Resumen:
|
[ES] Evaluar la presencia de adulterantes en la miel es de gran importancia para
el sector apícola a nivel mundial. Las técnicas clásicas que se están utilizando
para este fin son de alto coste y los resultados obtenidos ...[+]
[ES] Evaluar la presencia de adulterantes en la miel es de gran importancia para
el sector apícola a nivel mundial. Las técnicas clásicas que se están utilizando
para este fin son de alto coste y los resultados obtenidos con ellas en
ocasiones no son concluyentes. Entre las técnicas alternativas que
recientemente se están proponiendo para detectar adulteraciones en alimentos,
destacan las lenguas electrónicas, ya que son métodos económicos y que se
pueden aplicar en línea a los procesos industriales.
Por ello, el objetivo de estudio ha sido aplicar una lengua electrónica
voltamétrica para la detección de presencia de jarabes como adulterantes en la
miel de girasol. Para ello se evaluó la incorporación de varios tipos de jarabes:
arce, cebada, arroz, arroz integral, maíz y caña, en una miel monofloral
(girasol). Además, se estudiaron diferentes porcentajes de adición jarabe/miel:
2,5/97,5; 5/95; 10/90; 20/80; 40/60. En general se observa una evolución de la
respuesta de la lengua electrónica en relación al porcentaje de adulterante, que
es más evidente para el jarabe de arroz integral y de caña. Se han obtenido
buenas correlaciones para adulteraciones mayores al 10%, pero no para
valores inferiores a este porcentaje.
Los resultados obtenidos han demostrado que la lengua electrónica
voltamétrica es una técnica prometedora para la detección de adulteraciones,
sin embargo, se debe seguir ajustando el sistema para conseguir detectar
porcentajes menores al 10% de adulterante.
[-]
[EN] Assessing the presence of adulterants in honey is of great importance for
the apiculture sector worldwide. Classical techniques that are used for this
purpose are high cost and the results obtained with them are ...[+]
[EN] Assessing the presence of adulterants in honey is of great importance for
the apiculture sector worldwide. Classical techniques that are used for this
purpose are high cost and the results obtained with them are sometimes
inconclusive. Among the alternative techniques that are proposed to detect
adulteration in food are the electronic tongues, as they are cheaper methods
that may be applied online to industrial processes.
Therefore, the objective of this study is to apply a voltammetric electronic
tongue for detecting the presence of syrups; maple, barley, rice, brown rice,
corn and sugarcane as adulterants in a single-flower honey (sunflower). For
this, the incorporation of various types of syrups was assessed. In addition,
different percentages of syrup/honey were studied: 2,5/97,5; 5/95; 10/90; 20/80;
40/60. Overall, an evolution of the response of the electronic tongue on the
percentage of adulterant is observed, which is more evident for wholegrain rice
and cane syrup.Good correlations have been obtained for adulterations above
10%, but not for lower percentages.
The results concluded that it is a promising technique for detecting
adulterations, because it can distinguish qualitatively and quantitatively the
amount of adulterant that has been added. Considering that, future studies
should set more accuracy for lower percentages than 10% of adulterant, in
order to optimize process.
[-]
[CA] Avaluar la presència de adulterants en la mel és de gran importància per al
sector apícola a nivell mundial. Les tècniques clàssiques que s'estan utilitzant
per a aquesta finalitat són d'alt cost i els resultats ...[+]
[CA] Avaluar la presència de adulterants en la mel és de gran importància per al
sector apícola a nivell mundial. Les tècniques clàssiques que s'estan utilitzant
per a aquesta finalitat són d'alt cost i els resultats obtinguts amb elles en
ocasions no són concloents. Entre les tècniques alternatives que recentment
s'estan proposant per detectar adulteracions en aliments, destaquen les
llengües electròniques, ja que són mètodes econòmics i que es poden aplicar
en línia als processos industrials.
Per això, l'objectiu de l’estudi ha estat aplicar una llengua electrònica
voltamètrica per a la detecció de presència de xarops com adulterants en la mel
de gira-sol. Per tal de dur-ho a terme, es va avaluar la incorporació de diversos
tipus de xarops: auró, ordi, arròs, arròs integral, blat de moro i canya, en una
mel mono-floral (gira-sol). A més, es van estudiar diferents percentatges
d’adulteració xarop/mel: 2,5/97;5; 5/95; 10/90; 20/80; 40/60. En general
s'observa una evolució de la resposta de la llengua electrònica en relació al percentatge de adulterant, que és més evident per al xarop d’arròs integral i
canya. S'han obtingut bones correlacions per adulteracions majors al 10%, però
no per a valors inferiors a aquest percentatge.
Els resultats van concloure que es tracta d’una tècnica prometedora per a la
detecció d'adulteracions, pel fet que es pot distingir de forma qualitativa i
quantitativa la quantitat de adulterant que s'ha afegit, tot tenint en compte que
de cara al futur s'hauria d'estudiar l'ajust de la seva precisió per a percentatges
menors al 10% de adulterant, optimitzant així el procés.
[-]
|