En este artículo vamos a describir el concepto de presión osmótica. Tras una breve introducción para ubicar esta propiedad en las denominadas propiedades coligativas (propiedades de las disoluciones), procederemos a deducir ...
Szmaj Aguilar, Jaroslaw(Universitat Politècnica de València, 2021-09-03)
[ES] El uso masivo de plásticos ha generado un grave problema medioambiental, al que contribuyen en gran medida los envases de origen alimentario por la necesidad de envasar los alimentos para su conservación. Por tanto, ...
Marín García, Juan Antonio; Andreu Andrés, María Angeles; Atarés Huerta, Lorena María; Aznar Más, Lourdes; García Carbonell, Amparo; González-Ladrón-de-Guevara, Fernando; Montero Fleta, Maria Begoña; Pérez Peñalver, María José; Watts Hooge, Frances Irene(Universitat Politècnica de València, 2016-12-21)
[EN] In this article we propose a model of innovation competence of people, based on the existing literature to integrate and complement the existing models. The main contribution of this work consists in demonstrating the ...
[EN] This work adheres to the recommendations for publication in three steps (Marin-Garcia, 2021). We propose a protocol to develop research the objective of which is to analyze the needs and challenges, as perceived by ...
Marin-Garcia, Juan A.; Ramírez Bayarri, Lucía; Atarés Huerta, Lorena(Universitat Politècnica de València, 2015-04-15)
[EN] This is the protocol for a review and there is no abstract. The objectives are as follows: Identify the characteristics of each of the types of scale and how they differ from each other. Estimate the extent to which ...
[EN] The application of antioxidant ingredients is one of the most common ways to delay and prevent the detrimental effect of oxygen in foods. Some of the most widely used and studied antioxidants are carboxylic acids, ...
Millán Sango, David(Universitat Politècnica de València, 2011-11-24)
Se elaboraron recubrimientos comestibles de hidroxipropilmetilcelulosa (HPMC) y quitosano (Q) con y sin propóleo (P). Las proporciones másicas fueron HPMC:P 5:1 y Q:P 1:1. Se analizó su capacidad antioxidante in vitro por ...
Beest, Iris Arlene Van(Universitat Politècnica de València, 2013-11-21)
[ES] Se elaboran películas comestibles utilizando quitosano (CH) y
metilcelulosa (M) con y sin aceite esencial de tomillo (T) u orégano (O). Se
caracterizaron propiedades de las películas (permeabilidad al vapor de agua
y ...
Atarés Huerta, Lorena María(Universitat Politècnica de València, 2009-12-21)
En este artículo se exponen las bases teóricas de la Cinética Química con el objetivo de adquirir la capacidad de determinar el orden de reacción y la constante cinética de una reacción química. Se incluye un ejemplo de aplicación
Atarés Huerta, Lorena María(Universitat Politècnica de València, 2010-04-22)
En este artículo se presenta el procedimiento de resolución de dos problemas modelo de Cinética Química utilizando la ley de Arrhenius. Se revisan las bases teóricas y las herramientas matemáticas necesarias para hallar ...
Atarés Huerta, Lorena María(Universitat Politècnica de València, 2009-12-29)
Revisión de las bases teóricas y las herramientas matemáticas necesarias para hallar los parámetros que se nos piden (orden de reacción y constante cinética). Además se incluye un ejemplo de aplicación a un problema.
Alcaraz Pire, Mar(Universitat Politècnica de València, 2023-09-14)
[ES] La gestión de subproductos y residuos agroalimentarios constituye un problema para agricultores y empresas agroalimentarias. Es necesario avanzar en el conocimiento de qué compuestos se pueden valorizar, a partir de ...
[EN] The preservation and shelf-life of formulations of the biocontrol
agent Candida sake CPA-1 and starch derivatives as a function of
water activity (aW) were studied in terms of the physical stability
of the products ...
[EN] Antimicrobial starch:gelatin (1:1) films containing N-¿-lauroyl-l-arginine ethyl ester monohydrochloride (LAE) (10 % wt.) were used as food contact active layers in chicken breast fillets vacuum-packaged in ...
Moreno Marro, Olga(Universitat Politècnica de València, 2017-05-05)
The overall objective of the doctoral thesis was the development of starch-based (S) biodegradable active films for food packaging applications, by applying both casting method and thermoprocessing. Different blends of S ...
[EN] The structural properties of oil-in-water (O/W) emulsions, as well as their oxidative stability upon storage at 50 °C, were studied. Eight different formulations were prepared, with the aim of studying the effect of ...
[EN] Higher Education institutions strive to continuously improve to meet students' expectations. Thus, it is vital to understand the factors involved in students' perceptions on their degree and on the quality of the ...
[EN] Hydroxypropylmethylcellulose based edible films with and without antioxidant additives were characterised as to their microstructure, water vapour and oxygen permeability, mechanical behaviour, optical properties and ...