Resumen:
|
[EN] The course “Industrial facilities and food processing industries” belongs to
the Master's Degree in Occupational Risk Prevention of the Universitat
Politècncia de València. The course is focused on safety regulations ...[+]
[EN] The course “Industrial facilities and food processing industries” belongs to
the Master's Degree in Occupational Risk Prevention of the Universitat
Politècncia de València. The course is focused on safety regulations and
analyzes generic industrial facilities and food processing industries. During
the last year, 18 students were enrolled in the course, with the difficulty of
coming from degrees of very different knowledge areas. From a preliminary
analysis of the current situation, it has been found that students do not perceive
the subject as something complete but rather as a disjointed set of regulations,
hindering their application to complex real problems where different
regulations and facilities are involved. This problem is in the frame of the
transversal skill “Application of Practical Knowledge” To address this
problem, the use of the “Project” methodology is proposed. One of the most
important challenge of the application of this methodology is to assess its
effectiveness in terms of acquisition of a studied skill. For this purpose, some
indicators have been followed over the past five years (detailed contents
califications and satisfaction surveys) and the correlation between these
indicators and previous academic training of students has been analyzed. We
studied if there is a significant variation in the indicators, especially for
students of non-technical profile, after application of this methodology.
[-]
[ES] La asignatura “Control de Riesgos en Instalaciones Industriales y Agroalimentarias”pertenece al Máster de Prevención de Riesgos Laborales de la UPV y en ella se analiza la normativa de seguridad aplicable a instalaciones ...[+]
[ES] La asignatura “Control de Riesgos en Instalaciones Industriales y Agroalimentarias”pertenece al Máster de Prevención de Riesgos Laborales de la UPV y en ella se analiza la normativa de seguridad aplicable a instalaciones de industrias genéricas y agroalimentarias. La asignatura la cursan actualmente unos 18 alumnos de perfil multidisciplinar, incluyendo formaciones previas no técnicas. Se ha detectado a partir de un análisis de la situación actual, que los alumnos no perciben la asignatura como algo integrador sino más bien como un conjunto inconexo de normativas, dificultando su aplicación a problemas reales complejos donde intervienen diferentes normativas e instalaciones. Este problema se enmarca, entre otras, en la competencia transversal de “Aplicación Pensamiento Práctico”. Para atacar este problema, se propone el uso de la metodología o actividad de aprendizaje de “Proyecto”. Uno de los mayores retos de la aplicación de esta metodología es evaluar su efectividad en cuanto a la adquisición de la competencia estudiada. Con este objetivo, se han estudiado algunos indicadores durante los últimos 5 años (calificaciones detalladas por contenidos y encuestas de satisfacción) y se ha analizado la correlación entre dichos indicadores y la formación académica previa de los alumnos. Se ha estudiado si existe una variación en los indicadores, sobre todo, de los estudiantes de perfil no técnico, después de la aplicación de esta metodología.
[-]
|