Sánchez Belmonte, Agustín(Universitat Politècnica de València, 2020-09-15)
[ES] Nuevos retos como el crecimiento de la población hacen necesaria la búsqueda de más alimentos, pero con un mayor contenido en compuestos nutricionales beneficiosos para la salud. Este hecho ha llevado a la industria ...
Agudelo Sterling, Claudia Marcela(Universitat Politècnica de València, 2013-11-21)
[ES] Se ha estudiado el efecto de la aplicación de un método combinado de deshidratación osmótica y secado por aire caliente (DO+SAC) sobre la cinética de secado y algunas propiedades fisicoquímicas y funcionales de porciones ...
García Martínez, Eva María; Igual Ramo, Marta; Martín-Esparza, M.E.; Martínez Navarrete, Nuria(Springer Verlag (Germany), 2013-11)
Consumer acceptance of dried apricots depends on them having an intense orange color, a gummy texture, and a characteristic flavor. In addition, the growing demand for healthy and nutritive foods has increased the interest ...
Cilla, Antonio; Alegria, Arnparo; de Ancos, Begona; Sanchez-Moreno, Concepcion; Cano, M.P.; Plaza, Lucia; Clemente Marín, Gonzalo; Lagarda, Maria J.; Barbera, Reyes(American Chemical Society, 2012-07-25)
[EN] A study was made of the effect of high-pressure processing (HPP) and thermal treatment (TT) on plant bioactive compounds (tocopherols, carotenoids, and ascorbic acid) in 12 fruit juice-milk beverages and of how the ...
Houhou, Fakhreddine(Universitat Politècnica de València, 2021-11-29)
[ES] Hoy en día, los virus de las plantas no sólo se perciben como patógenos, sino que también son capaces de establecer una asociación beneficiosa con sus huéspedes y colaborar desde un punto de vista biotecnológico. El ...
[EN] The aim of this study was the use and revalorization of two persimmon by-products A and B generated in the
juice production process. The by-product B resulting from a pectinase enzymatic treatment of peels and pulp ...
Yusa Marco, Dolores Julia; Domenech Carbo, Mª Teresa; Vaccarella, Ivan Lucio; Batista Dos Santos, Antonio Fernando; Vicente Palomino, Sofía; Fuster López, Laura(Instituto Universitario de Restauración del Patrimonio de la UPV, 2008)
Valencian historic textiles were commonly woven with coloured silks and natural dyes in the 18th century. The optimisation of analytical methods to extract and classify the dyes used is required to understand not only their ...
[EN] The stabilization of fruit bagasse by drying and milling technology is a valuable processing technology to improve its durability and preserve its valuable biologically active components. The objective of this study ...
Saladie, Montserrat; Cañizares Sales, Joaquín; Michael A. Phillips; Rodriguez Concepcion, Manuel; Larrigaudière, Christian; Gibon, Yves; Stitt, Mark; Lunn, John Edward; Garcia Mas, Jordi(BioMed Central, 2015-06-09)
[EN] Background: In climacteric fruit-bearing species, the onset of fruit ripening is marked by a transient rise in
respiration rate and autocatalytic ethylene production, followed by rapid deterioration in fruit quality. ...
Ezquerro Urzanqui, Miguel(Universitat Politècnica de València, 2017-12-14)
Plant viruses are pathogenic agents able to produce important economic loss in many crops. However, some can be domesticated to become biotechnological tools that can induce the production of interesting compounds in ...
Martínez Llidó, Glòria(Universitat Politècnica de València, 2016-09-02)
[CA] El virus del mosaic de la tomaca (ToMV; gènere Tobamovirus, família Virgaviridae) consisteix en
un ARN genòmic d’aproximadament 6400 nucleòtids que s’encapsida en virions en forma de
vareta formats per subunitats ...
Sánchez Alberola, Santiago(Universitat Politècnica de València, 2020-10-01)
[ES] Actualmente, la preocupación del consumidor por la salud ha incrementado y esto ha provocado la aparición o redescubrimiento de nuevos alimentos como el caqui y productos derivados de este. Esta fruta contiene numerosos ...
Esteras Gómez, Cristina; López Gresa, Mª Pilar; Leida, C.; Belles Albert, José Mª; Picó Sirvent, María Belén(International Society for Horticultural Science (ISHS), 2015-09)
[EN] Flesh color is one of the most variable traits in melon. There exist cultivars with different color flesh, depending on the carotenoid accumulation pattern during fruit ripening. The content in these carotenoid compounds ...
Pascual Pérez, Marta(Universitat Politècnica de València, 2015-11-16)
[ES] El contenido en carotenoides y vitamina C en los frutos cítricos
son importantes atributos de calidad organoléptica y nutricional. La
conservación refrigerada y el tratamiento con etileno son prácticas
postcosecha ...
Fuente Lorente, Susana de la(Universitat Politècnica de València, 2015-10-06)
[ES] Las frutas, especialmente las tropicales, presentan un gran interés en la nutrición humana por su elevado valor nutritivo y funcional, derivado de la presencia de vitaminas, minerales, fibra y otras sustancias bioactivas. ...
Rubira Martínez, Juana(Universitat Politècnica de València, 2018-09-11)
[ES] La extrusión es un proceso tecnológico versátil y de bajo coste empleado en la industria
alimentaria para la elaboración de distintos alimentos, entre ellos los productos tipo
snack. La mayoría de estos productos ...
López Fernández, Sara(Universitat Politècnica de València, 2016-03-29)
[ES] En este trabajo se analizaron muestras de plátano primitivo (Musa
acuminata AA), cacao (Theoborma cacao L.) y quinoa (Chenopodium quinua)
deshidratadas, equilibradas en ambientes con dos humedades relativas
(11,3% ...
Lacuesta Martínez, Sheila(Universitat Politècnica de València, 2021-09-30)
[ES] En el proceso de obtención de zumo de naranja se genera un gran volumen de residuos que tienen un contenido abundante en compuestos fitoquímicos con propiedades antioxidantes. Su preciada composición justificaría el ...
Mateu Franco, María del Carmen(Universitat Politècnica de València, 2014-11-24)
[EN] Organic agriculture is a system of agricultural sustainable production which has been n the last years end, allows to cultivate without synthetic or not renewable fertilizers or unauthorized pesticides. In recent years ...
[EN] The optimal high pressure processing treatments (200 400 MPa, 5 15 min) of a pasty matrix of bee-pollen
mixed with peptone water (1.5 g/mL) and bee-pollen added to a pineapple juice-based beverage matrix
(0 10% ...