Mateo Talavera, Rafael(Universitat Politècnica de València, 2016-10-18)
[ES] El crecimiento de ácaros en las piezas de jamón curado implica pérdidas importantes para los productores, relacionadas con la necesidad de realizar tratamientos que ralentizan la obtención de la pieza comercial u ...
[EN] This paper reports the development of biodegradable active packaging films of poly(3-hydroxybutyrate-co-3-hydroxyvalerate) (PHBV) by the incorporation of alpha- and gamma-cyclodextrins (alpha-CD and gamma-CDs) containing ...
Ortega Domingo, Alba(Universitat Politècnica de València, 2016-02-01)
[ES] El objetivo de este estudio fue evaluar el efecto de distintos aceites esenciales sobre la calidad y vida útil de hamburguesas de atún y algas durante su almacenamiento. Inicialmente, se llevó a cabo un análisis ...
[EN] The essential oil (EO) of Thymbra capitata has been demonstrated to possess herbicidal activity and could be used as an alternative to synthetic herbicides with reduced persistence in soil and new mode of action. ...
[EN] The influence of essential oil type (basil and thyme), its content and the homogenization treatment on the physical properties of chitosan-based film-forming dispersions and edible films was studied. Two homogenization ...
[EN] In this work, polyester-based nanocomposites added with laminar nanoclays (calcined hydrotalcite, HT, and montmorillonite, MMT) loaded with lemon waste natural dye (LD) and essential oil (LEO) were prepared and ...
Dolea, D.; Rizo Parraga, Arancha Maria; Fuentes López, Ana; Barat Baviera, José Manuel; Fernández Segovia, Isabel(SAGE Publications, 2018)
[EN] The effect of different essential oils on the quality and shelf life of fish and seaweed burgers during storage was evaluated. For this purpose, thyme and oregano essential oils were selected at a concentration of ...
Kone, A. P.; Cinq-Mars, D.; Desjardins, Y.; Guay, F.; Gosselin, A.; Saucier, L.(Editorial Universitat Politècnica de València, 2016-06-29)
[EN] The effects of dietary supplementation of onion, cranberry, strawberry and essentials oils on meat quality were analysed. Five groups of 48 Grimaud female weaned rabbits received the supplemented or the control ration; ...
Figueroa-López, Kelly J.; Torres-Giner, S.; Enescu, Daniela; Cabedo, Luis; Cerqueira, Miguel A.; Pastrana, Lorenzo M.; Lagaron, Jose M.(MDPI AG, 2020-03)
[EN] This research reports about the development by electrospinning of fiber-based films made of poly(3-hydroxybutyrate-co-3-hydroxyvalerate) (PHBV) derived from fermented fruit waste, so-called bio-papers, with enhanced ...
[EN] Some essential oils (EOs) can be extracted from berries of different species, and their composition depends on their maturation level. In this work, these parameters were correlated forJuniperus oxycedrusL ssp.oxycedrus. ...
[EN] Background: Petroleum derivate plastics represent a serious environmental problem, which is why
alternative sustainable solutions must be found. To this aim, recent research has focused on the development
of ...
Ibáñez, M. Dolores; López-Gresa, María Pilar; Lisón, Purificación; Rodrigo Bravo, Ismael; Belles Albert, José Mª; González-Mas, M. Carmen; Blázquez, M. Amparo(2020-07-16)
[ES] Los consumidores son conscientes del peligro derivado del uso de antioxidantes y antimicrobianos sintéticos en la industria agroalimentaria, demandando alternativas más seguras y ecológicas. En este estudio, se ha ...
Marqués Sanchis, Carolina(Universitat Politècnica de València, 2021-01-28)
[ES] El presente Trabajo Final de Máster aborda los estudios y procedimientos conservativos llevados a cabo en una Mustela frenata momificada de la cultura Tiahuanaco de Bolivia, perteneciente al Museo de Ciencias Naturales ...
Chinchilla Albundio, Pablo(Universitat Politècnica de València, 2016-03-29)
[ES] El níspero japonés (Eriobotrya japonica (Thunb.) Lindl.) es un frutal subtropical perteneciente a la familia Rosaceae, de hoja perenne que florece en otoño y cuyos frutos se desarrollan durante el invierno. Éstos se ...
Cortina Badia, Ramón José(Universitat Politècnica de València, 2015-06-17)
[EN] Commercial essential oils of bay leaf, cinnamon, clove and oregano and oregano were tested in vitro against Alternaria alternata. Chemical composition was identified by gas chromatography-mass spectrometry. Essential ...
[EN] The antibacterial effect of PHBV films with oregano or clove essential oil, or their main compounds, carvacrol (CA) and eugenol (EU), respectively, was analysed in food matrices (cheese, chicken breast and pumpkin and ...
Díaz Alonso, Julia(Universitat Politècnica de València, 2020-09-28)
[ES] Las partículas en suspensión y los microorganismos juegan un papel muy importante en el biodeterioro de las obras de arte de los Bienes Patrimoniales. Es por ello que, en este TFM, se ha diseñado una propuesta de ...
Abounnour, Imane(Universitat Politècnica de València, 2024-02-28)
[ES] Los aceites esenciales son extractos naturales obtenidos de diferentes órganos de las plantas. Están constituidos por la fracción volátil y semivolátil (principalmente compuestos monoterpénicos) de los productos de ...
Jornet Margerel, Celia Helene(Universitat Politècnica de València, 2020-12-09)
[ES] Un estudio de mercado sobre el aceite de oliva en Francia indica que los consumidores franceses perciben el aceite de oliva como un «producto saludable» para sazonar los platos, y que tiene una faceta tanto mediterránea ...
Cháfer Nácher, María Teresa; Sánchez González, Laura; González Martínez, María Consuelo; Chiralt, A.(WILEY-BLACKWELL, 2012)
[EN] Chitosan coatings, containing or not essential oils (bergamot, thyme and tea tree oil), were applied to oranges (cv. Navel Powell). Antifungal effect was evaluated by applying coatings before and after inoculating the ...