Resumen:
|
[CA] Les α-glucosidases són enzims de gran rellevància industrial, per la seva acció en la hidròlisi de
maltodextrines derivades del midó. A més, s'ha demostrat la seva capacitat per sintetitzar
isomaltooligosacáridos ...[+]
[CA] Les α-glucosidases són enzims de gran rellevància industrial, per la seva acció en la hidròlisi de
maltodextrines derivades del midó. A més, s'ha demostrat la seva capacitat per sintetitzar
isomaltooligosacáridos (IMOS), compostos amb propietats prebiòtiques. El grup de recerca on
s'ha realitzat aquest treball, havia desenvolupat un sistema per a la producció a gran escala d'un
altre compost prebiòtic, en concret el fructo-oligosacàrid (FOS) 6-kestosa, utilitzant un enzim
(invertasa) modificada per enginyeria molecular. Un problema de la metodologia emprada és
que el producte final del procés conté altes concentracions de sacarosa. L'eliminació de sacarosa
d'aquesta barreja no es pot dur a terme mitjançant el tractament amb invertasa ja que aquesta
hidrolitza també els FOS d'interès a glucosa i fructosa. En contrast amb això, el mecanisme
d'acció de la α-glucosidasa és compatible amb la hidròlisi de sacarosa mentre que la 6-kestosa,
en cas de ser substrat, només podria ser hidrolitzada a glucosa i a un disacàrid de fructosa que
presumiblement retindria naturalesa prebiòtica . En aquest context, l'objectiu concret d'aquest
treball és obtenir un soca de llevat mancada de invertasa i que produeixi una α-glucosidasa
extracel·lular per estudiar la seva capacitat d'hidrolitzar selectivament sacarosa respecte a 6-
kestosa. Aquesta soca es podria utilitzar per a dur a terme la purificació d'un compost prebiòtic
a partir d'una barreja complexa de sacarosa, 6-kestosa, glucosa i fructosa, consumint els sucres
que no són d'interès. Per a això, s'han generat diferents construccions gèniques per expressar
el gen d'una α-glucosidasa d'Aspergillus niger fusionat a una seqüència senyal de secreció i sota
el control de diferents promotors (constitutius o induïbles). Les construccions obtingudes s'han
utilitzat per transformar diferents soques de llevat, mancades d'activitat invertasa. S'ha avaluat
la viabilitat dels transformants i l'expressió de l’α-glucosidasa, utilitzant un anàleg de substrat
cromogènic. Amb un dels transformants obtinguts s'ha dut a terme un estudi comparatiu de la
seva capacitat per hidrolitzar maltosa, sacarosa i 6-kestosa, analitzant el perfil de sucres
generats després del tractament enzimàtic mitjançant cromatografia d'intercanvi aniònic. A més
de la potencial aplicació biotecnològica, aquest estudi proporciona informació bàsica sobre la
selectivitat del centre actiu de l' α-glucosidasa d'A. niger per diferents substrats.
