Galindo Barragán, Rosa Gabriela(Universitat Politècnica de València, 2019-10-21)
[ES] En el proceso de obtención de zumo de naranja se generan residuos que tienen un contenido rico en fitoquímicos, en general, y en vitamina C y flavonoides, en particular. Estos residuos podrían ser utilizados como ...
Pallás Lodeiro, Roberto(Universitat Politècnica de València, 2017-07-21)
[ES] La atomización permite la obtención de alimentos en polvo de muy alta calidad. Las frutas
son alimentos de alto valor funcional, principalmente debido a la capacidad antioxidante
que presentan algunos de sus compuestos ...
Benlloch Tinoco, María(Universitat Politècnica de València, 2016-07-09)
[EN] In the present Doctoral Thesis, the suitability of the use of microwave energy as an alternative to conventional heating to safely pasteurise and efficiently preserve the quality of a kiwifruit puree was investigated. ...
Casanova González, Miguel Ángel(Universitat Politècnica de València, 2014-09-19)
[ES] La fruta en polvo puede ser una alternativa para promover su consumo entre la
población. Algunas ventajas de este formato son la mucha mayor estabilidad de
producto y la mayor comodidad de su manejo, en relación con ...
Silva Espinoza, Marilú Andrea(Universitat Politècnica de València, 2015-10-29)
[ES] La obtención de fruta liofilizada puede ser a partir de puré de la misma. Después de su liofilización se obtiene una torta que se puede triturar para conseguir un producto en polvo. En cualquiera de las dos formas, ...
Quijano Celis, Clara Elizabeth(Universitat Politècnica de València, 2011-12-02)
Para comprender la composición de volátiles en guayaba fresca (Psidium guajava L.) Palmira ICA-1, en este estudio se plantearon diferentes métodos de extracción: la extracción líquido-líquido (L-L), la destilación-extracción ...
Maleno Berenguer, Francisco Javier(Universitat Politècnica de València, 2019-10-14)
[ES] Las frutas son un alimento fundamental para llevar una dieta sana y equilibrada, sin embargo, se consideran alimentos perecederos por su alto contenido en agua. Gracias al desarrollo de diferentes tecnologías para el ...
[EN] By offering a powder that ensures the healthy value of the fruits, a proper flowability and adequate viscosity after rehydration, there could be an opportunity to promote fruit consumption. The particle size is of ...
Asensio Grau, Andrea(Universitat Politècnica de València, 2015-10-07)
[ES] Las frutas presentan elevados contenidos en compuestos bioactivos, como vitaminas, minerales, compuestos fenólicos, fibra, etc. Está comprobado que estas sustancias juegan un papel esencial en la prevención de ciertas ...
Camacho Vidal, Mª Mar; Zago, Mónica; García Martínez, Eva María; Martínez-Navarrete, Nuria(MDPI, 2022-09)
[EN] Interest in fruit/vegetable consumption is not always linked to a particular diet but rather derives from their high antioxidant activity (AOA), with potential health benefits provided, in part,
by polyphenols. Although ...
Cabrera Gómez, Adrián(Universitat Politècnica de València, 2016-09-09)
[ES] La liofilización es una técnica empleada en la deshidratación de alimentos que
proporciona productos con una elevada estabilidad, comodidad de manejo, facilidad de
transporte y almacenamiento, así como con un alto ...
[EN] Freeze-drying provides high quality foods, despite the long time involved in the operation. Shortening the process time by increasing the heat supplied for sublimation to occur could affect the product quality. In ...
[EN] BACKGROUND The health benefits provided by fruit mean that there is continuous interest in offering consumers new products to stimulate its consumption. To this end, dehydrated fruit snacks may be an interesting option. ...
[EN] Freeze-drying is a good alternative means of obtaining fruit products, with a significant amount of thermolabile bioactive compounds. Despite the excellent benefits, this method provides the dehydrated product, and ...
[EN] Fruits are essential components of a healthy diet contributing to the prevention of different diseases. Nevertheless, their consumption is limited among the population for reasons of convenience, among others. ...
[EN] The high nutritional and functional value of fruits justifies the use of freeze-drying to obtain high value-added products. As to identify in-line the drying end point, the usefulness of temperature evolution of a ...
[EN] The freeze-drying kinetics and the superficial porosity development of grapefruit puree. The impact of biopolymers addition (gum Arabic and bamboo fiber) and to apply (40 ºC) or not shelf temperature (room temperature) ...
The use of pasteurization units (PU) as a measure of the lethal effect of processes was proposed with the
aim of comparing conventional and novel thermal technologies. Kiwifruit puree was subjected to
microwave (1000 and ...
Gonzalez-Zamora, Freddy; Igual Ramo, Marta; Camacho Vidal, Mª Mar; Martínez Navarrete, Nuria(Walter de Gruyter GmbH, 2018)
[EN] Spray-dried fruit powder may be an interesting alternative for the purposes of promoting fruit consumption among consumers. The use of carrier agents is especially necessary for the production of spray-dried fruit ...
[EN] Nowadays, the consumer is looking for healthier, more attractive, ready-to-eat, and safer foodstuffs than fresh products. Despite freeze drying being known for providing high added value products, it is a slow process ...