Alvarez Munera, Alejandra; Bermann, Matias; Ibáñez-Escriche, Noelia; Casto-Rebollo, Cristina; Misztal, Ignacy; Lourenco, Daniela(American Society of Animal Science, 2024-09)
[EN] In animal breeding, there is a growing interest in selecting animals that exhibit uniform responses to environmental conditions, aiming for product consistency as a desirable breeding objective. This could be achieved ...
[EN] This paper presents the results of the first year of the inter-university implementation of challenge-based learning (CBL) in animal breeding. The challenge faced by students from the Universitat Autónoma de Barcelona, ...
Ibáñez-Escriche, Noelia; Casto-Rebollo, Cristina; Formoso Rafferty, Nora; González Recio, Oscar; Casellas Vidal, Joaquim(Servicio de Publicaciones Universidad Zaragoza, 2021-10-22)
[ES] En este trabajo se examinan los resultados obtenidos de la implementación interuniversitaria del aprendizaje basado en retos (ABR) a través del uso de las tecnologías de la información y comunicación (TIC) en la ...
[EN] Intramuscular fat (IMF) content is important for meat production and human health, where the host genetics and its microbiome greatly contribute to its variation. The aim of this study is to describe the consequences ...
Casto-Rebollo, Cristina; Argente, María José; García, María Luz; Blasco Mateu, Agustín; Ibáñez-Escriche, Noelia(Springer (Biomed Central Ltd.), 2023-03-09)
[EN] BackgroundGut metabolites are key actors in host-microbiota crosstalk with effect on health. The study of the gut metabolome is an emerging topic in livestock, which can help understand its effect on key traits such ...
Bono Pedralva, Paula(Universitat Politècnica de València, 2020-07-11)
[ES] La resiliencia, que es la capacidad de los animales a hacer frente a los cambios en el ambiente,
está relacionada con la mayor o menor sensibilidad al estrés y a las enfermedades. El objetivo del
presente trabajo ...
Múgica Sisternas, Víctor(Universitat Politècnica de València, 2020-09-07)
[ES] La resiliencia es la capacidad de un animal de mantener su productividad ante los diversos desafíos ambientales. Este carácter está directamente relacionado con el bienestar animal, así como con la mayor o menor ...
Casto Rebollo, Cristina(Universitat Politècnica de València, 2018-09-10)
En los últimos años ha habido un creciente interés por estudiar el control genético de la varianza ambiental (Ve) en el campo de la mejora genética animal. La posibilidad de reducir la Ve por selección unido a su relación ...
[EN] Bacteriophages selectively infect and kill their target bacterial host, being a promising approach to controlling zoonotic bacteria in poultry production. To ensure confidence in its use, fundamental questions of ...
Casto-Rebollo, Cristina; Argente, María José; García , María Luz; Pena, Romi; Ibáñez-Escriche, Noelia(Springer (Biomed Central Ltd.), 2020-05-06)
[EN] Background Environmental variance (V-E) is partly under genetic control and has recently been proposed as a measure of resilience. Unravelling the genetic background of the V-E of complex traits could help to improve ...
[EN] Improved feed efficiency is an essential goal for the sustainability of pig production
in economic and environmental terms. Traits such as feed conversion rate
(FCR), residual feed intake (RFI), residual body weight ...
Martinez Alvaro, Marina; Casto-Rebollo, Cristina(Editorial Universitat Politècnica de València, 2023-10-06)
[EN] This paper presents the results of the first year of the implementation of the runRabbit
program as an innovation tool in learning Bayesian inference applied to the subject of
Quantitative Genetics III. The challenge ...
[EN] Background
Longevity and resilience are two fundamental traits for more sustainable livestock production. These traits are closely related, as resilient animals tend to have longer lifespans. An interesting criterion ...
Rodríguez Hernández, Zulema(Universitat Politècnica de València, 2019-07-31)
[ES] El cerdo ibérico es una raza porcina autóctona de la península ibérica, especialmente adaptada a las
condiciones geoclimáticas del suroeste español y con gran capacidad adipogénica. De hecho, es
precisamente ...
Duro Vizcaíno, Alba(Universitat Politècnica de València, 2024-07-21)
[ES] El estudio del microbioma ha generado interés en el campo de la mejora genética debido a su influencia sobre caracteres clave en producción animal. Es por ello que es muy importante estudiar cómo el microbioma de los ...
Casto-Rebollo, Cristina; Argente, María José; García, María Luz; Blasco Mateu, Agustín; Ibáñez-Escriche, Noelia(Springer (Biomed Central Ltd.), 2021-07-13)
[EN] Background Environmental variance (V-E) is partially under genetic control, which means that the V-E of individuals that share the same environment can differ because they have different genotypes. Previously, a ...
Vizcaíno Escoto, Miguel(Universitat Politècnica de València, 2024-09-02)
[ES] En los últimos años, la microbiota intestinal se ha convertido en un área de estudio cada vez más importante debido a su relación con el fenotipo. En el sector porcino, el estudio de los efectos de la microbiota en ...
[EN] An experiment of divergent selection for intramuscular fat was carried out at Universitat Politecnica de Valencia. The high response of selection in intramuscular fat content, after nine generations of selection, and ...
Casto Rebollo, Cristina(Universitat Politècnica de València, 2024-01-13)
[ES] En esta tesis, se realizaron análisis genómicos, metagenómicos y metabolómicos en líneas de conejo seleccionadas de forma divergente para alta y baja VE del tamaño de la camada (TC). Estos animales mostraron diferencias ...