[-]
[ES] Las α-glucosidasas son enzimas de gran relevancia industrial, por su acción en la hidrólisis de
maltodextrinas derivadas del almidón. Además, se ha demostrado su capacidad para sintetizar
isomaltooligosacáridos ...[+]
[ES] Las α-glucosidasas son enzimas de gran relevancia industrial, por su acción en la hidrólisis de
maltodextrinas derivadas del almidón. Además, se ha demostrado su capacidad para sintetizar
isomaltooligosacáridos (IMOS), compuestos a con propiedades prebióticas. El grupo de
investigación donde se ha realizado este trabajo, había desarrollado un sistema para la
producción a gran escala de otro compuesto prebiótico, en concreto el fructo-oligosacárido
(FOS) 6-kestosa, utilizando un enzima (invertasa) modificada por ingeniería molecular. un
problema de la metodología empleada es que el producto final del proceso contiene altas
concentraciones de sacarosa. La eliminación de sacarosa de esta mezcla no puede llevarse a
cabo mediante el tratamiento con invertasa ya que ésta hidroliza también los FOS de interés a
glucosa y fructosa. En contraste con esto, el mecanismo de acción de la α-glucosidasa es
compatible con la hidrólisis de sacarosa mientras que la 6-kestosa, en caso de ser sustrato, sólo
podría ser hidrolizada a glucosa y a un disacárido de fructosa que presumiblemente retendría
naturaleza prebiótica. En este contexto, el objetivo concreto de este trabajo es obtener una cepa
de levadura carente de invertasa y que produzca una α-glucosidasa extracelular para estudiar
su capacidad de hidrolizar selectivamente sacarosa respecto a 6-kestosa. Esta cepa se podría
utilizar para llevar a cabo la purificación de un compuesto prebiótico a partir de una mezcla
compleja de sacarosa, 6-kestosa, glucosa y fructosa, consumiendo los azúcares que no son de
interés. Para ello, se han generado distintas construcciones génicas para expresar el gen de una
α-glucosidasa de Aspergillus niger fusionado a una secuencia señal de secreción y bajo el control
de distintos promotores (constitutivos o inducibles). Las construcciones obtenidas se han
utilizado para transformar distintas cepas de levadura, carentes de actividad invertasa. Se ha
evaluado la viabilidad de los transformantes y la expresión de la α-glucosidasa, utilizando un
análogo de sustrato cromogénico. Con uno de los transformantes obtenidos se ha llevado a cabo
un estudio comparativo de su capacidad para hidrolizar maltosa, sacarosa y 6-kestosa,
analizando el perfil de azúcares generados tras el tratamiento enzimático mediante
cromatografía de intercambio aniónico. Además de la potencial aplicación biotecnológica, este
estudio proporciona información básica acerca de la selectividad del centro activo de la α-
glucosidasa de A. niger por diferentes sustratos.
[-]
[EN] α-Glucosidases are enzymes of great industrial relevance, due to their action in the hydrolysis
of maltodextrins derived from starch. In addition, its ability to synthesize
isomaltooligosaccharides (IMOS), compounds ...[+]
[EN] α-Glucosidases are enzymes of great industrial relevance, due to their action in the hydrolysis
of maltodextrins derived from starch. In addition, its ability to synthesize
isomaltooligosaccharides (IMOS), compounds with prebiotic properties has been demonstrated.
The research group where this work was carried out had developed a system for the large-scale
production of another prebiotic compound, namely fructo-oligosaccharide (FOS) 6-kestose,
using a molecularly engineered enzyme (invertase). A problem of the methodology used is that
the final product of the process contains high concentrations of sucrose. Removal of sucrose
from this mixture can not be carried out by the treatment with invertase as it also hydrolyzes
the FOS of interest to glucose and fructose. In contrast, the mechanism of action of α-
glucosidase is compatible with the hydrolysis of sucrose whereas 6-kestose, if it is a substrate,
could only be hydrolyzed to glucose and to a fructose disaccharide which would presumably
retain prebiotic nature. In this context, the specific objective of this work is to obtain an
invertase-free yeast strain and to produce an extracellular α-glucosidase to study its ability to
selectively hydrolyze sucrose to 6-kestose. This strain could be used to carry out the purification
of a prebiotic compound from a complex mixture of sucrose, 6-kestose, glucose and fructose,
consuming the sugars which are not of interest. To this end, different gene constructs have been
generated to express the gene of an α-glucosidase from Aspergillus niger fused to a signal
secretion sequence and under the control of different promoters (constitutive or inducible). The
constructs obtained have been used to transform different strains of yeast, lacking invertase
activity. The viability of the transformants and the expression of α-glucosidase, using a
chromogenic substrate analogue, have been evaluated. With one of the obtained transformants
a comparative study of its capacity to hydrolyze maltose, sucrose and 6-kestose was carried out,
analyzing the sugar profile generated after the enzymatic treatment by anion exchange
chromatography. In addition to the potential biotechnological application, this study provides
basic information about the selectivity of the active center of A. niger α-glucosidase by different
substrates.
[-]
|