Listar por Entidad UPV "Universitat Politècnica de València. Instituto Universitario de Ingeniería de Alimentos para el Desarrollo - Institut Universitari d'Enginyeria d'Aliments per al Desenvolupament"
RiuNet: Repositorio Institucional de la Universidad Politécnica de Valencia
Listar por Entidad UPV "Universitat Politècnica de València. Instituto Universitario de Ingeniería de Alimentos para el Desarrollo - Institut Universitari d'Enginyeria d'Aliments per al Desenvolupament"
Lara Lledó, Marta Inés(Universitat Politècnica de València, 2018-01-14)
[EN] In the present Doctoral Thesis, antimicrobial active packaging materials, at lab and at semi-industrial scale, have been developed with the aim to reduce the natural flora of peeled and cut fruit and extend its shelf ...
Juan Borrás, María del Sol; Soto Camino, Juan; Gil Sánchez, Luís; Pascual-Maté, Ana; Escriche Roberto, Mª Isabel(John Wiley & Sons, 2017)
[EN] BACKGROUND: This work evaluates the capacity of a potentiometric electronic tongue to differentiate between types of honey
(orange blossom, rosemary, thyme, sunflower, winter savory and honeydew honey) according to ...
Talens Oliag, Pau; Mora, L.; Bramley, Peter M.; Fraser, Paul D.(Elsevier, 2016-12)
[EN] The economic value, the ease of cultivation and processing, and the well-known health-promoting
properties of tomato fruit, make the tomato an important target for genetic manipulation to increase
its nutritional ...
Talón Argente, Emmanuelle; Trifkovic, Kata T.; Nedovic, Viktor A.; Bugarski, Branko M.; Vargas Colás, Mª Desamparados; Chiralt, A.; González Martínez, María Consuelo(2017)
[EN] The aim of this study was to analyse the antioxidant activity of different polymeric matrices based on chitosan and starch, incorporating a thyme extract (TE) rich in polyphenols. TE provided the films with remarkable ...
Vieira-De Freitas, Pedro Augusto; Bas Gil, Nuria Julia; González Martínez, María Consuelo; Chiralt, A.(Elsevier, 2022-12)
[EN] Antioxidant PLA films incorporating 2%, 4% and 6% of phenol-rich extract from rice straw (RS) were obtained by melt blending and compression-moulding. Aqueous RS extract was obtained by a combined ultrasound-reflux ...
Vieira-De Freitas, Pedro Augusto; González Martínez, María Consuelo; Chiralt, A.(Elsevier, 2022-09)
[EN] Antioxidant aqueous rice straw (RS) extract was obtained by a combined ultrasound-reflux heating process and cellulose fibres (CF) were purified by bleaching the extraction residue. Both fractions were incorporated ...
[EN] Starch films containing eugenol, which was added to the film-forming dispersion in free form or encapsulated with different wall materials (whey protein or lecithin), were obtained by casting. The physical and the ...
Belda Galbis, Clara Miracle(Universitat Politècnica de València, 2017-06-13)
The main goal of food preservation is to ensure foods' microbiological stability and safety, at least, during their shelf life. For this purpose, intense heat treatments have been traditionally applied. However, for some ...
Egas Astudillo, Luis Alberto(Universitat Politècnica de València, 2019-10-21)
[ES] Son muchos los estudios que vinculan el alto contenido en compuestos bioactivos de las frutas con un papel beneficioso para la salud. Por otra parte, el consumidor, cada vez más exigente, está concienciado del interés ...
Fuentes Pérez, Esteban Mauricio(Universitat Politècnica de València, 2017-11-03)
Nowadays Food Industry has become in one of the most important around the world, but not only due to the contribution to the development of the economy and the international markets or the work place generation, but also ...
Castro Silupu, Wilson Manuel(Universitat Politècnica de València, 2016-05-02)
[EN] The evaluation of the quality of food products is a constant concern for the different actors in the production chain and requires the use of a number of analytical methods: physical, chemical, biochemical and sensory; ...
Abril Gisbert, Blanca(Universitat Politècnica de València, 2023-03-02)
[ES] El hígado de cerdo es un coproducto de origen animal que contiene una elevada cantidad de proteínas, así como otros compuestos de interés, entre los que destacan las enzimas como la ferroquelatasa (FeQ). La FeQ actúa ...
Hinestroza Còrdoba, Leidy Indira(Universitat Politècnica de València, 2022-01-17)
[ES] La importancia económica del fruto del lulo, su riqueza nutricional, accesibilidad y el elevado volumen de desperdicio asociado a la escasa industrialización, han provocado que este cultivo sea considerado por el ...
Ortuño Cases, Carmen(Universitat Politècnica de València, 2014-09-03)
La industria alimentaria, en respuesta a la demanda por parte de los
consumidores de alimentos naturales, frescos y libres de conservantes químicos,
ha desarrollado tecnologías de conservación no térmicas. El ...
Verdú Amat, Samuel(Universitat Politècnica de València, 2016-06-07)
[EN] This work is focused on studying of hyperspectral and structured light based tridimensional image analysis about their application on quality and process control of cereal flour industry and derived products. The ...
Cervera Chiner, Lourdes(Universitat Politècnica de València, 2020-10-19)
[ES] Esta tesis doctoral se enmarca en uno de los retos demandados por la sociedad relativo a la seguridad y calidad alimentaria, establecido en los actuales planes estatales y europeos de investigación científica, técnica ...
[EN] Microbial contamination in the extractor is a very important point of control in the sugar beet industry.
This contamination is connected with losses of sugar during the extraction process, higher production
of ...
Baustista-Ortin A.B.; Jimenez-Martinez M.D; Jurado, Ricardo; Iniesta, Juan Alberto; Terrades-Rocafull, Luis Salvador; Andrés Grau, Ana María; Gomez-Plaza, Encarna(Blackwell Publishing, 2017)
[EN] Wine colour is one of the main organoleptic characteristics influencing its quality. It is of special interest in red vinifications due to the economic resources that wineries have to invest for the extraction of the ...
Munera Picazo, Sandra María(Universitat Politècnica de València, 2021-07-04)
[ES] El objetivo de esta tesis doctoral es evaluar la técnica de imagen hiperespectral en el rango visible e infrarrojo cercano, en combinación con técnicas quimiométricas para la evaluación de la calidad de la fruta en ...
Quelal Vásconez, Maribel Alexandra(Universitat Politècnica de València, 2020-01-20)
[ES] El cacao es un producto de alto valor, no únicamente por sus características sensoriales, sino porque también presenta un alto contenido en antioxidantes y alcaloides estimulantes con efectos saludables. Debido a la ...