[EN] A study on rehydration of isolated apple cells is presented. Isolated cells previously dehydrated in 35%
and 25% sucrose solutions were rehydrated in 5% sucrose under the microscope with the aim of analyzing
the ...
[EN] The citrus juice industry produces a great amount of waste that needs innovation and development to become products. There is a continuous demand to develop innovative approaches for the valorization of citrus by-products ...
Traffano-Schiffo, Maria Victoria; Aguirre Calvo, Tatiana R.; Castro Giráldez, Marta; Fito Suñer, Pedro José; Santagapita, Patricio R.(American Chemical Society, 2017)
[EN] beta-Galactosidase (lactase) is a widely used enzyme in the food industry; however, it has low stability against thermal and mechanical treatments. Due to this, the purpose of the present research was to analyze the ...
Tomas-Egea, Juan A.; Fito, Pedro J.; Castro Giraldez, Marta(MDPI AG, 2019-08-04)
[EN] Process control in the industry requires fast, safe and easily applicable methods. In this sense, the use of dielectric spectroscopy in the microwave range can be a great opportunity to monitor processes in which the ...
Castro Giráldez, Marta; Tylewicz, Urszula; Fito Suñer, Pedro José; Dalla Rosa, Marco; Fito Maupoey, Pedro(Elsevier, 2011-08)
[EN] Osmotic dehydration experiments of kiwifruit (Actinidiadeliciosa cv Hayward) were carried out in order to apply a nonlinear irreversible thermodynamic model. Samples were immersed into 65% (w/w) sucrose aqueous solution ...
Tylewicz, Urszula; Fito Suñer, Pedro José; Castro Giráldez, Marta; Fito Maupoey, Pedro; Dalla Rosa, Marco(Elsevier, 2011-06)
[EN] Shelf life of kiwifruit is short and requires conservation techniques to increase its commercial life. In this sense, the modern techniques used to analyze the changes of the product through the treatment allow ...
Hedrera García, Jessica(Universitat Politècnica de València, 2019-01-09)
[ES] El sector de la carne es uno de los segmentos de crecimiento más rápidos de la economía agraria. La carne de pollo se ha convertido en un alimento básico de una dieta sana y equilibrada y de precio asequible. El ...
Romero Ruiz, Sergio(Universitat Politècnica de València, 2016-03-29)
[ES] En los últimos años, uno de los principales objetivos de la industria avícola en el entorno mundial
ha sido el de aumentar su producción mediante una intensificación en la producción con el
objetivo de generar mayores ...
Castelló Gómez, María Luisa; Tarrazo Morell, José; Fito Suñer, Pedro José(Universitat Politècnica de València, 2020-06-09)
En este artículo se explican las características básicas que hay que tener en cuenta a la hora de trabajar con transporte de calor en intercambiadores de calor, haciendo especial hincapié en el hecho de que la variación ...
[EN] Freezing technique is a very useful method for food preservation, although it sometimes produces damages in the product. The distribution of temperatures of raw potato was measured during the freezing operation by ...
Castelló Gómez, María Luisa; Fito Suñer, Pedro José; Tarrazo Morell, José(Universitat Politècnica de València, 2023-12-04)
In this article, we are going to present the basic characteristics that have to be borne in mind when working with heat transport in heat exchangers. In these devices, the variation in temperature along the length of the ...
[EN] Dielectric spectroscopy studies have been performed on fresh and osmotically dehydrated Granny Smith apples. The osmotic treatment consisted on immerse the samples into 65% (w/w) sucrose aqueous solution at 30 degrees ...
Castro Giráldez, Marta; Fito Suñer, Pedro José; Dalla Rosa, Marco; Fito Maupoey, Pedro(Elsevier, 2011-10)
[EN] Dielectric spectroscopy studies have been performed on fresh and osmotically dehydrated kiwifruits (Actinidia deliciosa cv Hayward). The osmotic treatment consisted on the immersion the samples into 65% (w/w) sucrose ...
Castelló Gómez, María Luisa; Tarrazo Morell, José; Fito Suñer, Pedro José; Heredia Gutiérrez, Ana Belén; Cárcel Carrión, Juan Andrés; Sanjuán Pellicer, María Nieves(Universitat Politècnica de València, 2020-06-01)
En este artículo se explica la metodología para abordar un caso de transporte de materia de un componente (la sal) en una operación básica en la que la variable tiempo está afectando a la concentración de dicho componente
Castelló Gómez, María Luisa; Heredia Gutiérrez, Ana Belén; Fito Suñer, Pedro José(Universitat Politècnica de València, 2020-06-09)
En este artículo se explica cómo trabajar con balances de materia que contemplan el término de generación para dar una visión del manejo de esta herramienta en sistemas en los que tenga lugar alguna reacción química.
Fito Suñer, Pedro José; Castelló Gómez, María Luisa; Tarrazo Morell, José; Castro Giráldez, Marta(Editorial Universitat Politècnica de València, 2023-09-27)
El presente libro muestra la aplicación de balances de materia y energía a sistemas biológicos y biotecnológicos, incluyendo herramientas multimedia para su mejor comprensión. El contenido se estructura ...
Castelló Gómez, María Luisa; Cárcel Carrión, Juan Andrés; Fito Suñer, Pedro José; Tarrazo Morell, José; Sanjuán Pellicer, María Nieves(Universitat Politècnica de València, 2019-06-07)
Mediante este objeto de aprendizaje se podrá obtener la potencia estimada de un microondas para cada posición de su dial. Para ello, se recurrirá a la aplicación de un balance de energía en estado estacionario que dará ...
[EN] Probiotics are bacteria that can provide health benefits to consumers and are suitable to be added to a variety of foods. In this research, viability of immobilized Lactobacillus casei in alginate with or without sea ...
Castro Giráldez, Marta; Tomás Egea, Juan Ángel; Ortolá Ortolá, Mª Dolores; Fito Suñer, Pedro José(Universitat Politècnica de València, 2018-06-15)
En este artículo vamos a plantear los conocimientos necesarios para poder hacer una comparativa entre distintos combustibles. Para ello se verá primero el funcionamiento de un quemador acoplado a un secador alimentario que ...
Velazquez-Varela, Jose; Castro Giráldez, Marta; Fito Suñer, Pedro José(Elsevier, 2013-12)
[EN] Dielectric spectroscopy in microwave and radiofrequency region is an emerging control technique used to obtain information about the transformation of biological systems. In microwave region, the main interaction is ...