Pérez-Esteve, Édgar; Fuentes López, Ana; Coll Merino, Mª Carmen; Acosta, Carolina; Bernardos Bau, Andrea; Amoros del Toro, Pedro Jose; Marcos Martínez, María Dolores; Sancenón Galarza, Félix; Martínez-Máñez, Ramón; Barat Baviera, José Manuel(Elsevier, 2015-01-15)
[EN] A study on the controlled release of folic acid (FA) from pH-responsive gated mesoporous silica particles (MSP) is reported. The MCM-41 support was synthesized using tetraethyl orthosilicate (TEOS) as hydrolytic ...
Tone, Ana Maria(Universitat Politècnica de València, 2018-09-13)
[ES] El diseño de nuevos alimentos funcionales con declaraciones nutricionales
y/o de salud requiere a menudo la encapsulación, protección y posterior
liberación controlada de moléculas bioactivas. Entre los sistemas ...
Gómez-Llorente, Héctor; Hervás, Pau; Pérez-Esteve, Édgar; Barat Baviera, José Manuel; Fernández Segovia, Isabel(Elsevier BV, 2022-04)
[EN] The purpose of this work was to evaluate Spanish consumers' opinions on using nanotechnology in food processing and packaging. For this purpose, a literature review was carried out in the main research database to ...
Pérez-Esteve, Édgar; Bernardos Bau, Andrea; Martínez-Máñez, Ramón; Barat Baviera, José Manuel(Bentham Science Publishers, 2013)
[EN] In recent years nanotechnology has become a significant component in food industry. It is present in all food chain steps, from the design of new ingredients or additives, to the most modern systems of food quality ...
Pérez Esteve, Edgar; Ruiz Rico, María; Barat Baviera, José Manuel(Universitat Politècnica de València, 2017-06-23)
El presente polimedia tiene como objetivo Identificar las aplicaciones de la nanotecnología en la Industria Alimentaria. Para ello aborda como contenidos ejemplos del empleo de la nanotecnología en la preparación de aditivos ...
Pérez Esteve, Edgar; Barat Baviera, José Manuel; Ruiz Rico, María(Universitat Politècnica de València, 2017-06-23)
El siguiente polimedia tiene por objetivo contextualizar la nanotecnología en la Industria Alimentaria. Para ello se abordarán los siguientes contenidos:
1. ¿Qué es la ¿nanotecnología¿?
2. ...
Poyatos-Racionero, Elisa; Pérez-Esteve, Édgar; Marcos Martínez, María Dolores; Barat Baviera, José Manuel; Martínez-Máñez, Ramón; Aznar, Elena; Bernardos Bau, Andrea(John Wiley & Sons, 2019-08-26)
[EN] A new delivery microdevice, based on hydrophobic oleic acid¿capped mesoporous silica particles and able to payload release in the presence of surfactants, has been developed. The oleic acid functionalization confers ...
Peña-Gomez, Nataly; Ruiz Rico, María; Pérez-Esteve, Édgar; Fernández Segovia, Isabel; Barat Baviera, José Manuel(Elsevier, 2019-12)
[EN] The objective of this work was to develop filtering materials based on different-sized silica particles functionalized with carvacrol (0.01¿g/g SiO2), eugenol (0.04¿g/g SiO2), thymol (0.01¿g/g SiO2) and vanillin ...
Noguera Margaix, Patricia(Universitat Politècnica de València, 2020-10-07)
[ES] Las recientes crisis alimentarias que se han dado en España en el último año ponen de manifiesto que la seguridad alimentaria es un tema que todavía no está resuelto. En este sentido, la búsqueda de nuevas técnicas ...
Iriarte Mendivil, Rubén(Universitat Politècnica de València, 2020-09-15)
[ES] El acceso al agua potable por parte de individuos e industrias que preparan alimentos en cualquier parte del mundo es esencial para prevenir riesgos asociados con la ingesta de agua química y/o microbiológicamente ...
