and 2,44 mm/day in cinnamon. The cinnamon oil reduced by around 60% the speed of growth of the fungi, similar result to the one of the MGI.
The addition of cinnamon essential oil, could be an alternative of practical application, both in the field as stored, for the control of Fusarium oxysporum.
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[ES] En este trabajo se estudia la capacidad antifúngica de los aceites comerciales de Canela (Cinnamomum zeylanicum) y de Laurel (Laurus nobilis) frente a Fusarium oxysporum aislado de tomate. Los bioensayos se realizaron ...[+]
[ES] En este trabajo se estudia la capacidad antifúngica de los aceites comerciales de Canela (Cinnamomum zeylanicum) y de Laurel (Laurus nobilis) frente a Fusarium oxysporum aislado de tomate. Los bioensayos se realizaron a la dosis de 300 μg/mL del aceite esencial en el medio de cultivo PDA. Se calculó la velocidad de crecimiento del hongo (mm/día), el crecimiento medio radial diario (mm) y la inhibición del crecimiento miceliar (MGI). Fusarium oxysporum en el aceite esencial de laurel mostró un crecimiento similar al crecido en PDA, mientras que en el aceite de canela disminuyó significativamente el crecimiento del mismo. La velocidad de crecimiento del hongo fue de 5,75 mm/día en PDA, 5,22 mm/día en Laurel y de 2,44 mm/día en canela. El aceite de canela redujo el 60% la velocidad de crecimiento del hongo, resultado similar al del MGI.
La adición del aceite de canela podría ser una alternativa para el control de Fusarium oxysporum, tanto en campo como en el almacén.
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