Hortelano Martín, Irene(Universitat Politècnica de València, 2021-12-27)
[ES] De entre los patógenos emergentes presentes en agua, las bacterias del género Helicobacter son de las más alarmantes, ya que se encuentran directamente relacionadas con el cáncer gástrico y hepatobiliar y su epidemiología ...
[EN] Free-living amoebae (FLA) are ubiquitous protozoa commonly found in water. FLA are well-established hosts for amoeba-resistant bacteria, most of which are pathogenic, and offer them shelter from adverse environmental ...
[EN] The present work describes an alternative method for detecting and identifying Listeria monocytogenes in food samples by developing a nanophotonic biosensor containing bioreceptors and optical transducers. The development ...
Moreno Mesonero, Laura; Moreno Trigos, Mª Yolanda; Alonso Molina, José Luís; Ferrús Pérez, Mª Antonia(Elsevier, 2016-01)
Free-living amoebae (FLA) are ubiquitous microorganisms commonly found in water. They can act as Trojan Horses for some amoebaresistant
bacteria (ARB). Helicobacter pylori is a pathogenic bacteria, suggested to be transmitted ...
Moreno Trigos, Mª Yolanda; Moreno-Mesonero, Laura; García Hernández, Jorge(Elsevier, 2019-09)
[EN] Despite all safety efforts, drinking and wastewater can still be contaminated by Legionella and free-living amoebae (FLA) since these microorganisms are capable of resisting disinfection treatments. An amoebae cyst ...
Garcia-Peris, P.; Velasco, C.; Lozano, M. A.; Moreno Trigos, Mª Yolanda; Paron, L.; de la Cuerda, C.; Breton, I.; Camblor, M.; García Hernández, Jorge; Guarner, F.; Hernández Pérez, Manuel(AULA MEDICA EDICIONES, 2012)
Background & aims: The pathogenesis of enteritis after abdominal radiotherapy is unknown, although changes in faecal microbiota may be involved. In several studies, Lactobacillus and Bifidobacterium have proven beneficial ...
Maupoey Sorolla, Carlos(Universitat Politècnica de València, 2015-11-23)
[ES] El agua es un recurso indispensable para la vida y, ante los problemas de escasez, la depuración y reutilización de aguas residuales es una de las principales soluciones.
Los procesos de depuración de aguas residuales ...
[ES] En este trabajo se ha llevado a cabo un estudio del microbioma bacteriano de los biofilms
presentes en las tuberías del sistema de distribución de agua potable de Valencia mediante la
aplicación de metagenómica de ...
Moreno Mesonero, Laura(Universitat Politècnica de València, 2018-11-05)
En esta Tesis se estudia el posible papel de las FLA como reservorio de H. pylori y otras bacterias patógenas en aguas y alimentos mediante técnicas moleculares.
En primer lugar se realizó un ensayo de cocultivo entre la ...
Herrera Pérez, Ingrid Johana(Universitat Politècnica de València, 2013-04-12)
[ES] Listeria monocytogenes y Vibrio parahaemolyticus son microorganismos patógenos humanos transmitidos por alimentos, con la capacidad de introducirse y multiplicarse en la cadena alimentaria. Son capaces de adquirir el ...
Amoros, Inmaculada; Moreno-Mesonero, Laura; Moreno Trigos, Mª Yolanda; Zornoza Zornoza, Andrés; Alonso Molina, José Luís; Doménech Antich, Eva Mª(Plataforma Tecnológica Española del Agua, 2020-10)
[EN] The objective of the present study was to establish the most suitable culture medium for the isolation ofH. pylorifrom environmental and clinical samples. Ten different culture media were compared and evaluated. Four ...
[EN] Vegetables are one of the sources from which Helicobacter pylori can be acquired. This bacterium infects > 50% of the global population and is a recognized type I human carcinogen. H. pylori enters into the viable but ...
[EN] Helicobacter pylori is an emergent foodborne pathogen of concern, the entrance of which into the food chain has been recently related with the possible contamination of raw or minimally processed vegetables. The present ...
Santiago Cuellar, Paula; Jiménez Belenguer, Ana Isabel; García Hernández, Jorge; Montes Estellés, Rosa Mª; Hernández Pérez, Manuel; Castillo López, Mª Ángeles; Ferrús Pérez, Mª Antonia; Moreno Trigos, Mª Yolanda(Elsevier, 2018)
[EN] Salmonella spp. is one of the most important causal agents of food-borne illness in developed countries and its presence in irrigation water poses a risk to public health. Its detection in environmental samples is not ...
Esteban Sanjusto, Alejandro(Universitat Politècnica de València, 2022-10-17)
[ES] Actualmente el consumo de vegetales orgánicos presenta una tendencia creciente, debido a una mayor preocupación por el medio ambiente. Sin embargo, al no utilizar fertilizantes, herbicidas o pesticidas químicos, este ...
Soler García, Lara(Universitat Politècnica de València, 2021-10-08)
[ES] Los alimentos pueden trasmitir enfermedades graves a los seres humanos, sobre todo debido al consumo de productos frescos contaminados. Distintos
estudios afirman que los vegetales orgánicos presentan una mayor carga ...
Soler García, Lara(Universitat Politècnica de València, 2019-09-03)
[ES] La geosmina es un metabolito secundario producido por el género Streptomyces. El gen
GeoA (geosmina sintetasa) codifica la producción de este compuesto, que forma parte de los
compuestos TOC. Este metabolito produce ...
BackgroundHelicobacter pylori is one of the most common causes of chronic bacterial infection in humans, directly related to peptic ulcer and gastric cancer. It has been suggested that H.pylori can be acquired through ...