Resumen:
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[EN] The use of natural antimicrobials derived from plants, animals and microorganisms, has been proposed as a valid strategy against the most relevant foodborne pathogens. Considering the need to carry out an efficient ...[+]
[EN] The use of natural antimicrobials derived from plants, animals and microorganisms, has been proposed as a valid strategy against the most relevant foodborne pathogens. Considering the need to carry out an efficient and a sustainable use of resources, the use of natural compounds from algae emerges as a valuable alternative to solve most of the technological, health, and alimentary problems that the growing population faces nowadays. The results in this research work reveal the bacteriostatic and bactericidal in vitro potential of fucoidan from the algae Fucus vesiculosus against Listeria monocytogenes. The antimicrobial potential of this compound was significantly dependent on the concentration [5-1000] ¿g/mL, the temperature [8-37] °C, and the exposure time [0-12] days. At 37 °C, in reference medium (Müeller-Hinton Broth), the fucoidan Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and Minimum Bactericidal Concentration (MBC) values were 5 and 100 ¿g/mL respectively. At refrigeration temperature the MBC of this bioactive compound in apple juice was 1000 ¿g/mL.
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[ES] El uso de antimicrobianos naturales procedentes de plantas, animales y microorganismos, ha sido propuesto como estrategia válida frente a algunos de los más relevantes patógenos de interés en alimentos. Ante la necesidad ...[+]
[ES] El uso de antimicrobianos naturales procedentes de plantas, animales y microorganismos, ha sido propuesto como estrategia válida frente a algunos de los más relevantes patógenos de interés en alimentos. Ante la necesidad de realizar un uso eficiente y sostenible de los recursos, el uso de compuestos naturales procedentes de algas emerge actualmente como una valiosa alternativa para dar solución a los muchos problemas tecnológicos, de salud y alimentación a los que se enfrenta la sociedad creciente de nuestros días. Los resultados de este trabajo revelan el potencial bacteriostático y bactericida obtenido in vitro para el compuesto fucoidan del alga Fucus vesiculosus frente a Listeria monocytogenes. El potencial antimicrobiano de este compuesto resultó significativamente dependiente de la concentración [5-1000] µg/mL, de la temperatura [8-37] °C de incubación, y del tiempo de exposición [0-12] días. Los valores de Concentración Mínima Inhibitoria (MIC) y Concentración Mínima Bactericida (MBC) para el fucoidan en medio de referencia (Müeller-Hinton Broth) fueron de 5 y 100 µg/mL respectivamente, a 37 °C. A la temperatura de refrigeración, la MBC para este compuesto bioactivo en zumo de manzana fue de 1000 µg/mL.
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