- -

Influència del mètode d'extracció en la composicó de l'oli essencial de la corfa de Citrus jambhiri, Citrus hystrix i Citrus limon

RiuNet: Repositorio Institucional de la Universidad Politécnica de Valencia

Compartir/Enviar a

Citas

Estadísticas

  • Estadisticas de Uso

Influència del mètode d'extracció en la composicó de l'oli essencial de la corfa de Citrus jambhiri, Citrus hystrix i Citrus limon

Mostrar el registro sencillo del ítem

Ficheros en el ítem

dc.contributor.advisor Llorens Molina, Juan Antonio es_ES
dc.contributor.advisor Olivares Fuster, Oscar Jesús es_ES
dc.contributor.author Cebrián I Ortega, Arnau es_ES
dc.date.accessioned 2021-10-05T11:53:37Z
dc.date.available 2021-10-05T11:53:37Z
dc.date.created 2021-09-15
dc.date.issued 2021-10-05 es_ES
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10251/173857
dc.description.abstract [CA] Els olis essencials son substàncies intensament aromàtiques responsables de les fragàncies de diferents òrgans vegetals, com poden ser flors, fulles i fruits. Aquests olis tenen múltiples aplicacions en la indústria alimentària (additius, conservants, aromatitzants...). És per aquesta raó que l’estudi de la composició química i quantificació dels seus components té gran interès. L’objectiu del treball és estudiar la influència de tres mètodes d’extracció en la composició química, tant qualitativa com quantitativa, de l’oli essencial de tres espècies de cítrics; Citrus jambhiri Lush., C. hystrix DC. y C. limon (L.) Burm. f. cultivar Rugoso. El material vegetal del que hem disposat per l’elaboració del treball prové de la col·lecció de Todolí Citrus Fundació. L’obtenció d’olis essencials de fruits cítrics, localitzats principalment al flavedo, pot realitzar-se fent servir diversos mètodes d’extracció. En aquest cas, els mètodes utilitzats han estat: l’obtenció directa per capil·laritat a partir de les vesícules que contenen l’oli essencial, la hidrodestil·lació amb un equip Clevenger i l’extracció amb dissolvents orgànics assistida per ultrasò i centrifugació. Per a les mostres obtingudes per extracció directa a partir de les vesícules d’oli, l’anàlisi qualitatiu dels extractes s’ha realitzat per cromatografia de gasos amb detectors d’espectroscopia de masses. L’anàlisi quantitatiu ha estat dut a terme mitjançant l’ús del detector per ionització de flama. Per als extractes obtinguts per centrifugació i per hidrodestil·lació s’ha realitzat una quantificació aproximada a partir de les àrees dels pics dels cromatogrames. Després d’aquests anàlisis, pel que fa a la composició dels olis, s’ha observat una clara influència del mètode d’extracció de l’oli essencial en el seu perfil. Aquesta influència és més marcada al C. hystrix degut al seu perfil notablement més complex, on la presencia de compostos oxigenats és major. es_ES
dc.description.abstract [EN] Essential oils are intensely aromatic substances responsible for the fragrances of different plant organs, such as flowers, leaves and fruits. These oils have multiple applications in the food industry (additives, preservatives, flavourings...). It is for this reason that the study of the chemical composition and quantification of its components has great interest. The objective of the work is to study the influence of three extraction methods on the chemical composition, both qualitative and quantitative, of the essential oil of three varieties of citrus fruits; Citrus jambhiri Lush., Citrus hystrix DC. and Citrus limon (L.) Burm. f. crop Rough. The plant material from which we have prepared the work comes from the collection of Todolí Citrus Foundation. Essential oils of citrus fruits, located mainly to the flavedo, can be obtained using several extraction methods. In this case, the methods used have been: the direct production by capillarity from the vesicles containing the essential oil, the hydrodistillation with a Clevenger equipment and the extraction with organic solvents assisted by ultrasound and centrifugation. For samples obtained by direct extraction from oil vesicles, the qualitative analysis of the extracts has been performed by gas chromatography with mass spectroscopy detectors. The evaluation of the extraction performance by hydrodistillation was carried out gravimetrically by evaporation of the dichloromethane extract with a rotavapour. Quantitative analysis has been carried out using the flame ionization detector. For extracts obtained by hydrodistillation, the calculation of response factors for methyl octanoate has been applied as an internal standard. With the extracts obtained by centrifugation, an approximate quantification was made from the areas of the chromatograms peaks. After these analyses, in terms of the composition of the oils, a clear influence of the method of extraction of the essential oil on their profile has been observed. This influence is more pronounced on C. hystrix due to its significantly more complex profile, where the presence of oxygenated compounds is greater. es_ES
dc.format.extent 38 es_ES
dc.language Catalán es_ES
dc.publisher Universitat Politècnica de València es_ES
dc.rights Reconocimiento - No comercial - Sin obra derivada (by-nc-nd) es_ES
dc.subject Citrus jambhiri es_ES
dc.subject Citrus hystrix es_ES
dc.subject Citrus limon es_ES
dc.subject Essential oils es_ES
dc.subject Hydrodistillation es_ES
dc.subject Extraction es_ES
dc.subject Chemical composition es_ES
dc.subject Essències es_ES
dc.subject Hidrodestil·lació es_ES
dc.subject Extracció es_ES
dc.subject Composició química es_ES
dc.subject.classification QUIMICA ANALITICA es_ES
dc.subject.other Grado en Ciencia y Tecnología de los Alimentos-Grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments es_ES
dc.title Influència del mètode d'extracció en la composicó de l'oli essencial de la corfa de Citrus jambhiri, Citrus hystrix i Citrus limon es_ES
dc.type Proyecto/Trabajo fin de carrera/grado es_ES
dc.rights.accessRights Abierto es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Departamento de Química - Departament de Química es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Escuela Técnica Superior de Ingeniería Agronómica y del Medio Natural - Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural es_ES
dc.description.bibliographicCitation Cebrián I Ortega, A. (2021). Influència del mètode d'extracció en la composicó de l'oli essencial de la corfa de Citrus jambhiri, Citrus hystrix i Citrus limon. Universitat Politècnica de València. http://hdl.handle.net/10251/173857 es_ES
dc.description.accrualMethod TFGM es_ES
dc.relation.pasarela TFGM\143745 es_ES


Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)

Mostrar el registro sencillo del ítem