Cebrián Cabo, Santiago(Universitat Politècnica de València, 2020-07-12)
[ES] Las enzimas son catalizadores biológicos que desempeñan un papel muy relevante en el desarrollo de muchas industrias, entre las que se encuentran las industrias alimentarias. En este campo de aplicación, la inmovilización ...
Barat Baviera, José Manuel; Pérez-Esteve, Édgar; Bernardos Bau, Andrea; Martínez-Máñez, Ramón(Elsevier, 2011)
[EN] Folic acid deficiency causes serious disorders in humans and supplementation has numerous health benefits. However, there is initial evidence that suggest a negative impact of an increased exposure to folic with respect ...
Betoret Valls, Noelia; Pérez Esteve, Edgar; Barrera Puigdollers, María Cristina; Castelló Gómez, María Luisa(2021-04-23)
Este es un documento docente en el que se establecen las bases para poder llevar a cabo una adecuada limpieza y desinfección en la industria agroalimentaria. En la introducción se definen los conceptos básicas y se ofrecen ...
López Victoria, Jesús(Universitat Politècnica de València, 2023-10-06)
[ES] El algarrobo es un cultivo ancestral del arco mediterráneo con gran capacidad para contribuir a la consecución de los objetivos de desarrollo sostenible. Por una parte, es capaz minimizar los efectos del cambio climático ...
Gómez Llorente, Héctor(Universitat Politècnica de València, 2018-10-11)
[ES] Los aminoácidos constituyen los elementos básicos de las estructuras proteicas, siendo por tanto necesarios para el desarrollo de células y tejidos de animales superiores. Muchos de ellos son clave en diferentes ...
Barat Baviera, José Manuel; Pérez-Esteve, Édgar; Aristoy, M. C.; Toldra, Fidel(Springer Verlag (Germany), 2013-07)
[EN] Sodium intake exceeds the nutritional recommendations in most industrialized countries becoming one concern for public health. This elimination or reduction is not simple due to its role in final food sensory, quality ...
Oltra Badenes, Raúl Francisco; Pérez-Esteve, Édgar; Silvestre Cerdà, Joan Albert; Bas Cerdá, María Del Carmen; Lerma-García, María Jesús; Matarredona Desantes, Nuria(International Association of Technology, Education and Development, 2018)
[EN] Since the breakthrough of student outcomes in the university environment, "Effective Communication"
is one of the most studied in Bachelor's degrees and Master's subjects. An inefficient communication
can lead to ...
Acosta Romero, Carolina; Pérez Esteve, Edgar; Fuenmayor, Carlos A.; Benedetti, Simona; Cosio, Maria Stella; Soto Camino, Juan; Sancenón Galarza, Félix; Mannino, Saverio; Barat Baviera, José Manuel; Marcos Martínez, María Dolores; Martínez Mañez, Ramón(American Chemical Society, 2014-04-08)
Polyamidic nanofibrous membranes containing gated silica mesoporous particles, acting as carriers, are described as novel hybrid composite materials for encapsulation and on-command delivery of garlic extracts. The carrier ...
Pérez-Esteve, Édgar; Salata, Andrzej; Barat Baviera, José Manuel; Stepniowska, Anna; López Galarza, Salvador Vicente; Nurzynska-Wierdak, Renata(Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, 2018)
[EN] Globe artichoke (Cynara cardunculus L. var. scolymus (L.) Fiori) is an edible herbaceous perennial plant that plays an important economic role in Mediterranean agriculture. In recent years, extensive research, which ...
Barrera Puigdollers, María Cristina; Castelló Gómez, María Luisa; Betoret Valls, Noelia; Pérez Esteve, Edgar(Universitat Politècnica de València, 2018-06-11)
En este artículo se describe el proceso de combustión, los parámetros que la definen y las características de las diferentes formas de realizarla, con la finalidad de alcanzar la máxima eficacia y el menor impacto ...