Rizo Parraga, Arancha Maria; Fuentes López, Ana; Barat Baviera, José Manuel; Fernández Segovia, Isabel(John Wiley & Sons, 2018)
[EN] BACKGROUND: Food manufacturers need to reduce sodium contents to meet consumer and public health demands. In this study the use of sodium-free (SF) salt and KCl to develop a novel smoke-flavoured salmon product with ...
Rizo, Arantxa; Fuentes López, Ana; Fernández Segovia, Isabel; Barat Baviera, José Manuel(Elsevier, 2017)
[EN] This work aimed to develop a reduced sodium smoke-flavoured trout product with similar physicochemical
traits and sensory quality to commercial smoked trout. In a first phase, a reduced sodium
smoke-flavoured trout ...
Peña-Gomez, Nataly; Ruiz Rico, María; Fernández Segovia, Isabel; Barat Baviera, José Manuel(Elsevier, 2018)
[EN] Treatments to ensure water supply of an acceptable hygienic-sanitary quality is of vast importance. Among unconventional treatments, membrane technologies have recently stood out. Immobilization of antimicrobial ...
Nieves-Paniagua, Óscar; Ortiz de Zárate-Díaz, David; Aznar, Elena; Caballos-Gómez, María Isabel; Garrido-García, Eva María; Martínez-Máñez, Ramón; Dortu, Fabian; Bernier, Damien; Mengual-Chuliá, Beatriz; López-Labrador, F. Xavier; Sloth, Jens J.; Loechner, Katrin; Duedahl-Olesen, Lene; Prado, Natalia; Hervello, Martín; Fuentes López, Ana; Fernández Segovia, Isabel; Barat Baviera, José Manuel; Salcedo, Jaime; Recuero, Sara; Simón, Simón; Fernández Blanco, Ana; Peransi, Sergio; Gómez-Gómez, María Isabel; Griol Barres, Amadeu(MDPI AG, 2023-10)
[EN] This paper presents the concept of a novel adaptable sensing solution currently being developed under the EU Commission-founded PHOTONGATE project. This concept will allow for the quantification of multiple analytes ...
Peña Gomez, Natalie(Universitat Politècnica de València, 2020-02-17)
[ES] En la presente tesis doctoral se ha evaluado el uso de nuevos soportes celulósicos y silíceos como sistemas de filtración para la estabilización y conservación de alimentos líquidos con el fin de afrontar dos grandes ...
Girón Hernández, Lunier Joel; Gil Sánchez, Luís; Garcia-Breijo, Eduardo; Pagán Moreno, Mª Jesús; Barat Baviera, José Manuel; Grau Meló, Raúl(Elsevier, 2015-08)
Microbiological contamination in dry-cured ham can occur in the early stages of the process, a large number of microorganisms involved in spoilage can produce alterations in the product. These include non-common odours, ...
Fuentes López, Ana; Masot Peris, Rafael; Fernández Segovia, Isabel; Ruiz Rico, María; Alcañiz Fillol, Miguel; Barat Baviera, José Manuel(Elsevier, 2013-07)
The aim of this study was to evaluate a rapid, low-cost and easy-to-use system of impedance spectroscopy with two different electrodes (double electrode (DE) and arrowhead (AH)) to distinguish between fresh and frozen-thawed ...
Cortes-Lopez, Victoria; Talens Oliag, Pau; Barat Baviera, José Manuel; Lerma-García, María Jesús(Elsevier, 2019-02)
[EN] Intact almond kernels (N¿=¿360, half sweet and half bitter) were analyzed using attenuated total reflectance Fourier transform infrared spectroscopy (ATR-FTIR) for the prediction of amygdalin concentration and to ...
Alcañiz Fillol, Miguel(Universitat Politècnica de València, 2011-07-26)
En los últimos años, las lenguas electrónicas se han convertido en una excelente alternativa a los métodos tradicionales de análisis para el control de los procesos y los productos en el ámbito agroalimentario. Se trata ...
Hernández Rosas, David(Universitat Politècnica de València, 2019-09-04)
[ES] Las partículas de sílice mesoporosa presentan hoy en día un gran número
de aplicaciones en el mundo de la nanotecnología, siendo el desarrollo de
nuevos sistemas de encapsulación y liberación controlada uno de ...
Coaguila Cruces, Valery Pamela(Universitat Politècnica de València, 2021-03-05)
[ES] El polvo de cacao alcalinizado es un producto ampliamente utilizado en la industria de la bollería, debido a que el proceso de alcalinización oscurece el cacao, reduce la acidez, la astringencia y mejora el sabor. En ...
Martínez Onandi, Nerea(Universitat Politècnica de València, 2013-04-16)
[ES] Se estudió el efecto del tratamiento de altas presiones (600 MPa, 6 min), y del almacenamiento a 4ºC durante 5 meses sobre la fracción volátil del jamón Ibérico con distintos contenidos de grasa y sal mediante ...
Llorens Guillem, Clara(Universitat Politècnica de València, 2018-10-16)
[ES] El objetivo de este trabajo fue la aplicación de un sistema de
filtración basado en micropartículas de sílice funcionalizadas con
componentes de aceites esenciales (carvacrol, eugenol, timol o vainillina),
como ...
Roselló Tomás, Javier(Universitat Politècnica de València, 2019-09-16)
[ES] La estabilización microbiológica de alimentos líquidos es un objetivo frecuente de la industria
alimentaria. Para este propósito, existen diferentes opciones, la mayoría de las cuales involucran
el uso de tratamientos ...
Vargas González, Liliana(Universitat Politècnica de València, 2018-10-16)
[ES] El objetivo de este trabajo fue evaluar el efecto de la incorporación de eugenol encapsulado o libre en la calidad y vida útil de hamburguesas de atún. El eugenol fue encapsulado en micropartículas porosas de sílice ...
Pastor Tudela, Vicente(Universitat Politècnica de València, 2015-10-08)
[ES] El ahumado tradicional de pescado incluye diferentes etapas como el salado,
secado y/o ahumado. El papel del NaCl es determinante en el proceso, ya que entre
otros efectos, contribuye a alargar la vida útil de los ...
Vasquez-Lara, Francisco; Verdú Amat, Samuel; Islas, Alma R.; Barat Baviera, José Manuel; Grau Meló, Raúl(Asociación Iberoamericana de Tecnología Postcosecha, S.C., 2016)
[EN] he use of composite flours has been fundamental in the development of products with higher nutritional properties. The raw materials used typically as supplements are of animal or vegetable origin that are capable of ...
Tortajada Martínez, Sara(Universitat Politècnica de València, 2022-10-21)
[ES] La seguridad alimentaria se ha convertido en un objetivo a nivel mundial debido a la gran importancia de las enfermedades transmitidas por los alimentos. Para garantizar la seguridad alimentaria, la industria utiliza ...
Portillo Liso, Diego(Universitat Politècnica de València, 2017-10-17)
[ES] El cacao en polvo es el producto obtenido de la molienda de la torta de cacao tras el prensado y eliminación de la grasa. Durante el proceso de transformación de la semilla de cacao en cacao en polvo se dan lugar una ...
Flores, Mónica; Aristoy Albert, María Concepción; Antequera, T.; Barat Baviera, José Manuel; Toldrá Vilardell, Fidel(Elsevier, 2012-04)
[EN] Simultaneous brine thawing/salting process was applied as an alternative to traditional pile salting process using 51 frozen Iberian hams. The effect of this type of salting process on endogenous enzyme activity and ...