Anaya Martínez, Juan Alberto; Alvarez Cano, María Inmaculada; Lizama Abad, Victoria; García Esparza, Mª José; Aleixandre Benavent, José Luís(Vinideanet, 2018)
[EN] This work presents the results of one trial, which was carried out in twelve plots of Monastrell from
Valencia appellation of origin. In four of the plots, foliar spray was performed with catechin-rich
green tea ...
Carrascosa Morelló, Arantxa(Universitat Politècnica de València, 2021-10-06)
[ES] En el presente trabajo se ha estudiado cómo varía la composición polifenólica de vinos tintos elaborados con Merlot, Cabernet Sauvignon y Garnacha, utilizando para ello diferentes levaduras. Se realizó el ensayo de ...
Gómez Pérez, Antonio(Universitat Politècnica de València, 2016-04-05)
[EN] Bobal, the majority in the Utiel-Requena, variety has always been considered as a variety less noble to obtain quality red wines.
The development of new winemaking techniques (micro-oxygenation, aging on lees, adding ...
Acosta Martínez, Anette(Universitat Politècnica de València, 2015-11-03)
[ES] En este trabajo se ha estudiado el efecto de la cavitación producida mediante sonicación, en la extracción de compuestos polifenólicos de uva tinta Bobal. Así pues se realizaron 11 ensayos, separados en dos bloques, ...
Inocente Andahua, Soledad Amparo(Universitat Politècnica de València, 2013-11-06)
[ES] En el presente trabajo se pretende encontrar si existe un efecto marcado entre distintos niveles de riego, la orientación de la copa y poda de raíces en vides de la variedad Bobal y si los mismos se reflejan en los ...
Pérez García, Elisa(Universitat Politècnica de València, 2020-10-06)
[ES] El despalillado total es una técnica que se utiliza de forma generalizada en la elaboración de vinos tintos, con el fin de evitar ciertos sabores no deseados, que estos pueden aportar. Sin embargo, en los últimos años, ...
Aleixandre-Tudó, José Luis; Lizama Abad, Victoria; Alvarez Cano, María Inmaculada; Nieuwoudt, Hélène; García Esparza, Mª José; Aleixandre Benavent, José Luís; Du Toit, Wessel J.(Wiley, 2016-06)
[EN] Background and Aims: The introduction of controlled amounts of oxygen into red wines influences the composition of the phenolic substances and volatiles, and therefore the sensory properties of the wines. The main aim ...
Alvarez Cano, María Inmaculada; Aleixandre Benavent, José Luís; García Esparza, Mª José; Lizama Abad, Victoria; Aleixandre Tudo, José(Springer-Verlag, 2009-02)
[EN] The influence of the prefermentative addition of copigments and different winemaking technologies on the polyphenolic composition of Tempranillo red wines after malolactic fermentation was studied. Six experiments ...
[EN] Warm and semi-arid climates are characterized by rainfall scarcity, resulting in the frequent use of low-quality water for irrigation. This work was undertaken to study the effects of water stress and saline irrigation ...
INTRIGLIOLO MOLINA, DIEGO SEBASTIANO; Lizama Abad, Victoria; García Esparza, Mª José; Abrisqueta, Isabel; Alvarez Cano, María Inmaculada(Elsevier, 2016)
[EN] In the old-world viticulture, there is a common but most often not scientifically proven consideration that supplemental irrigation should detrimentally affect berry and wine composition. In the temperate-warm climate ...
Pérez-Álvarez, E.P.; Intrigliolo Molina, D.S.; Vivaldi, G.A.; García Esparza, Mª José; Lizama Abad, Victoria; Alvarez Cano, María Inmaculada(Elsevier, 2021-04-01)
[EN] Climate change scenarios are predicting an increase in temperature as well as more scarce and torrential rainfall episodes. Due to this, an imbalance between grape technological and phenolic maturity is being observed ...
Lizama Abad, Victoria; Pérez-Álvarez, E.P.; Intrigliolo, D. S.; Chirivella, C.; Alvarez Cano, María Inmaculada; García Esparza, Mª José(Elsevier, 2021-10-01)
[EN] This study aims to determine the effects and the response to irrigation regimes (i) rainfed, (ii) deficit irrigation (DI), and (iii) full irrigation (FI) on wine and grape skin, seed and aromatic composition of grapevine ...
[EN] The influence of ultrasound and conventional heating under different processing conditions on the inactivation and potential subsequent growth of micro-organisms in orange juice was investigated. Although a limited ...
Alvarez Cano, María Inmaculada; Anaya Martínez, Juan Alberto; Lizama Abad, Victoria; García Esparza, Mª José; Aleixandre Benavent, José Luís(Vinideanet, 2018)
[EN] In this paper, we present the results of one trial, which was carried out for over two years in
twelve plots of Monastrell from Valencia appellation of origin. Ten days before the harvest, in
four of the plots, ...
Cano Roca, Isabel María(Universitat Politècnica de València, 2022-07-08)
[ES] Durante el periodo de maduración de uvas de la variedad Monastrell, se llevaron a cabo distintas estrategias de riego. En el presente estudio se evalúa como afectan tanto la cantidad como la calidad del agua sobre la ...
Jávaga Tébar, Ángela(Universitat Politècnica de València, 2017-09-11)
[ES] Distintas estrategias de riego llevadas a cabo durante el periodo de maduración sobre uvas de
la variedad Monastrell han sido evaluadas a fin de encontrar los efectos que provocan
diferentes niveles de agua suministrada ...
Mengod Bautista, Javier(Universitat Politècnica de València, 2018-09-17)
[ES] Distintas estrategias de riego llevadas a cabo durante el periodo de maduración sobre uvas de la
variedad Monastrell han sido evaluadas a fin de encontrar los efectos que provocan diferentes
niveles de agua suministrada ...
Durán Coya, Nicole Macarena(Universitat Politècnica de València, 2015-10-06)
[ES] El presente trabajo, trata sobre el estudio de virutas de roble utilizadas el envejecimiento de los vinos. Para ello, inicialmente se realizó un análisis de la composición de virutas, poniendo en práctica distintas ...
López García, Rafael Carlos(Universitat Politècnica de València, 2016-03-07)
[EN] Currently the demand for quality wines is increasing compared with a decrease of consumption of low quality wines. In this direction,most requested wines in market are most balanced, full bodied but without evidence ...
Guardiola Torá, Víctor(Universitat Politècnica de València, 2022-10-19)
[ES] Los compuestos fenólicos presentan una gran importancia en la calidad de vinos tintos, pues éstos determinan su color, astringencia y amargor, incidiendo también en su sabor y aroma. El conocimiento del potencial ...